Не е приятно: то постоянно гризе ноктите си, смуче си палеца, бърка си в носа. Още по-неприятно е, че да го отучиш от вредните привички, никак не е лесно. И колкото повече му се сърдите и го наказвате, толкова по-лошо става.

baby-230323_640
Когато обявяват война на вредните детски навици, родителите често допускат три груби грешки:

Грешка 1

„Детето си гризе ноктите (смуче палеца, бърка в носа) нарочно, от непослушание. Прави ми напук!“
Не е така. В тези случаи се задейства дълбок механизъм на инстинктивно поведение, обясняват учените. Вие не сте го учили да си гризе ноктите, нали?! Следователно този модел на поведение е природно заложен. Както маймуната си прави сутрешен тоалет, като си почиства носа с пръсти и си гризе ноктите, така и детето следва архаични стереотипи. Забележете: в мозъка на маймуната е заложен механизъм за спазване на ритуала за лична хигиена всеки ден – тя получава удоволствие, докато го изпълнява. По същия начин детето получава положителни емоции, когато си смуче пръста.
Психолозите са убедени: на малчуганите, склонни да извършват патологични привични действия, им липсва радост, внимание и родителска грижа, увереност, че са обичани.

Грешка 2

„С лошия навик можем да се справим сами, няма нужда от специалист.“
Не сте прави. Такива навици се наблюдават у деца, с които родителите се държат строго, рядко ги прегръщат и глезят и това нанася психическа травма на малкото същество. Но привичката, която дразни, може да се появи и от мозъчна дисфункция вследствие на тежка бременност или усложнения при раждането. Има и трета причина – изоставане в умственото развитие. Има и комбинация от трите причини.
Само лекар психоневролог може да установи кой от механизмите се явява първопричина и какво трябва да се предприеме: да се работи с мозъка така, че да се включат всички негови компенсаторни механизми, да се развива детето така, че да „израсне“, или просто да бъде обградено с грижи и внимание.

Грешка 3

„То просто се държи невъзпитано и трябва да бъде наказвано, докато се отучи.“
Да наказвате детето за това, че си смуче палеца или си бърка в носа – за неща, които му доставят удоволствие, означава допълнително да го травмирате, а оттам да го подтиквате към действията, с които се борите. Забраните не помагат! Колко ли съвети сте чували досега: намажи пръста с горчица. Или с червен пипер. Облепи го с лейкопласт. Ако сте пробвали, знаете, че не помага. Детето свиква с вкуса-наказание и дори започва само да иска да му намажете палеца с горчица. Строгото поведение и наказанията не са изход с вредните навици. Как да победите?

Работа над грешките

•  Консултирайте се с психоневролог: ако е необходимо, той ще назначи специални изследвания и лечение.
•  Заедно със специалисти се убедете, че детето се развива нормално за възрастта си.
•  Заменете вредния навик с приемливи алтернативи. Предложете му да смуче бонбони вместо пръста си или да дъвче дъвка. Измислете му различни занимания, при които ръцете са заети: работа с пластилин, изрязване и лепене на фигурки, редене на мозайка или пъзели. Дразни ви, че постоянно се люлее на стола? Няма да го прави, ако през деня достатъчно се е люляло на люлки. Постоянно рита с крака, щом седне на масата? Няма да го прави, ако достатъчно е тичало и скачало и потребността му от ритмични движе¬ния е удовлетворена.
•  Преди сън правете успокояващ масаж на малчугана: поглаждайте го леко по гърба и му говорете нещо успокояващо или тихичко му пейте приспивна песен.
•  Въоръжете се с търпение. Ако вредният навик е от година, поне толкова време ще ви трябва да го отстраните.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара