Как променяте нагласата си за това, в което вярвате, когато опитът ви убеждава в противното?

Със създаването на нов опит.

Най-добрият начин за вас да получите този нов опит е да промените реакцията си към случващото се. Чрез естествения закон за причината и следствието тази нова реакция ще създаде нови резултати, които след това вие ще изпитате като нова реалност.

За да постигнете целта да бъдете щастливи, действайте сякаш следното твърдение е вярно: Всичко, което ми се случва, е най-доброто, което може да ми се случи. Това е толкова простичко и точно, както: 1 + 1 = 2.

Когато се държите така, сякаш каквото и да ви се случи е най-доброто нещо + новите резултати = щастие

Когато сте убедени в истинността на това, че всичко случващо се е възможно най-доброто, животът започва да изглежда много по-забавен. Това е директна връзка към щастието. Щастието е там и ви очаква. Всичко, което трябва да направите, е да следвате формулата, която го създава. Нещастието също е там и ви очаква. Вашият отклик определя кое от двете състояния ще изпитате.

Давам ви пример, за да ви помогна да си изясните как работи този принцип. Допуснете, че искате да си отворите кафене и бюджетът ви е сто хиляди долара. Представете си, че имате тази сума в банката. Ще започнете да търсите места, където бихте могли да отворите кафенето и да интервюирате хора за позициите. Ще получите цени за оборудване, ще избирате мебели, ще контактувате с хора, които да направят рекламата, ще се свързвате с доставчици, ще организирате графика си и ще вършите всичко необходимо, за да стартирате бизнеса си.

А сега си представете, че нямате парите в банката. Ако действате според този факт, няма да направите нищо, освен да се чудите как да намерите пари, за да започнете проекта. Това да знаете, че нямате пари, спира вашите действия.

Представете си, че вместо да позволите това да се случи, действате сякаш имате парите в банката. Започвате да правите всичко, което бихте направили, ако имахте парите. Започвате проекта и познайте какво? Създавате условия парите да дойдат. Вероятно един от хората, които интервюирате, иска да ви стане съдружник. Може би един от доставчиците иска да ви услужи с пари. Вероятно наемодателят на сградата, която сте намерили, харесва вас или идеята ви и иска да вземе участие. Може би зетят на човека, който ще направи рекламата на кафенето, търси инвестиция.

Има израз, обобщаващ този подход към живота, който аз съм научил от мъдростта на „И Дзин“, древен китайски текст, който датира от преди повече от шест хиляди години:

Всичко идва в подходящото време.

Не е нужно да имате всичко необходимо за проекта подръка още от самото начало. То ще дойде в подходящото време. Единствено е важно да продължавате напред, докато подходящият момент настъпи. С енергията, която създавате, като действате, сякаш имате парите, всъщност пускате в движение поток от събития, които водят до вашия успех. Действията ви създават „енергийна вихрушка“, която притегля необходимите съставни части за вашата рискована авантюра.

Всичко, от което се нуждаете за риска, който ще поемете, е всъщност вече там и ви чака − вие само трябва да привлечете каквото е необходимо. По същия начин стоят нещата и с щастието. Действието на основата, че всичко се случва във ваша полза, създава енергийна вихрушка, която го прави реалност. Резултатът поражда преживяно щастие, което ви доказва по какъв начин работят нещата − и това ви кара да вярвате, че наистина всичко се случва за ваше добро. Тогава настъпва моментът, когато въздъхвате с дълбоко облекчение.

Ще разберете, че сте достигнали момента да действате така, сякаш онова, което се случва, е най-доброто за вас, когато осъзнаете − постепенно или внезапно, че всъщност сте били щастливи през по-голяма част от времето, въпреки че са се появили неприятни събития или обстоятелства.

Откъс от „Дзен и изкуството на щастието“ от Крис Прентис

Facebook Twitter Google+

0 Коментара