Основни правила

1.  Мигайте! Според проучвания трябва да се мига всеки 3 секунди. Това навлажнява окото, измива праха и увеличава притока на кислород.
2.  Пазете очите си с тъмни очила от силната слънчева светлина. Тя може да причини катаракти и увреждания, които се проявяват по-късно.
3.  Проблемите, свързани с възрастта, може да бъдат предотвратени или забавени с ежедневно приемане на антиоксиданти. Приемайте продукти и препарати, съдържащи витамините С, Е и А или бетакаротин, цинк, мед и селен.
4 Дори да не носите очила, проверявайте очите си всеки две години.

Залепени клепачи

Обичайната причина за това е конюнктивитът. Той може да бъде причинен от алереия или от бакте¬рии и вируси. За почистване на очите и подсушаване вместо кърпа за лице трябва да се използва памук, намок¬рен с преварена вода, като клепачи¬те се изтриват от вътрешния им край навън. За всяко око се използва отделен тампон. Ако след 2 дни няма подобрение, трябва да се консулти¬рате с лекар.
Абсолютно задължително е ръцете да се измиват при всяко докосване на очите. Понякога инфекция, свързана с екзема, има подобни симптоми.

Сухота в очите

Четенето, гледането на телевизия или работата с компютър водят до това да мигате два пъти по-малко от обикновеното.
За да избегнете сухотата, поглеждайте встрани и мигайте през 2 – 3 секунди.
Причина може да бъде и възрастта (след менопаузата жените отделят по- малко сълзи). Пиенето на голямо количество вода може да облекчи състоянието. Постоянно сухите очи и пресъхването на устата може да означават синдром на Зьоргрен, който е свързан с автоимунното състояние – като ревматоидния артрит. Изкуствени сълзи (целулозни капки) може да облекчат симптомите.

Драскане в очите

Това може да се дължи на песъчинка, но може да бъде причинено и от протеинов налеп на контактните лещи, конюнктивит или наранена роговица. Ако свалянето на лещите или промиването на очите с хладка преварена вода не помогне, потърсете лекар.

mgDzAFu

Постоянна тъпа болка

Най-обичайната причина е възпаление на синусите, но ако болката наподобява притискане с пръсти, трябва да се консултирате с лекар, особено ако има и нарушения в зрението. Може би имате глаукома (свръхналягане в окото). Ранните сим-птоми на това заболяване се откриват с рутинни тестове, затова проверявайте редовно очите си. Глаукомата се явява обикновено след 40- годишна възраст и засяга един на 200 души.

Светлинни блясъци

Класическата мигрена често се предшества от светлинни блясъци (понякога тъмни петна, заградени с блестящ край), но те трябва да изчезнат след 20 минути, когато започва главоболието, понякога съпроводено с повръщане. Внезапни блясъци, съпроводени с „дъжд“ от малки точки, може да означават отделяне на стъкловидното тяло или още по-сериозно – отлепване на ретината. Тези признаци изискват незабавна консултация с лекар. Цветен ореол около светлото петно е възможно да е симптом на глаукома. Виждането на цветни дъги -индивидуална реакция на химикали като хлор, затова трябва да се провери дали промиването на очите помага.

Подпухнали очи

Причина за това може да е гримът, който води до алергични реакции, дори и да сте го употребявали в продължение на много години. Прес-танете да използвате кремове и сенки и успокойте очите с хладка преварена вода. След като неразположението отмине, опитайте нов крем. Подуването на очите може да се дължи на конюнктивит, затова вземете мерки срещу инфекция.

Остра болка

Тя може да е обезпокояваща, но не всякога се дължи на нещо сериозно. Причината може да е одраскване, което е лекувано неправилно и се дразни от бързи движения на окото по време на сън, или да се дължи на спазъм на очните мускули, който може да се появи, когато сте в стресово състояние. Ако болката не преминава, посетете лекар. Ако мислите, че нещо е влязло в окото ви, не се опитвайте да го вадите, особено ако не е върху бялото на окото. Сложете чиста кърпичка и потърсете веднага лекарска помощ. Не отлагайте – чуждо тяло в окото, оставено през нощта, може да причини постоянно увреждане!

Сърбящи, сълзливи очи

Сърбежът може да е реакция от домашен прах или сенна хрема, особено ако имате и кихавици. Необходими са антиалергични капки и ако се налага – антихистаминови таблетки.

Замъглени образи

С възрастта дребният шрифт започва да се чете по-трудно и се появява далекогледство. При хора с нормално зрение нуждата от очила се появява около четирийсетгодишна възраст; това става по- рано при далекогледите и по-късно при късогледите. Замъгляването може да се дължи на замърсяване от грим, но ако се повтаря или виждате раздвоени образи, причината може да е сериозна – като кръвоизлив в ретината или проблеми с нервната система. Идете веднага на лекар!

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара