В последните години обществените дискусии по темата за правата на жените и женската гледна точка към света стават все по-задълбочени и това е обнадеждаващо. Все повече творци, общественици и организации надигат глас в подкрепа на нежния пол.

Като част от тази позитивна тенденция, една нова и интересна кампания повдига важната тема за самооценката на жената и болезнената нужда да се преосмислят стереотипите за женска красота, налагани твърде отдавна от твърде много индустрии в световен мащаб. Кампанията ще разкаже истинските истории на 10 български жени през погледа на някои от най-вдъхновяващите съвременни писатели на България. Историите ще бъдат обединени в първата по рода си „Книга за красотата“, за да достигнат до хиляди български жени в един красив и нестандартен творчески опит да промени гледната им точка към самите тях.

„Търсим истинските истории на истинските жени, които може би вярват, че са „съвсем обикновени“. Като творец разбирам прекрасно, че зад привидно обикновените истории се крие най-необикновената красота. За мен тази кампания е не само вдъхновяваща, но и безкрайно важна. Заставам зад нея като писател и като жена. Защото в този объркан свят твърде много жени са доведени до вярата, че красотата се определя от мерки, теглилки и физически дадености. Нашата работа е да им дадем очи на заем, за да видят повече. Очите на творци.“, казва Елица Мавродинова, един от авторите, които застават зад инициативата.

Други талантливи имена, които ще участват в проекта са Теа Денолюбова, Ралица Генчева, Деси Нико, Ралица Стоянова и, разбира се, мъжете, без които гледната точка към проблема нямаше да е достатъчно богата: Радослав Гизгинджиев и Росен Димитров. Авторите ще се срещнат лично със своите героини, за да чуят историите им от първо лице и да почерпят истинско вдъхновение от истинската красота.

Зад кампанията стои Dove – бранд, който застъпва  естествения външен вид на жените и е против нереалистичния идеал за красиво, наложен в нашата култура. Всъщност Dove подхваща темата, толкова актуална днес, преди повече от 60 години. Освен че използва нормални жени, а не професионални модели в комуникацията си, през годините Dove създава някои от най-въздействащите кампании в света, посветени на борбата с непосилните и изкуствено наложени критерии за женска красота.

В основната визия на Dove за тази година например са снимани български жени, чиито изображения не са oбработвани и променяни с помощта на графични програми. Главна героиня в „Книга за красотата“ можеш да си ти. Стига само да отговориш на няколко въпроса на www.dovemybeauty.bg и да бъдеш готова да погледнеш на себе си с други очи. Очи, в които си по-красива от всякога.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара