Народният поет Иван Вазов имал любимо меню, което майка му Съба с удоволствие приготвяла. Това започнало да се случва след раздялата на Иван Вазов със съпругата му Атина Болярска, когато грижата за него паднала върху майка му и сестра му Въла.

Untitled
В къщата на Вазов царял строг, железен ред, който не се променял с годините. Близките му се подчинявали на него, за да може „бачо“ им спокойно да твори.
Всяка сутрин в 8 часа сестра му Въла се качвала по дървената стълба на втория етаж с поднос, на който имало една препечена виенска кифличка, краве масло, чаша горчиво турско кафе и чаша с прясно източена студена вода.

Вазов преглеждал вестниците, изпивал кафето, а до виенската кифличка се докосвал едва-едва.

След това писателят излизал на разходка с кучето си Хектор и се прибирал към 10 часа. Преди да се качи в кабинета си, той винаги се отбивал на долния етаж, за да види как върви готвенето в кухнята.
Още от предния ден майка му Съба знаела какво меню иска за обяд нейният син. Вазов държал да се приготвят обикновени, лесни манджи. Към 14 часа семейството на поета – майка му, сестра му с дъщеричката си и брат му Никола – сядало на масата.

Докато се хранели, никой не говорел

Вазов вземал пръв думата, след като свършели с обяда. Следобед поетът обичал да пие чай от руски самовар. Вечерята се сервирала обикновено към 20 часа и на нея не било задължително да присъства цялото семейство.
По време на празници писателят държал майка му да приготвя неговата любима „дроб сармасъ“ (дроб сарма), така както я правела навремето в Сопот. Към супите нямал претенции, но молел Въла да му прави бульон с яйца. От десертите големият българин предпочитал бадемова торта. На тези три ястия той нямал наяждане и често хапвал повече от обикновеното. Щом се насител на обичаните от него храни, Вазов поглеждал към иконата и казвал: „Благодаря ти, Господи!“ След това ставал от масата и целувал ръка на майка си Съба.

Untitled1

Сватбената снимка на Вазов и Атина Болярска

Ето и рецептите на обичаните от народния поет ястия, така както сестра му Въла ги е запазила в спомените си.

Супа с брашно и изгубени яйца

Оставя се да заври посолена вода и се счупват едно след друго 5-6 яйца (според лицата), тъй че всяко яйце да е отделно и обвито в белтъка си. След 2-3 минути яйцата се изваждат с дупчева лъжица, поливат се със студена вода и се нареждат в супиерата. Заливат се с горещ телешки или пилешки бульон, подправен с половин супена лъжица пражено брашно, и се посипВат с чер пипер и пресен магданоз.

Дроб сърма

В 1-2 супени лъжици масло се опражва 1 китка зелен лук, нарязан на дребно. Отделно се сваряват в посолена вода агнешки бял дроб, черният дроб, сърцето и др. Насичат се на дребно и се запържват с лука. Прибавя се и шепичка ориз, който също се запържва с по-първите продукти. Преди да се снеме от огъня, залива се с една чаша вряла вода и се вари, докато изври водата и пак вземе да се пържи. Прибавят се за миризма магданоз, джоджен, копър, червен и чер пипер. Булото сурово се измиВа със студена вода, постила се върху чиния, сипва се в него сместа и се обръща върху малка тавичка. Набожда се с игла на няколко места, за да не се издуе булото. Намазва се с черВен пипер и наоколо се залива с останалата вода, в която е врял дробът.

Пече се в гореща пещ, докато добие приятен червен цвят.

Преди изваждане от фурната се облива с 1-2 яйца, смесени с 2-3 супени лъжици кисело мляко, и по вкус лимонтузу. Запича се отново във фурната, докато се сгъсти и приятно зачерви. Вместо кисело мляко може да се употреби и прясно мляко. На една четвърт от литъра прясно мляко се слагат 2 яйца.
По желание в млякото може да се прибави и половин супена лъжица брашно – за повече гъстота. Ако ни липсва мляко, може да се направи само с размито брашно и 1-2 яйца. Също и вместо една дроб сарма може да се завие на няколко отделни с помощта на голяма лъжица за сипване на супа. Булото се обтяга 6 лъжицата, слага се сместа и се обръща върху чиния. Поднася се с кисело мляко.
По същия начин може да се приготви само от чер дроб.

Untitled2

Бадемова торта с бяла глазура

Продукти:

8 яйца, 8 супени лъжици счукани бадеми, 8 супени лъжици захар, 1 супена лъжица и половина счукана галета, 1 кафяна лъжица бакпулвер, половин кафяна лъжица счукана канела. За глазурата: 1 белтък, колкото поеме счукана пресята захар (около 70-80 грама), няколко капки лимонен сок.

Приготвяне:

Жълтъците се разбиват много добре със захарта. Прибавят се бадемите, галетата и канелата. После се прибавят белтъците, разбити на сняг.
Форма за торта се намазва с масло и се посипва с брашно. Изсипва се сместа и се пече в гореща фурна. Оставя се да изстине и добре изстудена се гарнира.

Глазурата:

Белтъкът се разбива на сняг и се смесва постепенно със захарта. Прибавя се лимоновият сок. Отделно се настъргва една таблета шоколад и се смесва с 50-60 грама чисто нетопено масло и пресята захар по вкус, като се разтрие все на една страна, докато стане на пяна. С помощта на шприц се сприцова върху тортата. При всяка ивица шоколад се слага плод от някакВо едро сладко.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара