Чудите се къде да отидете на почивка? Няма да сбъркате, ако се насочите към Родопите. Тази чудна, величествена, гостоприемна планина. Омайва с буйната си зеленина през пролетно-летния период, а през по-студените месеци предлага отлични условия за спа и ски. Ако се в търсене на идеи какво да посетите семейно в планината, ето няколко препоръки. Надяваме се да откриете вдъхновение в следващите редове.

Разбира се, най-добрият начин да “вземете” всичко от това, което Родопа планина предлага, е да резервирате почивка в хотел спа. Чист въздух, минерална вода, красиви гледки, приятни мигове – това ни предлагат Родопите. А не е ли това и идеалната формула за незабравима почивка?

 

Екопътека Струлица-Калето-Лъката

Първото ни предложение е за лека разходка край Девин. Минава се през три живописни местности и ако имате време и желание, покрай два водопада. Предвидете си около 3 часа за цялото приключение. Ще минете през местностите Струлица, Калето, Лъката. Ако се отбиете до Самодивско пръскало и Мечешкия водопад, времето ви разходка ще се удължи, но пък ще бъдете възнаградени с още красиви гледки и безценни моменти с любимите хора. До началото на екопътеката може да стигнете с кола или пеша. Местните ще ви упътят. Винаги може да попитате за насоки и в хотела, в който сте отседнали.

Ягодинска пещера

Пещерата носи името на селото, в близост до което е разположена – Ягодина. Ако отправна точка ви е центъра на Девин, ще са ви нужни не повече от 40 минути с кола, за да стигнете до пещерата. Тя се намира на 20 км южно от Девин. Дължината ѝ е близо 10 км. Уникалното многообразие от сталактити, сталагмити, сталактони я прави особено интересна за малки и големи. Температурата в Ягодинската пещера е 6°C. В случай че решите да я посетите, се облечете добре. Не забравяйте да вземете и книжката, посветена на Стоте национални туристически обекта. Ягодинската пещера е под номер 89 в нея.

Село Широка лъка

Също на половин час с кола от Девин е едно село, за което няма как да не сте чували – Широка лъка. То е обявено за фолклорен и архитектурен резерват и представлява своеобразно огнище на родолюбие. Тук е разположено Национално училище за фолклорни изкуства. Селото получава името си от старобългарска дума, която означаваща “лъкатуша, извивка”. Лъкатушейки между уличките, ще се любувате на уникални пейзажи и ще си подарите едно своеобразно пътуване във времето. Широка лъка е вдъхновяващо, красиво, различно село.

Настаняване в хотел спа – най-добрият вариант за почивка

Няма човек, който да е бил в Родопите, и да не е останал очарован от богатството на историята, красотата на природата и възможностите за активен отдих. Многото забележителности разкриват пред очите ни уникални гледки и ни показват каква малка част сме всъщност ние от света. Чистият въздух прогонва от съзнанието тревогите и стреса. Минералната вода благоприятства постигане на пълно възстановяване и отмора. Вашата почивка също може да бъде незабравима, ако изберете добър хотел спа в Родопите. Така ще се възползвате от всичко, което планината предлага, и ще постигнете пълен баланс между ума и тялото.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара