Публичното представяне на „Социален цирк“ за работа с деца със затруднения изпълни с живот жълтата къща на бул. „Цариградско шосе“ 17. 50 деца участваха в отворените тренировки по юнисайкъл, жонглиране и акробатични номера. Радостта им да бъдат заедно и да се превърнат в артисти, бе неописуема.

Гостите на благотворителното събитие аплодираха представлението на децата от различни домове в София. Сред тях бяха и официалните лица – г-жа Ирина Йорданова – директор на програма „Европа“ съм Столична община, зам. кмета на район „Надежда“ – г-жа Анелия Георгиева, Николẚ Мобек – аташе за социално сътрудничество във Френския институт. и н.пр Сорен Якобсон, посланик на Дания – патрон на събитието.

В речта си той сподели ползите и доказаните резултати за подобряване на когнитивните и комуникативни умения на участниците: „Социалният цирк е това, от което имаме нужда всички, най-вече застрашените от социално изключване групи, които трябва да се борят за достоен и пълноценен живот.“ В последните 30 години, освен в Дания, този метод е много популярен и във Франция, Белгия, и други държави по света.

Проектът в България се реализира от фондация Мини Арт с автор на програмата Галина Риом-Ройбек – световен шампион по юнисайкъл, отдадена на мисията за личностното развитие и овластяването на лица от рискови групи и тяхната интеграция в обществото. „Нашата цел е създаване на постоянен център за „Социален цирк“ в София. Да могат деца и възрастни да изграждат нови качества и умения за общуване и личностно развитие. Ще можем да стартираме обучения на циркови артисти, ще провеждаме редовни занимания по различни циркови изкуства и ще открием първия юнисайкъл клуб в България. Ще достигнем до повече и различни групи от деца и младежи в неравностойно положение.“ – сподели отдаденият на каузата екип.

След вълнуващото представление на децата, Галина Риом-Ройбек и Михайл Райнев изнесоха креативен дуо-спектакъл, в който общуването бе постигнато чрез юнисайкъла и жонгльорските бухалки на Михаил. За достатъчно калории за участници и гости „Щастливото прасе“ дари апетитни сандвичи и гурме хапки. В допълнение към събитието, се проведе и работилница за рециклиране на найлонови торбички от берлинския лейбъл „Design Krise”. За пълен празник и завършек на деня, „Жълтата къща“ се изпълни от джаз импровизации на живо на бандата The Bedlam Club.

Фондацията събира средства, за да закупи цирковата тента и да изгради постоянен „Социален цирк“ в София. /Банкова сметка в Уникредит Булбанк: BG91UNCR 7000 1522 8142 36/.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара