Най-предизвикателната роля в нашия живот е това да бъдем родители. Колкото и подготвени да се чувстваме, винаги ще има моменти на несигурност и колебание. В тези моменти никога не забравяйте, че вие най-добре познаватe и усещате вашите деца и че най-голямата сила освен безкрайната обич и отдаденост към тях е да „питате“ ако усетите притеснениe. В тази статия ще обърна внимание кога е подходящо да потърсите логопед и/или консултант по ранно детско развитие и ще споделя съвети за проследяване на детското развитие.

Логопедът е специалист, когото можете да потърсите за подкрепа още от раждането на вашето дете. От него можете да получите насоки за кърмене, захранване, хранене и пиене, поведение, комуникация, игра и езиково – говорно развитие. Всички тези елементи са ключови в етапите на детското развитие и са взаимозависими.

  • Още преди да проговори детето е важно да следим етапите на неговото развитие.

Обърнете внимание на храненето, както и етапът преди 8 месечна възраст, когато детето не общува целенасочено, но възрастният интерпретира неговото поведение и подкрепяйки го – превръща това поведение в целенасочено. Това е и етапът, в който се появява бебешкото бърборене или лепетна реч. Целенасочено поведение очакваме между 8-12 месеца, то включва още целенасоченост на внимание, жестове опит за думи, които постепенно започват да наподобяват реални такива. Помислете каква е целта и начина, по който комуникира вашето дете. Под цел се има предвид дали е в ранен етап, в който има протест и искане, т.е. детето отблъсква с ръка нежелан предмет и протяга към желан или посочва. Опитва се да привлече внимание чрез конкретно поведение като: плач, търкаляне, вокализиране или коментира нещо, което му е направило впечатление. Често на този етап вече децата опитват да използват думи. Пример за това е по време на разходка да чуе самолет и да ви го посочи, може да имитира звука или да се опита да назове думата, да разкаже какво му е направило впечатление.

  • Обръщайте внимание как детето общува с думи, с вокализция, с жестове.

Това е важно, защото би ви насочило, ако детето има затруднение или би ви успокоило, ако се притеснявате за някои от тези основни неща. Ако усетите, че нещо не е както трябва или пък се затруднявате в постигането, логопедът или консултантът по ранно детско развитие ще ви помогнат да разберете дали вашето притеснение е основателно и ако е така как може да стимулирате развитието на детето в този момент.

  • Няма възрастово ограничение, от което да започва работата с логопеда. Тя може да стартира от 0 г.

Задавайте свободно въпросите си и правете коментари – това е ценно и за двете страни. Колкото по-рано получите отговор на въпросите си, толкова по-бърза и успешна ще е вашата подкрепа.

Някои важни съвети:

• Важно е да наблюдавате своето дете, да „проучите“ какво харесва, как иска нещо, за да го стимулирате в научаването на ново умение.
• Винаги бъдете позитивни в общуването си с него, защото това е основна стъпка в желанието и старанието му да общува.
• Бъдете чувствителни към неговите емоции, преживявания и желания. Учете го как да ги покаже по начин, по който да бъде разбрано от всички.
• Четете книжки и обръщайте внимание на това, което впечатлява детето, а не просто да прочитате история или приказка до край.

Общувайте максимално често с вашето дете!!

Според теорията за Взаимодействията ( Transactional Theory Gossamer, 2009 ), колкото по често общувате /честота на иницииране или отговор от страна на комуникативния партньор/ с вашето дете, толкова повече възможности му давате да развие своите комуникативни и езиково-говорни умения. И колкото пъти пропуснете тази възможност или сте несигурни и по-малко отзивчиви, толкова повече намалявате възможността и бързината на развитие за тези умения.

  • Важно е как говорите със своето дете. Ето и някои конкретни насоки:

Обръщайте се по име към детето, говорете с кратки и ясни думи, не навлизайте в много обяснени. Ако искате да го научите на нещо опитайте в по – изчистена среда от странични звуци, играчки и др. От особено значение е средата да е позната за него или ако може да учите по време на рутинна /обичайно повтаряща се/ дейност в ежедневието.

Изчаквайте го, дори да знаете какво иска, давайте му възможност то да инициира първо комуникация, ако е нужно подкрепете го как да го направи.

Ако искате да стимулирате уменията на детето да общува, да предизвикате интереса му, използвайте неща, на които то се наслаждава. Концентрирайте се върху неговите любими места, игри и дейности, а не на сто процента върху това, на което вие искате да го научите.

Защо да потърсим рано подкрепа?

Още от вътреутробния период до към три години най-активно се развиват нервните клетки, връзките в мозъка се изграждат, стават по – силно стимулирани, особено от външната среда, а част от тях, които не се използват често, се разпадат и губят. Този период е ключов, защото децата изграждат тези важни ментални връзки до 3 години и този опит е изключително ценен.

Ранното стимулиране оказва роля върху всички останали области на развитие и за в бъдеще: децата имат по –добри резултати в когнитивно отношение, подобряват своите умения и учене, развиват социални умения със своите връстници и възрастни, не на последно място и уменията да изграждат връзки и кариерно развитие. Следването на съветите по-горе, търсенето на подкрепа от специалист, ще ви направи още по–уверени и добри родители и ще е превенция от бъдещо притеснение.

Няма по –силна роля от тази на родителя, бъдете уверени и смели! Ролята на семейството като подкрепящо и стимулиращо е водеща. Ролята на логопеда е да бъде ваша подкрепа.

  • Специален съвет на автора:

Ако вашето дете има затруднения в ранна детска възраст, потърсете опитен логопед или консултант. Добре е по време на логопедичната сесия, родителят също да присъства и да участва активно, за да пренесе новите умения у дома. Препоръчвам да изберете интервенция, която да подкрепя семейството, където се работи по семейно-ориентиран подход или семейно медиирана интервенция. Важно е да усетите, че сте ценени, изслушвани, мотивирани, а не просто следващи съвети, стоящи от другата страна на вратата.

Авторката е логопед, обучител във Фондация „Карин дом“. Има бакалавърска степен специалност „Слухово-речева рехабилитация” и е магистър по “Логопедия”. В момента е докторант в областта на семейно-медиирана ранна интервенция в Софийския университет „Свети Климент Охридски ”. Има опит в различни новаторски проекти, свързани с хората с увреждания.  Николета е сертифициран ABA и PECS терапевт.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара