През последните години тенденцията към естествени резултати накара жените да обърнат специално внимание върху структурата и качеството на кожата си. Регенеративните методи, какъвто е плазмотерапията стават все по-популярни, тъй като успешно забавят процесите на преждевременно стареене и изтриват следите от фотоуврежданията. Но терапията със собствена кръвна плазма не е ефикасна при възстановяване на изгубения обем на лицето. Затова след 10 години задълбочени изследвания д-р Тончева подобри и патентова метода „Ускорена автоложна тъканна регенерация“ (Accelerated Autologous Tissue Regeneration). Срещаме се за интервю с топдерматоложката, магистър по естетична медицина от Университета в Ница, международен лектор и тренер по миниинвазивни процедури, преди поредното пътуване до Лондон, където я очакват множество обучения и лекции за разработения от нея  авангарден  метод. Специално за списание „Жената днес“ тя споделя в какво се състои иновацията и обяснява как възстановява обема на лицето без чужди тела.

Д-р Тончева, какво представлява патентования от вас метод? Възможно ли е да върнем блясъка на кожата си и то по естествен начин?

Регенеративната медицина като сектор от Естетичната медицина набира  все поповече привърженици, защото се основава на максимално активиране естествените възстановителни процеси в организма. Методът е базиран на автотрансплантация на  клетки, извлечени от собствената кръв на пациента, които предизвикват активна  биостимулация на  стволовите клетки и ускорена   регенерация на всички структури на кожата. Това е иновативно, ефективно и безопасно решение за  въстановяване на блясъка и  младежкия вид. След дълго време на наблюдения и задълбочени изследвания успях да подобря терапията със собствена кръвна плазма, като намеря решение и за случаите, които изискват запълване и скулптуриране вследствие загуба на обем. Методът АА-ТР „Ускорена автоложна тъканна регенерация“ съчетава възможностите на биостимулация на стволовите клетки чрез растежни фактори, съдържащи се в тромбоцитите AA-PRP (Accelerated Autologous Platelet-Rich Plasma) и фибрин AA – PRF (AA-Platelet-Rich Fibrin). И двата материала: тромбоцитите и фибринът се извличат от собствена кръв, като се различават по техниката на центрофугиране и използваните епруветки. При активирането си те постепенно отделят растежните фактори, отговорни за стимулацията на стволовите клетки. Формират се нови клетки, тъкани, колаген и кръвоносна мрежа. Така създадената структура възстановява загубения обем и подкожната мастна тъкан.

Какви са плюсовете на новата методика за подмладяване AA-TР?

С годините кожата ни старее биологично, а също така е подложена на агресията на множество различни фактори: UV-лъчи, тютюнев дим, замърсяване и др. Клетките и тяхната ДНК  се увреждат с времето, особено под действието на факторите на околната среда. Филърите с хиалуронова киселина са много ефективни що се касае до запълване на бръчки и възстановяване на обем в отделни зони, докато АА-ТР оказва своя ефект на клетъчно и тъканно  ниво. Това се случва с помощта на освободените от тромбоцити и левкоцити растежни фактори, които активират стволовите клетки. АА-ТР води до  цялостно обновяване и подобряване качеството  на  всички таргетирани тъканни структури. Естествените и дълготрайни резултати са първо предимство на метода.Второ, отличително предимство е високата степен на безопасност.  Рискът от усложнения от самия материал клони към нула, тък като се използва клетъчен  материал от пациента. Процедурата е подходяща  дори  за хора с алергии или други причини за отказ от приложението на стандартен филър. Единствените сериозни васкуларни усложнения са от неправилна техника на приложение, затова доброто познание на анатомията е от решаващо значение.И трето, няма опасност от предозиране,  изкривяване и свръхкорекция.

Какъв е ефектът върху кожата и какви зони могат да се обработват?

Активирайки механизма на оздравителните процеси, АА-ТP подобрява цялостното състояние на кожата, свива порите, изсветлява тена,  драстично намалява пигментациите. Кожата е плътна, стегната, еластична, белезите от акне, както и състоянието при активно акне, себорея и розацея силно се подобрява. Много често се съчетава с  лазерни процедури и дълбоки пилинги,  за да се скъси възстановителният период. Могат да бъдат обработвани всички зони на лицето, шията и деколтето и гърба на ръцете, като методът е особено подходящ за тъмни кръгове около очите. Също така могат коленните стави с цел възстановяване на ставния хрущял, сухожилията и мускулите след спортни травми или дегенеративно увреждане, като някои от съставките в плазмата водят и до намаляване на болката. В стоматологията се прилага за подобряване състоянието на венците при пародонтоза. АА-ТР може да се каже, че е един вид физиологичен „антибиотик”, тъй като съдържа антитела и бели кръвни клетки (левкоцити), който тушират възпалителните процеси.

Може ли биофилърът да замести филърите с хиалуронова киселина?

АА-PRF е биологично активна алтернатива на филър от хиалуронова киселина. Клетките, които съставляват АА-PRF – тромбоцитите, левкоцитите, лимфоцитите, моноцитите, неутрофилните левкоцити от периферната кръв, се концентрират върху фибринова матрица, която има желеподобна консистенция. Вид персонализиран биофилър, тъй като са от собствената ви кръв, като ефектът е двоен. Поставена в кожата, тя има попълващо действие и намалява дълбочината на бръчки, гънки и коригира загубата на обем в различни области от лицето. Но освен това засилват колагеногенезата и синтеза на собствена хиалуронова киселина. Така тъканите се възстановяват по естествен начин и качеството на кожата се подобрява. Хиалуроновите филъри имат моментален ефект, а за да се разгърне напълно действието на биофилъра,  е необходимо време, тъй като това е регенеративен процес.

Това, от което повече пациенти се вълнуват, е какъв е ефектът върху кожата?

След процедурата с АА-ТР първите промени са видими веднага (биофилърът запълва бръчките моментално) и се разгръщат в рамките на няколко седмици. Резултатът е възстановена кожа с напълно естествен обем и лифтинг. Най-новите изследвания показват, че фибриновата матрица равномерно разпределя концентрацията на растежни фактори на кръвните клетки, което стимулира синтеза на колаген и подобрява кръвоснабдяването в рамките на следващите две седмици. Необходими са 3 процедури с интервал от 4 седмици, като най-добрите резултати се наблюдават след третия месец. Ефектът продължава около години и половина и изглежда много естествено върху лицето. Освен изглаждане на бръчките и неравностите върху кожата, възстановяваме обема и запълваме хлътвания по лицето и цялостно подобряваме състоянието както на суха,така и на  мазна кожа.

Какво трябва да съблюдават хората, когато решат да се подложат на този метод?

Ефектът и безопасността на метода зависи от количеството и качеството на клетките, изтеглени от кръвта на пациента. Епруветките, в които се поставя кръвта, са разработени специално за целите на клетъчната терапия. Препоръчвам пациентите, избрали подмладяване със собствена плазма, да  държат на епруветки, предназначени за медицински, а не диагностични цели,  което гарантира очаквания ефект и безопастност.

Епруветките, които доказано дават най-добрата клетъчна концентрация, са на PRP lab. www.prplab.co.uk

Facebook Twitter Google+

0 Коментара