Всеки човек има състояния, когато постоянно мисли за лоши неща. Безпокойството, страхът за нещо, лошите мисли не ви позволяват не само да се наслаждавате на живота, но и просто да живее спокойно. Такива хора учените са нарекли свръхмислители.

Как да се справим с това и да спрем да мислим за лоши неща през цялото време? Психолозите и психотерапевтите предлагат следните практически начини за преодоляване на натрапчивите мисли. Опитайте, някои от тези начини със сигурност ще ви помогнат да превключите.

Как да се отървете от натрапчивите негативни мисли:

Техника за релаксация

Опитайте се да се концентрирате върху физическото отпускане и дишането. Редувайте напрягане и отпускане на различни мускулни групи, като се вслушвате внимателно в усещанията си. Вдишвайте за кратко, като мислено си казвате „вдишвам“, а след това издишвайте бавно, като си повтаряте „релаксация“.

Редувайте фазата на вдишване и мускулно напрежение с фазата на издишване, свързана с релаксация. След като фиксирате тази асоциативна връзка, след известно време ще можете да се успокоите и да спрете да мислите за лоши неща с това дишане.

Начин на визуализация

Когато лошите мисли започнат да ви отегчават, представете си спокойно място, където сте в пълна безопасност, или си спомнете нещо приятно, нещо, което предизвиква положителни емоции. Това може да бъде например прекарване на време с любимия ви човек, домашния ви любимец, който ви посреща от работа всеки ден. Само когато забележите, че отново започвате да мислите за лоши неща, опитайте се да се върнете към това, което сте си представяли. „Насилвайте“ се да си представяте и да мислите за приятни картини или спомени отново и отново, като си припомняте или добавяте колкото се може повече подробности към въображаемите картини.

Подхождайте рационално към мненията си

Представете си, че най-лошото от това, което ви притеснява, вече се е случило. Задайте си въпроса – как ще се отрази то на бъдещия ви живот, дали наистина ще бъде катастрофа, каквато си представяте?

Вземете лист хартия, запишете варианта, който ви тревожи най-много. След това помислете и напишете до какво може да доведе, какво можете да направите, за да намалите негативните последици.

Опитайте практика за десенсибилизация

Задайте таймер на телефона си за няколко десетки секунди и се отдайте на страховете си, като се „навивате“ колкото се може повече. Когато таймерът изпищи, спрете и използвайте техники за релаксация или визуализация. Редовното повтаряне ще ви десенсибилизира към провокиращите тревожност стимули.

Техника за спиране на мисълта

Формулирайте една от страшните мисли възможно най-точно. Например: „Автобусът ще претърпи инцидент и аз ще умра“. Когато тя ще ви дойде в главата, съсредоточете се върху нея, но не довеждайте фразата до край, а вместо последната дума твърдо кажете за себе си „стоп“ и за болка натиснете нокът във възглавничката на пръста си. Заменете мисълта с положителна: „Автобусите са най-безопасният вид транспорт, това е статистически доказан факт“.

Метод на позитивното убеждаване

Измислете и запишете мотивационна фраза. Например: „Докато аз съм жив/ти си жив, всички проблеми могат да бъдат решени от мен или с чужда помощ“, „Докато аз съм жив/ти си жив, всички проблеми могат да бъдат решени“. Когато ви налегнат лоши мисли, когато се чувствате зле, повтаряйте това твърдение като молитва. Намерете истории за хора, които са се измъкнали от привидно безнадеждни ситуации, и истории за вдъхновяваща доброта – всяко доказателство, подкрепено с факти, ще ви вдъхне увереност.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара