Децата имат нужда от навременно дигитално и финансово образование, за да оцелеят в днешния свят, населен с технологии. И колкото по-рано се научат как разумно да харчат парите си, толкова по-малко финансови загуби ще търпят, като пораснат. Водена от това разбиране и от грижата за финансовото ограмотяване на младите хора, Първа инвестиционна банка обнови през януари своите Дебитни карти за тийнейджъри. Основната им иновация този път е свързана с онлайн разплащането от страна на децата на възраст между 14 и 18 г.

Новостите идват 3 години, след като от Fibank предложиха продукти за деца, които им позволиха при родителски контрол, да се разплащат с дебитни карти. Нововъденията дават възможност на родителите да се информират дори дали (и с колко) тяхното дете е закъсняло за училище. „Разбрах, че дъщеря ми е закъсняла с 10 минути за час по английски, защото преди това е била в кафенето отсреща, където си е купила закуска, която е платила с карта”, споделя родител.

Тийнейджърите ще могат да пазаруват сами в интернет

Днес дебитните карти на Fibank за тийнейджъри – Debit MasterCard PayPass Teen – разширяват обхвата си и правят възможни разплащанията в интернет в рамките на предварително одобрени лимити. Целта е да се надгради ранното финансово образование на младежите.

Според проучване на банката отпреди 3 години, голяма част от родителите са били против децата им да имат право да пазаруват сами в интернет. Днес обаче 79% от родителите биха издали дебитна карта на децата си за пазаруване онлайн с възможност за контрол върху покупките, показва ново изследване по поръчка на Fibank. Според резултатите от него 60% от респондентите (родители на деца между 14-18 г.) разрешават на тийнейджърите си да пазаруват онлайн, а 40% от тях пазаруват заедно с децата си. Близо 60% от децата плащат онлайн покупките си чрез предоставена кредитна или дебитна карта от страна на родителя в момента на покупката, 20% от респондентите плащат чрез наложен платеж.  13% от анкетираните плащат чрез собствена карта, а 9% – в брой.

Според данните тийнейджърите харчат средно на месец по 50 лева за покупки онлайн. Най-често децата между 14 и 18 г. пазаруват дрехи (35%), книги (24%) и игри (22%) – с еднаква честота и от български, и от чуждестранни сайтове.

Разплащане чрез смартфон

Друга иновация на Fibank e възможността децата да могат да дигитализират картите си след родителско съгласие – със  заявяване на достъп с ограничени активни права в мобилното приложение „Моята Fibank”. Те ще могат да разполагат с дигитална карта в своя телефон, чрез която да се разплащат, а родителите, разбира се, ще могат да следят трансакциите. За да се възползва от услугата, тийнейджърът трябва да има физическа дебитна карта.

„Децата така или иначе пазаруват в интернет. А и в последните години хората вече са по-склонни да издадат на децата си карта, която им позволява това“, обясни Илона Станева, директор „Маркетинг и реклама“ във Fibank. Според нея обаче често се случва младежите да забравят картите си или силиконовите гривни и ключодържатели с чип, които банката предлага. Затова поставянето на чип в телефона е допълнително удобство. „Понеже, ако познавате наистина децата си, знаете, че те може да забравят картата или ключовете си, но смартфона – никога”, добави шеговито тя.

„Проектът за дигитална карта е грижа за децата, за родителите и за обществото. Живеем в дигитално цунами и децата ни са в центъра му. От нас се иска да създаваме решения, които им помагат да се адаптират и да навигират успешно тази среда“, смята Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България и Македония и партньор на Fibank по проекта.

Възможност за спестяване

Още една иновация, която Fibank предлага, е извършването на преводи между разплащателната сметка и новия им продукт – „Спестовна сметка за тийнейджъри”. Тийнейджърите ще могат да извършват вътрешнобанкови преводи от разплащателната си сметка (с издадена дебитна карта) към „спестовната сметка за тийнейджъри“ и обратно, без да се губи натрупаната лихва. Целта е младежите да се научат да управляват парите си разумно и да пестят средства за закупуването на любими продукти. „Ако дете иска да си купи определена стока, то има възможност да спестява, прехвърляйки пари между двете  сметки. След това може да следи кога и колко е спестило и каква лихва получава върху въпросната сума“, каза Теодор Петров, директор “Картови разплащания” в банката.

За младите хора е създадена и специална версия на мобилното приложение. „Изчистили сме дизайна и интерфейса. Целта ни е да изградим финансова култура у децата и те да се научат да спестяват целенасочено. А сигурността е гарантирана“, подчерта директорът на „Виртуално банкиране“ във Fibank Лъчезар Венков.

Използването на банкови карти и мобилно банкиране от ранна възраст спомага за финансовото образование на децата. Менажирането на собствените разходи и разплащания е в основата на управлението на личния и семейния бюджет, както и предпазването от задлъжняване и фалит на зряла възраст.

Наръчник на родители

Четвъртата новост е наръчникът за родители „10 мита за децата и парите“, който разбива най-големите предразсъдъци в областта. В наръчника, съвместна инициатива с „Асоциация Родители“, биват оборвани стереотипи като този, че децата не могат да боравят с пари. В него възрастните могат да намерят полезни съвети за общуването с децата си в тази сфера.

Според другия партньор на Fibank в проекта за повишаване финансовата култура на младите – фондация DigitalKidz и нейния създател Ивелина Атанасова, иновациите на банката са един подарък за родителите, чрез който те могат да научат децата си как да използват технологиите безопасно и да повишат финансовата им грамотност.

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара