Как да активираме eнергията си отново през пролетта? В човешкото тяло има енергийни центрове, наричани чакри, които помагат за правилното функциониране на жлезите с вътрешна секреция, органите и системите, както и работата на имунната система. Те оказват влияние върху емоциите и настроението ни. Разположени са от основата на гръбначния ни стълб до върха на главата ни. Всяка чакра има различна вибрационна честота, оцветена е в различен цвят и е свързана с определена жлеза с вътрешна секреция и с различно сетиво в тялото ни.

Първата чакра – Муладхара (коренна),

се намира в основата на гръбначния стълб, в областта между опашката и срамната кост. Тя е нашата връзка със земята и отговаря за това да се чувстваме заземени, силни, уверени в себе си и в безопасност. Цветът ѝ е червен, а планетите, свързани с нея, са Сатурн и Земята.

Органите, за които отговаря са краката, долната част на гърба, дебелото черво, половите. С нея е свързано обонянието. Муладхара е свързана с оцеляването на човека, дома, финансовата стабилност, храната и сигурността ни. Енергията за успеха на всяко материално натрупване идва именно от нея. Положителното утвърждение, което я активира, е: „Движа се“. Ако тази чакра е блокирана, човек може да изпитва страх, тревожност, несигурност.

Как да премахнем блокажа в нея? Чрез усилване на вярата и любовта в себе си!

Втората чакра – Свадхиштхана, (сакрална),

е разположена в долната част на корема, на два сантиметра под пъпа. Отговаря за половите органи и сексуалната енергия, за умението да си доставяме удоволствие, за парите и себереализацията. Цветът ѝ е оранжев, а елементът е вода. Сетивото, за което се грижи, е вкуса. Тя е центърът на творческата енергия, помага ни да сме креативни и адаптивни към настъпващите промени, както и да имаме правилна самооценка и увереност. Позитивното утвърждение, което я активира, е: „Жизнен съм“. При блокаж човек може да се почувства емоционално нестабилен, да изпитва срам и вина.

Как да премахнем блокажа в нея? Чрез усилване на вярата в собствените си сили.

 

Третата чакра – Манипура, (слънчевия сплит),

се намира на два сантиметра под гръдната кост, зад стомаха. Цветът ѝ е жълт, а елементът е огън. Третата чакра е центърът на личната сила, мястото на егото, на страстта във взаимоотношенията, на предателството и гнева. Органите, за чието здраве се грижи, са панкреасът, храносмилателната система, бъбреците, черният дроб, жлъчният мехур. Сетивото, с което се свързва, е зрението. Позитивното утвърждение, което я активира, е:  „Аз чувствам“. Често, когато трета чакра е извън баланс, се появяват депресия, емоционално объркване, липса на увереност, притеснение за това какво мислят другите за нас и пр.

Как да премахнем блокажа в нея? Чрез усилване на самоуважението в себе си и уважението на другите.

Първите три чакри отговарят за вибрациите на съзнанието ни на ниски честоти, които ни вкарват в модела на жертвата. Ето защо, докато не се преработят травмите, които ни карат да играем ролята на жертва, не бихме могли да се качим на следващо ниво на съзнание.

Четвърта чакра − Анахата, (сърдечна чакра),

отговаря за любовта и доверието. Земният ѝ елемент е въздухът, а цветът ѝ е зелен. Сърдечната чакра освен за самото сърце, отговаря още за имунната система и за тимуса, любовта и доверието, възпитанието и състраданието. Тя е първата чакра, която определя индивидуалността и самоопределянето извън социалното съзнание. Сетивото й е допирът. Позитивното утвърждение, което я активира, е: „Аз мисля“. Когато е блокирана, човек може да започне да изпитва самосъжаление, да стане параноичен или крайно нерешителен, да се чувства недостоен за любов или да изпитва страхове, че ще бъде наранен и изоставен.

Как да премахнем блокажа в нея? Чрез усилване на любовта към себе си, развиване на доверие и приемане на другите.

 

Петата чакра – Вишудха, (в гърлото),

е свързана с комуникацията и творчеството чрез мисъл, реч и писане. Тя е мостът между първите четири (отговарящи за материалното) и следващите три (духовни) чакри. Тоест мост между тялото, ума и духа. Свързана е с умението да се заявяваме и отстояваме чрез индивидуалната воля. Възможността за промяна, трансформация и изцеление се намира тук. Пета чакра има тюркоазеносин цвят, а елементът ѝ е етерът. Това е усетът ни към вдъхновение и творчество. Органите, за които отговаря, са щитовидната и надщитовидната жлеза. Когато е в баланс, тя ни позволява да изразяваме себе си точно и ясно и да общуваме пълноценно с останалите хора. Сетивото й е слухът. Позитивното утвърждение, което я активира, е: „Аз зная“. Ако енергията в пета чакра е извън баланс, може да се почувстваме плахи, слаби, да не можем да заявим себе си и да отстояваме собствената си позиция. Блокира се при изричане на лъжи, преглъщане на думи, когато трябва да изразим себе си, а изпитваме потиснатост.

Как да премахнем блокажа в нея? Чрез развиване на умение за говорене пред публика, отстояване на себе си, чрез развиване на дарбите и талантите си, разгръщане на личността си във всяка сфера на живот, чрез претворяване на наученото в материалния свят на практика.

Шеста чакра – Аджна, (в центъра на челото),

e известна и като чакра на „третото око“. Свързва се с възприятието и знанието. Това е центърът на психичните и метафизични способности на човешкото същество, умението ясно да виждаме и волята да постигаме истината. Цветът на шестата чакра е виолетов, а елементът ѝ – светлината. Аджна развива способността ни да виждаме ясно голямата картина, да използваме и развиваме интуицията си. Тя е определяна като центъра на нашата душа. Позитивното утвърждение, което я активира, е: „Аз виждам“. Когато шестата чакра е блокирана, може да станете неотстъпчиви и егоистични, да живеете в илюзии, с липса на реална самооценка и правилно възприятие за света.

Как да премахнем блокажа в нея? Чрез развиване на интуиция и умение за анализ.

Седма чакра – Сахасрара, (коронна чакра),

се свързва с разбирането и информацията. Намира се на върха на главата. Това е връзката с божествената енергия. Според свещените книги душата влиза през коронната чакра при раждането на човека и пак от там напуска тялото му, когато почине. Цветът ѝ е бял, а елементът, с който борави, е мисълта. Коронната чакра има способността да се свързва с божествената космическа енергия, тя е връзката с душите на нашите предци. Тя е отговорна за осъзнаването и просветлението у човека. Съдържа кармичния договор за текущото ни прераждане в този живот и житейската ни мисия в него. Позитивното утвърждение, което я активира, е: „Аз съм“. Когато седма чакра е блокирана, изпитваме неверие в хората и в Бога. Прекъснатата връзка с предците от рода прави човека податлив на зависимости от цигари, алкохол, секс, хазарт, пазаруване, идеализиране на хора и ситуации и т.н.

Как да премахнем блокажа в нея? Чрез развиване на познание за законите на функциониране на Вселената, кармичните закони, осъзнаване на силата на рода като система. Чрез изграждане на връзка с Бог, чрез вяра и връзка с рода, чрез почит към предците ни.

Ароматерапията е позната от векове, като ефективен начин за балансиране на чакрите, защото душата през преражданията забравя за спомените, но помни миризмите. Също така, прониквайки във физическото тяло, арома маслата проникват през звездовидното тяло на нервните окончания и бързо се разнасят по всяка точка на нервната ни система, която по същество представлява нашата енергийна матрица.

Предлагам ви етерични масла, които може да използвате за стимулация на  чакрите, като накапвате по максимум 2 капки от вътрешната страна на китките, на пъпа или на ходилата, преди сън, защото по време на сън всички системи и органи в тялото ни се детоксикират:

Първа чакра – пачули, смирна, кориандър, ветивер, кедър;

Втора чакра – кардамон, ванилия, канела, роза, жасмин, бергамон;

Трета чакра – безсмъртниче, лайка, риган, хвойна, маточина;

Четвърта чакра – лавандула, лимон, портокал, нероли, римска лайка;

Пета чакра – евкалипт, здравец, джинджифил, мента, розмарин;

Шеста чакра – тамян, бор, сандалово дърво, индийско орехче;

Седма чакра – лотос;

За всички чакри важи едно основно правило – колкото по-добре отворени и балансирани са те на енергийно ниво, толкова по-добре изпълняват функциите, с които са свързани, и толкова по-добре се чувстваме ние. От друга страна, ако има блокаж в някоя от чакрите, имаме проблем с нещата, за които отговаря тя, а това неминуемо нарушава и баланса на цялостното ни съществуване. Системата на чакрите заема централно място в медицинските традиции на Изтока. Чакрите оказват изключително важно влияние върху нашето здраве, духовно благополучие и ниво на вибрациите. Те имат жизнено значение върху съществуването ни. Ако тези енергийни центрове излязат от равновесие, те започват да се въртят в обратна посока, стават нестабилни и това разклаща личността ни на всяко ниво. Ако чакрите не бъдат балансирани дълго време, това ще доведе до болести първо на фините тела на личността и накрая на физическо ниво.

Бъдете здрави, подбирайте мислите, думите, действията си и най-вече обкръжението си. Дръжте личните си граници в стабилност и спазвайте правилото за екологичност във всяко отношение!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара