Стилът Japandi нашумя през последните няколко години, защото съчетава в себе си хармонична комбинация от функционалност и стил. Интериорният дизайн с Japandi създава спокойния дом, в който всеки бленува да се прибере.

Но какво точно е Japandi и как можете да сте сигурни, че ще го създадете правилно? Ще споделя с вас нашите най-добри съвети за усъвършенстване на тази вечна тенденция в най-новото ни ръководство за стил Japandi.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА СТИЛЪТ JAPANDI?

Japandi, както подсказва името, е смесица от два стила – японския и скандинавския. Повлиян е от древната японска философия wabi-sabi – начин на живот, който цени спокойния живот и откриването на красотата в несъвършенството, в комбинация със скандинавската практика hygge, която включва комфорт, уют и благополучие.

Japandi съчетава плавните, модерни линии на скандинавския дизайн с елегантната, функционална изтънченост на японската естетика. Той е минималистичен, но приветлив и е свързан с използването на мебели и домашни аксесоари, които имат неутрални тонове, много текстури и естествени материали. Засега тази тенденция издържа изпитанието на времето.

Ето нашите съвети как да реализирате интериорен дизайн в Japandi стил във вашия дом:

ЕСТЕСТВЕНИ ЦВЕТОВЕ И МАТЕРИАЛИ

Когато става въпрос за избиране на цветове (за стил Japandi), заложете на неутралните, приглушени и дори „скучни“ цветове и тонове. Залагайте на бежово, пясъчно, кафяво, овесено брашно и кремаво; не трябва да има акцентиращи и доминантни цветове – залагайте на естественото сливане на приглушените тонове.

Ако намирате тези тонове за прекалено скучни, може да добавите меки сканди нюанси, като много бледо розово, синьо, зелено или сиво; да добавите и по-тъмен акцентен нюанс като леки щрихи на черно или наситено сиво. Естествените влакна в светли цветове и устойчивите материали – като ратан, бамбук, памук, коноп и хартия – са ключов компонент на интериорния дизайн в стил Japandi.

СМЕСЕТЕ И КОМБИНИРАЙТЕ

Всички знаем, че основният и незаменим детайл, който съдържа японският интериорен стил са ратановите, бамбуковите и дървените мебели. Затова смело може да заложим на дървени мебели, но с изчистен дизайн. Не се страхувайте да комбинирате мебели и текстил от двата стила.

Уверете се, че избраните от вас цветове и мебели са комбинирани в най-изчистен и стилен вариант според японския стил – това наистина помага за обединяването на стаята и внасянето на хармония и уравновесеност.

СЕМПЛИ АКСЕСОАРИ

Максимата „По-малкото е повече“ важи с пълна сила при интериорния дизайн в стил Japandi. Инвестирайте в няколко произведения на изкуството, които ще издържат изпитанието на времето. Внимателно подбраните огледала, рамки за картини, произведения на изкуството, завеси, настолни лампи, вази и килими могат да преобразят усещането в една стая, да я направят по-уютна, без да създават усещане за претрупаност и бъркотия.

Желателно е да се използват обособени ниши – наричани „токономе“, които представляват основният и задължителен елемент в японския дизайн. Те са предназначени за подреждането на огромен брой вещи, като е характерно, че количеството на предметите се променя според сезона.

Използвайте и растения, които са характерни за японския дизайн и са чудесен начин принесете природата в дома ви. Допълнително предимство е, че подобряват качеството на въздуха, а ако искате да подчертаете повече японското влияние, можете да включите дърво бонсай.

БОГАТСТВО ОТ ТЕКСТУРИ

Най-добрият начин да добавим малко топлина към нашия интериор Japandi е да използваме различни текстури и тъкани. Японците са известни с изящните си модели на възглавници, килими, пердета, покривки и сервизи за хранене, които могат да бъдат вълнуващ акцент към интериора ви. Заложете на красивите аксесоари, които да вдъхнат характер в стаята.

Намерете голям, уютен килим с естествени шарки и материали, който да поставите близо до леглото – за онзи момент, в който стъпвате сутринта и се чувствате като на облак. Снабдете се с истински японски сервиз, с който сутрешното ви кафе/чай ще развълнува сетивата ви за един страхотен и успешен ден.

ОСВЕТЛЕНИЕ

Перфектното допълнение към вашия минималистичен Japandi интериор е елегантното и красиво осветление. Както всеки мебел и аксесоар, лампионите трябва да бъдат максимално точно подбрани – от красивия абажур от хартия, до начина на осветеност. Уверете се, че стаите ви са с мека светлина, за да насърчите усещането за спокойствие.

Включете ръчно изработени висулки, характерни за японският стил – за да добавите контраст и елегантност; или включете индустриални светлини, за да добавите скандинавско настроение.

АНТОНИЯ САРАНДЕЛЧЕВА е интериорен дизайнер, Моми Студио

Facebook Twitter Google+

0 Коментара