Харизматичен, чаровен и безспорно много талантлив, три думи, с които най-точно можем да представим Желко Йоксимович, определян от медиите по цял свят като майстора на балканските балади.

1

Представяме ви един чаровен мъж с много таланти и невероятна усмивка. Той е най-популярният сръбски певец и композитор,  чиято музика преминава границите на Сърбия и покорява многобройни фенове на целия полуостров. С невероятния си глас и присъствие, което омагьосва публиката,  Желко е един от малкото сръбски изпълнители, събрали над 50 000 свои почитатели на концерт в Босна и Херцеговина.

Неговата музика е чувствена и поп баладична и запленява с богато съчетание от стилови елементи. Според мнозина стилът му е поп, но ако се потопите в неговото творчество, ще откриете много повече от съвременно поп звучене.

За Евровизия и славата 

Конкурсът „Евровизия” изиграва знакова роля за популярността на Желко и неговите международни успехи. Звездата на Йоксимович изгрява на световната сцена през 2004 година с участието му на конкурса с песента Lane моје, с която завършва на второ място. И до-ден днешен Lane moje e хит на Балканите. През 2012 година той отново представя Сърбия на „Евровизия” с песента Nije ljubav stvar, която и този път достига до финала и заема трето място на конкурса.

jovana i zeljko-joksimovic

Признат като изключителен вокалист, Желко Йоксимович също така е композитор на песните на най-големите изпълнители в Сърбия. През 2005 г. композира песента „Ютро“ на Йелена Томашевич, както и песента „Оро“, която завършва на шесто място на „Евровизия” през 2008 г. През 2006 година е композитор на песента „Лејла“, за представителите на Босна и Херцеговина „Хари Мата Хари“ на конкурса и отново негова песен бива отличена на международната сцена  на „Евровизия” на челното трето място.

12-годишно момче с международен успех 

Още от дете Желко, роден на 20 април 1972 г., свири на акордеон, а като тийнейджър основава своя група и става много популярен. Изпълнителят учи в гимназия с фолклорен профил, а като студент завършва факултета по музика в Белград с отличие. Сред талантите на звездата е дарбата да свири на повече от 10 различни музикални инструмента като акордеон, пиано, китара и барабани. На 12-годишна възраст в Париж младежът печели титлата „Първи акордеон на Европа“ и с това отличие стартира първият му международен успех. Друга негова дарба е владеенето на чужди езици, сред които гръцки, английски, руски, полски, френски език.

Най-успешният мъжки глас на Балканите  

Признанията от публиката за Желко Йоксимович съвсем не започват с „Евровизия”. Още през 1999 година, с издаването на първия си албум – „Амалия“, той става много популярен в Сърбия и близките страни. Заглавието е провъзгласено за най-продаваното издание на City Records, а песните от него стават  хитове на много радио- и телевизионни станции. Йоксимович издава пет студийни и един live албум и две издания с компилации. Той е награждаван няколко пъти за авторска работа за музика в театрални постановки. В творчеството си  работи и върху музикалния филм „Ивкова слава“, пише и песента „Чия“ за македонската музикална легенда Тоше Проески.

Zeljko_2

Отново през 1999 година Желко е предложен за отличие на две важни международни награди – Grand Prix в Могильов (Белорусия) и Grand Prix във Витебск (Белорусия), за изпълнението на песента Pesme sirena, с която печели наградата FIDOF-a i SOKOJ на фестивала Pjesme Mediterana в Будва.

Любов, телевизия и сцена 

В личния си живот звездата има два брака и две деца – по едно от двете си съпруги. Още много млад Желко се жени за ученическата си любов – Весна, с която имат дъщеря Мина. Втората съпруга на изпълнителя е TV водещата Йована Янкович, позната от екрана на Pink TV. През 2008 г. двамата са избрани за водещи на „Евровизия” в Белград и четири години по-късно те са щастливо женени. През 2012 година двойката се венчава с пищно тържество за 250 000 евро, а на сватбата присъства Кралицата на сръбската музика – Цеца, която е и много близка  приятелка на звездата. Миналата година любимецът на Сърбия стана татко за втори път и заедно със съпругата си Йована отглеждат малкия си син Коста.

jovana_zeljko_svatba

BALKAN BAZAR PROJECT – едно невероятно шоу гостува у нас 

Шоуто е авторски проект на Желко и специално създаден да покаже магичната сила на балканската музика и многостранните таланти на изпълнителя. Balkan Bazar е признат в цяла Европа като уникално музикално представление и сензитивно преживяване. След края на световната премиера на концерта в Истанбул Йоксимович споделя: “Мисля, че съм един от най-щастливите хора на света. Имах една мечта – да покажа магията на балканската музика и тази мечта най-накрая се превръща в реалност. Надявам се да успеем да представим Balkan Bazar и в други страни по света, които да се докоснат до нашата културна уникалност“.

2Виртуозът на балканската музика Желко Йоксимович идва у нас на 20 март за първия си голям концерт в зала 1 на НДК, на който ще представи уникалния си проект Balkan Bazar.  Публиката ще има възможност да се наслади на един истински музикален шедьовър, в който са представени традиционни сръбски инструменти. Ще прозвучат също и най-големите хитове на звездата – Ljubavi, Lane moje, Supermen,  Stihija и Nije ljubav stvar.

Билети за концерта на най-успешния мъжки глас на Балканите могат да бъдат закупени на цени от 30 до 60 лева в мрежата на Eventim.

 

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара