Александър Петров е дипломиран инженер по компютърни технологии, предприемач и фотограф. През годините стартира и участва в много новаторски интернет и издателски проекти, сред които и Фото Форум, най-голямата социална мрежа за фотографи у нас. Щастлив баща на двама синове. Любител на планините и приключенията.

Фото Форум навърши 15 години, през които се разви като една от най-успешните и „живи“ социални общности на професионалисти и любители в една област у нас. На какво се дължи това според теб?

Фото Форум стартира точно когато първите смелчаци си купуваха първите малко по-достъпни цифрови камери. Дотогава всичко бе лентово и зависеше от лаборатории и химия. С дигитализирането на средата възникна нужда и от среда за дигитално общуване. Фото Форум беше от първите български социални медии и предостави инструменти и място за фотография. Същевременно много работихме и за развитие на средата, организирахме много конкурси, изложби, представяния, фотографски курсове и семинари с интересни лектори. Целта ни винаги е била да включваме всички от фотографския бранш – професионалисти, любители, фирми, преподаватели. В първите години издадохме и ръководство за начинаещи фотографи.

Колко хиляди потребители има Фото Форум, знаеш ли броя на публикуваните снимки?

Знам ги числата, разбира се, но те не са ли скучни? През годините са направени над 120-130 хиляди регистрации, първите години бяха по-интензивни. За нас по-важно е, че почти няма човек, интересуващ се от фотография, било то фотограф или зрител, който да няма профил в сайта. Още повече ни радва, че имаме нови регистрации от млади хора, които при старта на сайта са били в родилния дом, а днес се включват с добра и качествена фотография. Често се случва „завръщане“ на стари имена, които по една или друга причина са си били взели почивка от фотографията, но в един момент възраждат профилите си и ги обновяват с нови кадри.

Снимка: Димитър Толевски

Броят снимки също никога не е бил самоцел. В сайта винаги са съществували филтри и ограничения за броя публикувани снимки за единица време от потребител, като целта е била това да подтиква авторите към селекция на най-доброто, което имат, и да ги възпира да изсипват картите от фотоапаратите си на показ. Когато знаеш, че имаш ограничение в бройката, тогава избираш най-доброто, което можеш да покажеш. Това движи и сайта. Ако зрителят не вижда най-доброто, той губи интерес. Всеизвестен факт е, че от години вече сме „преяли“ с визуална информация и изображения и ставаме все по-капризни към консумираното съдържание.

Трудно ли се модерира толкова голяма общност? За какво най-често спорят участниците? Има ли скандали?

Не мога да кажа, че модерацията е лесна. Самата дума „модерация” означава умереност. И това е ключово – всичко да е с мярка. Трябва да се разбират и ценят различията. Да се показват добрите примери и изолират лошите.

снимка: Юлий Василев

Електронната среда е специфична с това, че понякога общуваш с хора по начин, по който не би го направил при жив контакт. Трудно получаваш информация за състоянието на човека от другата страна, защото липсва езикът на тялото. Това създава рискове за неразбиране или отричане. Има нужда да се учи толерантност и уважение към събеседника. Ние, като екип зад сайта, не подкрепяме нарушаване на добрия език и привилегироване на определени потребители поради заслугите им. Правилата за общуване трябва да са валидни за всички.

Най-честите спорове текат по две направления – фенове на марки или его на авторитети. Разликата е, че споровете за това коя марка или модел е по-добър, са много шумни и емоционални, докато кой автор е по-добър не се решава със словесен спор. В този случай се изисква особена наблюдателност и чувствителност, за да усетиш между кои участници тече съревнование и доказване.

Има ли участници във форума, които се регистрират като любители, а след това хобито им прераства в професия?

Голяма част от добрите и търсени от клиенти съвременни фотографи стартираха с фотографията като хоби, което развиха в своя професия. Нали знаете колко е важно да обичаш това, което правиш? Това, че влагаха в хобито си душа, сърце и емоции, е и причината те да се развият в добри професионалисти и творци.

снимка: Явор Мичев

Има участнички в сайта, които бяха просто зрители, но израснаха като много качествени модели.

И не на последно място – има десетки фотографски, и не само, семейства, които се запознаха през сайта. Очакваме да предадат фотографията на децата си.

Успяват ли българските фотографи да излязат на международния пазар?

Фотографията е силно конвертируем продукт. Предимствата на това да сме в ЕС помагат на нашите фотографи да се реализират добре извън страната. Имаме имена, които печелят награди и са познати в международните артистични среди, а също така и търсени професионалисти в различни комерсиални фотографски направления. Когато фотографът е добър творец и успява да създава и изкуство, докато работи за клиенти, това се вижда и оценява.

Колкото по-евтина, по-добра и по-достъпна става техниката, толкова ролята на фотографа ще се променя от това да бъде просто регистратор на събитие или изпълнител на поръчка към това да осигурява комплексна услуга, в противен случай нуждата от него ще отпада. Всички са били свидетели на събития, на които всички снимат. Добрият фотограф трябва да може да покаже различна гледна точка, да бъде разказвач на истории, да може да изгради своя фотографски разказ и да включи като герои в него своите клиенти. Трябва да може да улавя моменти и емоция.

снимка: Милена Гигова – Milenuity

Как се роди идеята за годишните награди на Фото Форум?

Бъдещето на сайта виждаме във все по-голямото му специализиране във фотографската тематика. Последната година издадохме албум с изключително фотографско печатно качество с най-добрите 130 автори от сайта. Той бе посрещнат много успешно и положително и предстои издаването на нов през настоящата година.

снимка: Валери Симеонов

През годината провеждаме конкурси и изложби, но те винаги са на някаква конкретна тематика. Имахме желание и идея да поставим началото на годишно събитие, което да показва добрите постижения за периода и стартирахме „Годишни фотографски награди”. Имаме 12 категории за участниците и безпрецедентно широко жури от над 30 специалисти, фотографи, артисти, издатели, представители на агенции, преподаватели, специалисти по авторско право и нови визуални технологии, актьори.

„Годишни фотографски награди” е място за среща на фотографите с техните клиенти – агенции, издатели, корпорации и крайни клиенти. За първите места в категориите победителите ще получат специално изработени бронзови статуетки и грамоти.

В коя категория има най-голям интерес?

Традиционно най-масовите категории са портрет и фотографии на хора, както и снимане на природа. Сватбената фотография пък е най-търсеният тип фотографска услуга и най-много фотографи работят за нея.

снимка: Мартин Тасев

Кои фотографи са в журито? 

В голямата си част журито е съставено от фотографи. Постарали сме се да поканим популярни лица, но и такива, които творят в различни жанрове. Специално сме поканили и няколко фотографи, които сами казват за себе си, че са се развили с помощта на Фото Форум. Постарахме се да имаме участници в журито от различни части на страната, представители на местни фотоклубове – София, Варна, Велико Търново, Пловдив. Имаме и международни членове на журито от Белгия, Люксембург, Литва, Македония и Сърбия.

Какви други събития организирате?

Провеждаме традиционния вече Фото Форум Фест. Място за среща на фенове и професионалисти. Смятаме, че обучението и развитието е ключово за развиване на средата и поради това акцент на събитието са лекции, работилници и обучения, разбира се, не пропускаме и забавленията, защото с положителни емоции нещата се случват по-лесно. Каним популярни лектори, но подкрепяме и стартиращи таланти. Стараем се винаги да даваме поле на хора, показали интересни подходи или различна гледна точка. Фото Форум Фест се провежда в рамките на няколко дни в различна част на България.

Снимка: Любомир Сергеев

Фото Форум има традиция в организирането и на лекции и обучения. Повечето от тях са безплатни и каним желаещите да ги посетят, следете календара ни.

Какви са твоите впечатления, към кой тип фотография има най-голям интерес в момента?

Безспорно най-търсена в момента е сватбената фотография. А най-търсените сватбени фотографи са тези, които могат умело да разкажат вашата сватбена история, да уловят моментите и емоцията на събитието. Това ги отличава от всички гости, носещи фотоапарат. За бъдеще все повече ще бъдат търсени такива фотографи. Качеството на техниката ще е важно, но на втори план.

Снимка: Бони Бонев

За да улесним клиенти и фотографи, последната година работихме над стартирането на Про Фото Форум (https://pro.photo-forum.net), секция за предлагане на услугите на реално работещи фотографи, разделени по жанровете, в които снимат. Про Фото Форум е безплатна услуга и всеки може да открие своя фотограф там.

Имам усещането, че в днешни дни всеки човек с добра техника – а тя е все по-достъпна – си мисли, че снима добре. Да не говорим, че и с телефон вече можеш да снимаш в резолюции за билборд.  Как може да се наложи добрият вкус във фотографията? Да се покаже разликата между фотографията като изкуство и снимки за семейното албумче?

Много професии бяха променени заради технологиите, същото ще се случи и с фотографията. Само преди няколко години, за да създадеш добър уебсайт, ти трябваше добър дизайнер и добър програмист. Днес вече просто може да стартираш някоя популярна платформа за уебсайтове и да инсталираш темплейт на дизайн, купен за 20 евро. По този начин масовият уебпроект няма нужда от добър програмист и специално нает дизайнер. Истински добрият сайт обаче изисква повече от работещ софтуер и стандартен дизайн. Изисква отделено време и експертиза. Това се усеща и тези специалисти са ценени.

Аз имам една теория, че не е нужно да си невероятен творец, за да разбираш кое е хубаво и кое е изкуство. Хората го усещат интуитивно. Когато за един кадър е отделено нужното време за подготовка и е направен с мисъл, това се усеща.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара