За седма поредна година българската документалистка Златина Русева ще представи специален акцент от фестивала „Милениум”, който тя и продуцентът Любомир Георгиев организират успешно вече единадесет години в Брюксел. В програмата на 23-тия София Филм Фест ще бъде световната премиера на „Изгубени спомени” („Lost Memory”), режисиран от Златина Русева, артистичен директор на „Милениум“.

На един кораб, който пътува по Дунава, от делтата към изворите й в Германия, са се събрали различни музиканти, които разказват историята на великата европейска река чрез музиката, на която са посветили живота си. Тя събужда паметта на реката, а композициите рисуват картини на забравени събития, които са се случвали по бреговете на Дунав, и по странен начин се свързват с днешната реалност…

Златина Русева е изключителен майстор в композирането на документални разкази, които провокират въображението на зрителите. Тя работи дълги години заедно с международната хуманитарна организация „Лекари без граници“, за която създава поредица от документални филми от цял свят – от Африка до Якутия и Тайланд. Срещите й с различни хора в разнообразни екстремни ситуации са усъвършенствали нейния усет за пресъздаване на реалността и образите във филмите й – пълнокръвни и достоверни до болка.

Продуцент на филма е Любомир Георгиев, който заедно със Златина Русева основава през 1989 година културен център и продуцентска компания „Diogene“ и създават над 60 документални творби и анимационни поредици. Зад камерата на „Изгубени спомени“ е Пламен Герасимов, монтажът е дело на Мариета Чуковска, а музикалното оформление е на Мариана Вълканова.

МИЛЕНИУМ“ е единственият световен кинофестивал, създаден през 2009 година от Любомир Георгиев, който е посветен на основните цели на ООН за хилядолетието, определени в специална Декларация, приета в Ню Йорк през 2000 година, и насочени към премахване на бедността, насърчаване на социалните промени и гарантиране на устойчиво спрямо околната среда развитие навсякъде по света.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара