Отива си лятото… В началото на май всички бленувахме за лятото, за красивите морски изгреви, за мириса на морски вълни, за напева на чайките и гларусите, за красивия бриз, който закачливо подухва във фееричната ни рокля и палаво отвява красивата ни сламена шапка, набързо прелиства страниците на романа или списанието, което четем.

Пясъкът е ситен, като пудра захар или плажът е мраморно бял и каменист. Изобилие от плодове и зеленчуци, нощна фиеста и красиви тръстики край морето.  Аромат на лосион за тяло, белите платна на лодките, хвърчила и боси крачета, ромолящ детски кикот. Слънчева усмивка по телата на хората, откраднати дни на сладко безгрижие, разнообразие от аксесоари и електрикови бански с цветове на вкусен сладолед. Красиви фотоси и обещания… до следващото лято. Пътуващи хора с различни интереси и каузи. Но ето, че неусетно, сякаш на пръсти есента дойде. Заредени с енергия, умът, духът и тялото са отпочинали и свежи, никой не иска да пуска миговете на задоволство да си тръгнат.

Есен е вече… животът влиза в своя коловоз. Отговорностите и задълженията ни чакат на пауза. Започва плавен преход към зрели ябълки и вкус на канела….

Как да се мотивираме през есента?

Направете списък с личностните качества, които искате да развиете или да промените – комуникация, нова работа, нова социална среда. Потърсете конкретни клубове по интереси и се присъединете към тях. Намерете нов ментор, нов източник на информация. Поставете си цел, защото навлизаме в периода на забавяне на темпото – чак до март. Шест месеца, напълно достатъчни по смисъла на приложната психология, за да внесем някаква промяна лично за себе си и по този начин да се облагородим личностно.

Да отворим Google и да заложим в търсачката ключова дума, по която ще направим нашата селекция?

В коя сфера от нашия живот искаме да внесем промяна и да я направим – здраве и външен вид, работа и допълнителни финанси, партньорски отношения, нови приятели, хоби и интереси, личностно развитие.

Как да зарадваме себе си по тема здраве?

Да сменим студиото за спорт, което посещаваме, да променим хранителният си режим, за да забързаме своя метаболизъм, да започнем да пием повече вода, да планираме няколко процедури да раздвижване на енергията по меридианите на нашето тяло, за да се детоксикира.

По какво можем да разпознаем, че един човек е здрав? От състоянието на косата, кожата, зъбите му, симетричността и оформеността на мускулите по тялото му, от двигателната му активност и бързината на ума. Такъв човек се храни по график, три пъти дневно в един и същ час, за да може тялото му да отдели необходимото количество ензими и да разгради поетото количество храна. Спортува поне 3 пъти седмично, защото чрез движение поддържаме активността на 13 системи, които обслужват нашето тяло. Изпива поне 2 литра вода, за да работи нервната му система правилно, да не прегрява мозъкът му и да хидратира всички клетки в тялото си. Ходи поне веднъж седмично на масаж, за да се стимулират кръвообращението и лимфната му система.

За да поддържаме ритъма на живота е важно да спортуваме, да се храним умерено и да се грижим за нашето тяло, това са навици, които трябва да останат трайно за цял живот. Защото с напредването на възрастта се забавят метаболитните процеси в тялото и се намалява двигателната активност, поради физиологичните и хормонални изменения, наречени старост. Да, трябва да приемем този факт, като съвсем естествен процес в нашия живот, но да осъзнаем, че забавянето на този процес е изцяло наша отговорност.

Защо е важно да управляваме правилно личния си бюджет?

Първо, за да посрещаме битовите си нужди. Второ – да спестяваме, за да можем сами да се финансираме при настъпване на евентуални случайни събития и да инвестираме в  себе си. Нашите лични финанси са гаранция за нашата лична самостоятелност. В противен случай ние доброволно се поставяме в позиция на обезличаване и зависимост, губейки своето самоуважение и достойнство.

От друга страна, свитият бюджет свива възможностите ни за саморазвитие, пътешествия и общуване с други хора. Личните ни финанси са нашата свобода, не забравяйте това и полагайте усилия за повишаване на финансовата си грамотност. Търсете нови източници, за да развивате финансовата си самостоятелност. От способността ни да поддържаме добро здраве, интелект и финансова самостоятелност, зависи нашето приемане и адекватност в обществото. Зависи и качеството на социалните връзки, които ще изграждаме.

Ето защо, ако работата, която работим не ни носи финансите, които искаме или вече не ни предоставя предизвикателства за подобряване на професионалната си експертиза, е време да помислим дали да не я сменим. Или да инвестираме в обучение, което ще ни донесе нови знания или поне ще ни информира за новостите в областта, в която работим. Също така е хубаво да помислим дали успяваме да се заявим пред нашия работодател, дали не вършим повече работа, а нашите усилия не се оценяват и да повдигнем въпроса в подходящия момент. Направете си качествен анализ на наличните ресурси и предприемете действия. Всичко е във вашите ръце.

Как нашия партньор ни оценява, дали сме достоен партньор?

Първо от нивото ни на лична самостоятелност, емоционална интелигентност и издържаност на системата ни за оцеляване. Второ от нашата успеваемост – как се справяме с нашите задължения и отговорности, както и какви резултати отбелязваме във всяка сфера на живот. Дали сме социално развити, подредени и организирани, както и дали на моменти забиваме в консерватизъм. Развиваме ли се като личност, умеем ли да създаваме и поддържаме приятелства. Умеем ли да внасяме спокойствие, разбиране и уют в отношенията или пренасяме неудовлетвореността от себе си в тях. Как се справяме в кризисни ситуации, конфликтни ли сме, изхабяваме ли емоционално партньора си в драми. Време е да се замислим, защото ако продължаваме в същия дух, скоро няма да бъдем желана компания… Ето защо е хубаво да посетим някой тренинг на тема партньорски взаимоотношения, да преработим травмите си и да спрем с негативния пренос. Да осъзнаем, че е необходимо да полагаме усилия и в тази област, за да запазим партньора си и доверието между нас, а не да го приемаме за даденост и да го отегчаваме до крайност.

Защо обществото нарича „празен човек“, този който няма хоби и интереси?

Нашите хобита и интереси са нашата допълнителна възможност (извън професионалната) за социализация и укрепване на вътрешната ни дисциплина. Това е време за ефективно разтоварване на натрупана излишна емоционална енергия или за подобряване на себе си. Благодарение тях можем да се предпазим от лоши навици и загуба на време. Те са и повод и мотивация да разширяваме светогледа си и общата си култура. Те са възможност за личностна изява при отваряне на тема в непозната среда. Те са възможност за създаване на нови приятелства по интереси.

Те са визитна картичка на вашата автентичност и индивидуалност. Спрямо тях, приятелите ви по-лесно ще ориентират, когато решат да ви поднесат подарък или да ви създадат емоция за вашия личен празник.

Събудете вашите дарби и таланти, те са във вас. Съществуват от времето на вашето детство, събудете ги. Припомнете си нещата, които сте правили с удоволствие, но сте забравили за тях, извадете ги от скрина, от раклата, в която сте ги скътали и позабравили.

Как да оцветим нашето ежедневие?

Да направиш живота си цветен, динамичен, интересен, разнообразен, жив и игрив е въпрос на лично търсене и любопитство към света, който ни заобикаля. Любознателността е мускул, който трябва да развиваме всеки ден. Ако не разполагаме с програми, които ни зареждат, обогатяват и развиват, ние ще изпаднем в летаргия и рутина. Ето защо е хубаво да разберем, че животът е нашата програма за грандиозен спектакъл. Ако нищо не ни вдъхновява в момента и не знаем от къде да започнем, то всеки град има своята културна и събитийна програма, възползвайте от нея. Човешкият мозък действа на принципа на асоциацията, от нас зависи дали ще живеем приятно, цветно и масивно. От нашата програма за радост и разнообразие, зависи дали ще имаме интересни теми с партньора, с колегите в работата, с приятелите, съмишлениците по интереси, с нашите деца, с новите хора, с които ще се запознаваме. Напишете сценария, не отлагайте :)

Facebook Twitter Google+

0 Коментара