Това е рецептата за най-любимия десерт на моето семейство, който ми спечели мястото в кулинарното предаване „Мастършеф“ преди няколко години. Това е произведение, с което се гордея и чиято рецепта разработих и споделих за рекламна кампания с ядки в Инстаграм. Една година по-късно реших да подобря рецептата и да се впусна в това приключение именно с нея! Благодарна съм безкрайно на любимия мъж, който не спираше да ме убеждава, че именно това е моят специалитет „запазена марка“, който ще ми осигури мястото в предаването. Послушах го и не съжалявам и за миг! А сега с удоволствие го споделям с вас и се надявам, че ще му дадете шанс:)

15 минути и 3-4 часа във фризера

12 порции

Без глутен

Без соя

Съставки

За основата

120 г обезкостени фурми

100 г макадамия

50 г бразилски орех (или още макадамия)

100 г кокосови стърготини

щипка морска сол

 

За чийзкрема

350 г сурово кашу, накиснато предварително поне за 2 часа

170 г кленов сироп

70 г разтопено кокосово масло

220 г пълномаслено кокосово мляко от кен, само твърдата част

сокът от 1/2 лимон

1/2 ч.л. ванилов екстракт

щипка морска сол

 

За карамеления слой

 

150 г пълномаслено кокосово мляко от кен, само твърдата част

100 г кленов сироп

щипка морска сол⁣

1 ч.л. ванилов екстракт

1 ч.л. рожков (за цвят по желание)

Начин на приготвяне

Поставете всички компоненти за основата в блендер или кухненски робот и разбийте до получаването на почти еднородна лепкава смес. Спирайте от време на време, ако е необходимо, за да обирате от стените, и продължавайте, докато е готово.

Получения блат разстелете на дъното на форма за торта с диаметър 20 см, като притискате леко с пръсти. Приберете във фризера, докато приготвяте крема.

Поставете всички съставки за крема в блендер или кухненски робот и разбийте до пълно хомогенизиране и получаване на гладък крем.

Изсипете крема върху вече стегналата основа, загладете леко повърхността с помощта на шпатула и приберете във фризера поне за 3 часа.

В купа разбъркайте всички съставки за карамеления слой с помощта на телена бъркалка до получаване на еднородна смес. Прехвърлете я във формата върху втория слой, декорирайте с допълнително ядки макадамия по желание и приберете отново във фризера да стегне за още около час.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара