На събитие в Будапеща Wizz Air отпразнува 100-ния самолет във флотилията си – специално боядисания Airbus A321, и обяви създаването на Фондация WIZZ, която ще работи в 4 различни области: здравеопазване, образование, грижа за деца и спешна помощ.

Създадената през 2004 г. Wizz Аir,  една от най-бързо развиващите се авиокомпании и водещ нискотарифен превозвач в Централна и Източна Европа, продължава експанзията си и ще предложи нови полети от и до летищата в София и Варна, съобщи главният изпълнителен директор Йозеф Варади. Той не уточни засега кои са новите дестинации, но прогнозира сериозен ръст на пътуващите от и към България, както и на бизнес показателите на Wizz Air с 15% годишно.

През 2018 година Wizz Air стартира редовни полети от  София до вълнуващите слънчеви дестинации Атина, Ница, Лисабон и Малага, а от Варна – до австрийската столица Виена.

Въпреки че все повече българи избират Wizz Air за своите пътувания, компанията все още не успява да се договори с Летище София нейните пътници да бъдат обслужвани на Терминал 2, стана ясно от думите на Варади.

„Летищните такси на двата терминала са еднакви, но нас не ни беше дадена възможността да работим на новия терминал. Обслужването на стария не е толкова добро”, коментира главният изпълнителен директор на авиокомпанията.

„Нашата стратегия е не да крадем пътници от останалите авиокомпании, а да създаваме условия все повече хора да имат възможност да летят и да го правят с нас”, поясни той.

В момента Wizz Air предлага над 600 маршрута от 27 бази, свързващи 141 дестинации в 44 страни.

През 2018 и 2019 г. компанията стартира повече от 100 маршрута.

Флотилията на Wizz Air достигна до внушителния брой от 100 самолета едва 14 години след първия полет. От 2004 г. до момента общо 155 милиона пътници са избрали да летят с авиокомпанията.

Wizz Air ще продължи да развива мрежата си и пазарите с недостатъчен достъп до летене чрез изгодни цени, водена от амбицията да влезе в топ 5 на авиокомпаниите в Европа.

Изключително атрактивните тарифи на Wizz Air са възможни благодарение на цифровицацията и новите и по-ефективни самолети, в които авиокомпанията инвестира. Тя е поръчала още

268 Airbus-а, които ще бъдат доставени до края на 2026 г.

след което флотилията й ще достигне до почти 300 самолета, превозващи 100 милиона пътници годишно, обслужвани от екип от 10 000 служители.

Модерната флотилия на Wizz Air е със средна възраст от само 4,6 години.

Airbus A321 е най-ефективният теснофюзелажен самолет който се очаква да промени пазара. По-големият брой места в сравнение с Airbus A320 означава, че Airbus A321 е по-ефективен и по-екологичен, а A321ceo гарантира 10% намаление на разходите, сравнено с Airbus A320ceo. До 2023 г. 75% от предлаганите места от Wizz Air ще са на борда Airbus A321. Друга промяна ще стартира през 2019 г., когато Wizz Air ще получи първите от общо 256 самолета Airbus A320neo – самолет, чиито двигатели от следващо поколение ще донесат още 10% намаление на разходите за единица, сравнено със сегашния Airbus A321ceo.

Самолетът Airbus A320neo ще бъде задвижван от двигателя PW1100G-JM на Pratt & Whitney, най-екологичният и най-тихият двигател от своя клас, който ще осигури предимство от минимум 16% по-малък разход гориво в сравнение с A321ceo.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара