Жените, които раждат по естествен начин, имат по-силна връзка с бебетата си от тези, които избират цезаровото сечение, твърдят изследователи.

mother-84628_1280

Стимулацията на шийката на матката и вагината по време на естественото раждане освобождава хормони, генериращи силни усещания, които са от решаващо значение за поведението на жената като майка веднага след раждането.

Но секциото, при което бебето е извадено от утробата чрез хирургически разрез на коремната стена, променя „неврохормоналния опит” от раждането, което увеличава риска от това майката и бебето да не успеят да създадат незабавно истинска близост.

Откритието на американските учени ще повдигне нови опасения, свързани с все по-големия брой на жените, които предпочитат да дадат живот с цезарово сечение.

Лекари от Центъра за изследване на детето в университета Йейл, които използвали мозъчен скенер, за да изследват мозъчната дейност на 20 майки, раждащи за първи път, установили, че тези, които са родили по естествен път, са по-отзивчиви към плача на бебето от две до четири седмици след раждането. Тези, родили чрез секцио, реагирали по-малко отзивчиво.

Проучвания при животни, сред които плъхове и коне, показали, че тези, които раждат с цезарово сечение, реагират с по-малко майчински чувства към рожбите си. Маточните контракции задействат освобождаването на хормона окситоцин, който, както е известно, играе ключова роля при задействането на майчинското поведение при животните.

Учените установиха, че нещо подобно се случва с хората. Проучените области  в мозъка, които показали по-голяма активност след естествено раждане, са тези, за които се смята, че регулират емоциите, мотивацията и обичайното поведение и са от изключителна важност, за да могат родителите да се грижат успешно за бебетата си.

Според лекарите жените, които раждат с цезарово сечение, трябва да бъдат окуражавани да прегръщат новороденото веднага след изваждането му, да го допират до кожата си и да го захранят. Секциото понякога е нужно, но като цяло трябва да се избягва, ако няма истинска медицинска причина за него, смятат учените.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара