Евангелието описва седем важни тайнства, едно от които е тайнството на кръщене на дете. Това е важен етап в живота на човек, който му позволява да придобие Божията благодат и да премине през очистваща процедура – освобождаване от греховете на родителите, наследени по рождение. Смисълът на тайнството на кръщенето е, че човек в духовния свят става вечен – физическата смърт не е краят. Причастието го свързва с Бога, а това означава получаване на определени права и отговорности.

Кръщенето в християнството дава възможност на човек да стане участник в спасението, извършено от Христос за хората на Земята. И трябва да полага усилия да живее според правилата на Евангелието. Той става участник в църковните тайнства – получава Божията помощ, вървейки по пътя на спасението. Това е смисълът на кръщенето.

Кога е най-подходящото време за кръщене на дете?

Няма определено правило кога трябва да се кръщава дете. Кръщенето на деца в православната църква се извършва на всяка възраст, но се смята, че колкото по-рано се направи, толкова по-добре. Ако следвате примера на Детето Христос, хубаво е да извършите тайнството на осмия ден след раждането.

Смята се, че до седемгодишна възраст (толкова продължава детството в православието) децата не могат да носят отговорност за постъпките си. Поради тази причина причестяването става без изповед. Смисълът на кръщенето на детето е освобождаване от първородния грях.

Децата се кръщават всеки ден от седмицата, по всяко време.

Кръщене на дете – избор на кръстници

Много важен момент при кръщенето на дете е изборът на кръстници. Те отговарят за кръстника наред с биологичните родители до навършване на 18 години. Отговорностите на кръстника и майката включват православното възпитание и съдействие за получаване на добро образование. Заедно с биологичните майка и баща кръстниците помагат на кръщелника да намери отговори на важни житейски въпроси, грижат се за пълноценното му домашно образование, насърчават го да изпълнява своите духовни задължения. Това пък е една от целите на кръщенето.

Ето защо, когато избирате кръстници за вашето дете, трябва да обърнете внимание на техните характери. Това не трябва да бъдат случайни хора. На първо място, вие самите трябва да изпитвате уважение към тях и да се възхищавате на моралните им устои. Много е важно кръстниците да се отличават с чувство за отговорност и добро отношение не само към своя кръщелник, но и към децата като цяло.

Не можем да избираме родителите си, но кръстниците на децата си можем. Така че, нека сме внимателни с този важен избор.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара