„Извърви километър в нейните обувки“ – кампанията, в която мъже обуват дамски обувки на висок ток, за да привлекат общественото внимание върху насилието над жени, ще се проведе за трета поредна година у нас.

Сред тях са и известни личности – музикантите от група Jeremy?, създателят на сайта „Изгубената България“ Пейо Колев, продуцентът и правозащитник Виктор Лилов. Те изпращат и видео послание.


Тази година „Извърви километър в нейните обувки“ ще се проведе на 8 март, от 14.00 часа, мястото е „Аптека“ (кръстовището на булевардите „Витоша“ и „Патриарх Евтимий“ в София). Осигурени са обувки за участниците, но е най-добре всеки, който може, да вземе назаем от приятелка чифт токчета. За да бъде шествието безопасно, в началото моделът Юлия Кулиш ще проведе кратък инструктаж за мъжете по ходене с високи дамски обувки.

Obuvki

Фондация „Ресурсен Център Билитис“, Български хелзинкски комитет и Информационното бюро на Европейския парламент отново канят мъжете да изразят ясно солидарността си с жените, преживели насилие, и да насочат вниманието на обществото към грозната статистика за големия брой жертви на домашно и сексуално насилие у нас.

Посланието е свързано основно с мъжете – те трябва да бъдат съюзници на жените в борбата срещу домашното и сексуалното насилие, и ясно да покажат, че че не биха участвали в какъвто и да е акт на насилие срещу жени.

По случай Международния ден на жената Информационното бюро на Европейския парламент организира дискусия на тема „Има ли мъжки професии?“ от 10.00 до 12.30 ч. на 6 март в Дома на Европа. Събитието ще покаже примери на хора в „необичайни“ за двата пола професии, ще се говори за разликата в заплащането и мястото на жените в управленските бордове.

На 8 март, от 11 ч, малко преди шествието на мъжете с токчета, фондация „Билитис“, Българска асоциация на университетските жени, Съветът на жените бежанки в България, колективът Мулти Култи с подкрепата на Сдружение 365 (Free Sofia Tour) организират Феминистка разходка. Разходката тръгва от градината до Народното събрание и СУ „Св. Климент Охридски“ и ще посети места с историческо значение не само за феминистките, но и за усилията на куиър общността, жените мигранти и борбите на малцинствата. Разходката ще се провежда всяка неделя на месец март и април от 14.00 ч. със същата начална точка.

ЛИЦАТА НА КАМПАНИЯТА

Peyo Kolev 2

Пейо Колев е създател на сайта „Изгубената България“ (www.lostbulgaria.com) – един огромен албум с фотографии за всичко, изчезнало от света ни. Пейо е софиянец, завършил е Художествената академия и се запалва по идеята да направи сайта след като ретушира една снимка на прадядо си от Първата световна война. Така започва да търси, събира, сканира и обработва ретро фотографии, изнамерени откъде ли не – стари вестници, лични архиви, фондове… Започва да обикаля антиквариатите, а познати му позволяват да рови в родовите им албуми, стари скринове, тавани и мазета. „Изгубената България“ бързо набира популярност, а страницата на сайта във фейсбук има над 26 000 почитатели.

Jeremy

Jeremy? са една от най-популярните в момента рок-банди у нас. Те са четири момчета: Ерсин Мустафов – вокал и китари, Ташо Колев – китари, Росен Ватев – барабани, и Емилиян Бонев – бас. Ерсин Мустафов и Ташо Колев се местят от родната си Каварна с една единствена цел – да правят музика и да се качват на все по-големи сцени. Имат успех. Феновете ги обичат, а наскоро MTV ADRIA започна да излъчва видеото към сингълa на Jeremy? „Fake Fruits“. До края на годината бандата ще издаде албум, а в момента музикантите работят по нов сингъл, който ще промотират на специално европейско турне тази пролет.

Viktor Lilov 2

Виктор Лилов се занимава професионално с музикален мениджмънт и е ангажиран в областта на културната индустрия. Член е на Надзорния съвет на ПП ДЕОС. Бил е радиоводещ в RFI – България и музикален рецензент. Съосновател е на Black Flamingo Publishing – издателство, в което се публикуват книги, голяма част от които са свързани по един или друг начин с човешките права. Издателството има и LGBT поредица.

***

Иван К. Иванов е активен общественик и политик, а по образование – клиничен психолог. В момента е заместник-председател на Народното събрание. Има опит в управлението на конфликти и кризи и е докторант в Нов български университет. Иван Иванов е запален по колоезденето и народните танци, а през март – и по „Извърви километър в нейните обувки“. Той се включи малко по-късно в кампанията и записа отделно видео в подкрепа на каузата.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара