„От летище „Шипхол“ след 26 минути с влак може вече да престъпвате прага на нашия хотел“, казват за „Жената днес“ от намиращия се в Millennium Tower 5-звезден Rotterdam Marriott. Най-иконичната съвременна сграда на града, Central Station (централната гара), се намира точно отпред. Силуетът й по средата между стрелка и крило на птица сочи към центъра на града. „Това е мястото, където Европа буквално се среща с Ротердам“, казват от хотела. Оттук тръгват не само транспортните, но и пешеходните маршрути.

Гледката от стаите към живота около гарата отдолу е с почти хипнотичен ефект. А „срещата“ между жп гарата и небостъргача е перфектен синтез на ДНК-то на Ротердам: модерност, функционалност, ефикасност и зрелищност.

Допреди няколко години дори само идеята, че някой може да предпочете втория холандски град Ротердам пред първия Амстердам би прозвучала повече от изненадващо. Днес е вече факт заради даващите резултати усилия на града да се наложи като световна лайфстайл дестинация чрез гастрономията, дизайна, стрийт арта. И, разбира се, с най-известната си емблема в лицето на футуристичната архитектура.

Ротердам вече попада често в

класациите за най-добри градове за живот

След бомбардировките от Втората световна война градът избира да скъса с миналото и да заложи радикално и смело на новаторската архитектура. Оттогава неофициалното мото на Ротердам вече над седемдесет години е: Светлина, въздух и пространство. Най-голямото пристанище на Европа и второто в света е само на час от Амстердам и истината е, че двата холандски гранда работят съвместно с печеливша за всички стратегия: Амстердам пренасочва и „олекотява“ застрашаващия спокойствието на града нарастващ туристически поток, а Ротердам трупа активи в собствената си „туристическа“ биография.

Rotterdam Street Art Route е разходка от седем километра из многото арт творби на открито. Апликацията за индивидуално ползване разказва детайли с помощта на текст и аудио и дори показва изчезнали с времето стрийт арт произведения от богатата графити колекция на града. Museumpark събира най-известните музеи, сред които Boijmans Van Beuningen (най-старият музей в Холандия) и Kunsthal.

Най-големият затворен пазар в Холандия, Markthal, е дело на известното архитектурно студио MVRDV. В пространството под оформения като подкова свод има сто щанда, 15 хранителни магазина, осем ресторанта. В сградата се помещават и 228 апартамента. Сводът е „Рогът на изобилието“: четири хиляди цветни плочки превръщат паното в

най-голямата арт творба в Холандия

The Cube Houses е сюрреалистична „гора“ от наклонени на 45 градуса жълти квадратни апартаменти, един от които е отворен като музей.

Katendrecht, в миналото – китайския квартал на Ротердам, привличал „обзети от носталгия моряци и проститутки в еднакви количества“, както казват домакините. В момента малкият полуостров на юг от центъра през река Маас е сред най-оживените квартали с малки ресторанти и кафенета. Уникалната комбинация се дължи на хипстърски дизайн, успоредно със запазения по-суров индустриален облик на пристанищния град.

Един от някогашните складове е превърнат от седем бизнес партньори във Fenix Food Factory: храни и напитки на местни производители на закрито и открито: кафе, бира и сайдер, меса и колбаси, зеленчуци, хляб.

Семейното стопанство Booij например три пъти са печелили наградата за най-добро занаятчийско сирене в Холандия. Приготвя се от сурово мляко. Зад щанда Марийке избира някоя от многобройните топки и отрязва фина лента,  която се топи в устата. Тя майсторски насочва тестването според предпочитанията към по-деликатен или силен вкус, различно узряване на сирената, подправки, т.н. „Разбира се, нашата Gouda няма нищо общо с продаваната масово в супермаркети”, казва тя.

Пред „склада“ всяка седмица спира различен foodtruck и предлага любопитна храна. От масите отпред се разкрива внушителна гледка към хоризонта на града.

Фасадата на хотел Mainport на вътрешното пристанище отново е вдъхновена от пионерската архитектурна роля на основания иначе още през XIII век Ротердам:

алуминий и стъкло

Интериорът на различните етажи е вдъхновен от континентите. Стаите и прозрачните асансьори разкриват гледка към „Манхатън на река Маас“, както е известен най-зрелищният skyline на града, включващ и осветените нощем големи пристанищни кранове.

Но безспорен фаворит сред най-любимите модерни емблеми на града, особено в ерата на социалните мрежи и най-вече Инстаграм си остава Erasmus Bridge, дългият 800 метра висящ мост над река Маас. Високият 140 метра пилот и поддържащите 40 кабела завинаги му дават далеч по-предпочитания, красив и почти поетичен прякор Лебеда (The Swan).

Aloha bar се намира в някогашния плувен комплекс Tropicana, следите от които са останали в дизайна съвсем буквално. Сега мултифункционалното пространство е ресторант, бар, кафене, тераса на открито.

Те организират и събития като концерти, филмови вечери, увеселения за деца. Сряда например е вечер на фондюто, а иначе в менюто има предимно семпли предложения. Включително и някои „по-приключенски“ (по думите на домакините) хрумвания като например фреш от грейпфрут с пикантен червен пипер. Тук вече са се превърнали в експерти по екологично третиране на отпадъците: използват останките от кафето за тор, работят със собствена експериментална лаборатория и са твърдо решени да се приближат до почти стопроцентов затворен цикъл на рециклиране.

По-луксозното предложение идва от новия ресторант Heroine с

минималистичен северен дизайн

от светло дърво и много зеленина. Те предлагат любопитен избор от меню със съответно четири, пет или седем ястия. Креативна кухня с космополитни влияния без изхвърляния на базата на висококачествени продукти. Сензорното изживяване е подсилено от предлаганата дегустация на конкретни вина за всяка част от менюто.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара