Вероятно няма жена, която да не се е опитвала да си пусне дълга коса поне веднъж в живота си, така че много от нас знаят колко е трудно, а някои може би дори смятат, че е непостижимо. Ще се случи по-лесно, ако се вслушаме в професионалните съвети.

Опитите да си отгледате по-дълга или по-гъста коса могат да изглеждат като безкрайна игра на очакване. Косата е най-бързо растящата тъкан в човешкото тяло – средният темп на растеж е между 0,5 и 1,7 сантиметра на месец или 5 до 20 сантиметра на година. Но това може да ви се струва доста бавно, както всички знаем от опит.

Според Американската дерматологична асоциация всеки ден губим от 50 до 100 косъма – и това е нормално. Но ако смятате, че растежът на косата ви е твърде бавен или че косата ви пада твърде много, можете да направите някои промени в ежедневния си режим на грижа за нея, за да стимулирате растежа, качеството и гъстотата й. Експертите са описали какво точно можете да направите.

Подстригвайте косата си по-често

Може да изглежда нелогично, но ако искате дълга и здрава коса, трябва да я подстригвате редовно. Макар че подстригването не ускорява растежа на косата, то премахва цъфтящите краища, които накъсват косъма. Премахването на накъсването създава впечатлението, че косата ви расте по-бързо. В края на краищата цъфтящите крайчета могат да доведат и до загуба на дължина на косата, да не говорим за блясък, обем и гладкост.

Спазвайте правилна диета

Дългата и силна коса не зависи само от това какви продукти прилагате върху косата си, но и от това какво вкарвате в тялото си. За да стимулирате растежа на косата, трябва да я подхранвате отвътре навън, като включвате в диетата си храни с високо съдържание на протеини – градивните елементи на косата, включително месо и други източници. Увеличете приема на протеини с храни като риба, боб, ядки и пълнозърнести продукти. Дори да не сте любители на месото, все пак трябва да спазвате високопротеинова диета за растеж на косата. Жените, които не си набавят достатъчно от него, често се оплакват от силен косопад.

Въздържайте се и от фантастични пречистващи диети, докато отглеждате косата си.

Добавете към диетата си полезни за косата витамини

Ако диетата ви не ви осигурява достатъчно хранителни вещества, добавките могат да имат огромно значение. Потърсете мултивитамини, които са разработени и етикетирани „за коса, кожа и нокти“. Те съдържат важни витамини като биотин, витамин С и витамини от група В, които могат да поддържат здрава коса.

Ето списък с витамини и минерали, които подпомагат здравето на косата:

  • Витамин А
  • Витамин С
  • Витамин Е
  • Цинк
  • Желязо
  • Омега-3 мастни киселини

По-малко шампоан и повече овлажняване

Честотата на миене на косата наистина влияе на нейното здраве. Миенето с шампоан два до три пъти седмично позволява на естествените масла да проникнат в косата ви, като я овлажняват и съживяват. За по-обемна коса, избирайте шампоан с надпис „за обем“.

Според професионалистите редовното нанасяне на копринен балсам, маска за коса или продукт за разплитане на кичури също може да помогне за предотвратяване на увреждането им при разресване. Веднъж седмично нанасяйте закупена от магазина или домашно приготвена маска за коса от корените до върховете: маската с канела може да стимулира кръвообращението, като за кратко време косата става по-силна и по-дълга.

Бъдете предпазливи и по отношение на шампоаните, за които се твърди, че стимулират растежа на косата – растежът на косата от шампоан все още не е научно доказан, поне в публикувани проучвания.

Откажете се от блондора

Колкото и да е прекрасна платинената коса, преминаването от по-тъмен нюанс към по-светло русо може да се окаже пречка за увеличаване на дължината на косата ви. Когато кутикулата на косъма е увредена от блондора, краищата могат да станат още по-крехки или да се разцепят. Колкото по-малко са химическите третирания, толкова по-добре ще расте косата ви.

Избягвайте прекомерното топлинно оформяне

Експертите също препоръчват да оформяте косата си по-рядко. Ако трябва да използвате топлина, намалявайте температурата и винаги да използвайте термозащитен продукт – в противен случай рискувате да увредите косата си, което води до нейното чупене и накъсване.

Редовно разресвайте косата си

Да си легнете с неизмита коса не може, дори и да сте уморени. Няколко бързи движения през косата могат да бъдат полезни за цялостното здраве на косата и скалпа ви. Използвайте четка с косъм от дива свиня, за да разпределите равномерно маслата от скалпа по цялата дължина на косата, така че тя да остане естествено овлажнена. Тази проста стъпка всяка вечер помага и за подобряване на кръвообращението, което допринася за по-здрав скалп.

Намалете температурата на водата под душа и обърнете внимание на грижата за скалпа

Измийте косата си в обратна посока за обем и блясък.
Горещите душове могат да дехидратират кожата ви, а това е вредно и за косата ви. Намалете температурата на водата и отделете малко повече любов на скалпа си. Масажирайте с пръсти, докато миете скалпа, за да отстраните замърсяванията и да подобрите кръвообращението.

Защитете косата си от физическо увреждане

Косата е особено податлива на накъсване, когато е мокра, затова я разплитайте преди измиване с шампоан. Ако се налага да разплитате мокра коса, направете го правилно: нанесете балсам от корена до върха и използвайте по-мек гребен с широки зъби или четка за разплитане, за да намалите триенето, като работите от краищата нагоре с малки движения, за да не се накъса косата.

Спете върху копринена калъфка за възглавница

Подобряването на състоянието на косата ви през нощта е възможно. Всичко, което трябва да направите, е да смените калъфката на възглавницата си и да се насладите на предимствата на коприната за косата. Коприната е по-нежна към косата ви – тя помага да се предотврати заплитането и накъсването ѝ.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара