В един идеален и подреден свят жените не биха имали нужда от бойни изкуства. За съжаление не живеем в такъв и понякога жените имат нужда от умения, които да използват за отстояване на своите граници и права. В тази нелесна задача идват и женските бойни изкуства. Целта им не е да се упражнява контрол чрез насилие, а точно обратното.

Въвличането на жените в бойните спортове отдавна не е тема табу. Превръщането на една дама в уверен и смирен войн, който се изявява при нужда, е един от върховете на човешката интелигенция. С усвояването на бойни техники, жените подобряват своята самоувереност и самочувствие. Запознайте се с някои известни женски бойни изкуства, които са подходящи за всяка дама.

Бразилско джу-джицу

Произхожда от Япония, но е усъвършенстван от Хелио Грейси. Самият той е бил изключително слаб мъж и често жертва на насилия. Благодарение на механиката на човешкото тяло, успява да прибави към бойното изкуство техники, с които да се повали по-силен противник и да не се чувства застрашен, дори когато е по гръб. Днес това е едно от най-популярните женски бойни изкуства, което учи жените по цял свят как да се измъкват от задушаващи хватки и да се справят с противник, който е физически по-силен от тях.

Крав мага

Това е израелско бойно изкуство. В себе си съчетава всички останали спортове – бокс, карате, борба. Тук обаче са позволени и техники, които не са в регламент. Целта е да обезвредите противника си възможно най-бързо.

Муай Тай

Това е така наречения  тайландски бокс и също се смята за част от бойните изкуства за жени. Основата е традиционния бокс, но тук са включени и движения, които не са характерни за него – удряне с крака, лакти и колена. Целта е да се обезвреди противника и да се държи настрана, така че да няма възможност за нападение. Ако обаче се приближи прекалено близо до вас, не се притеснявайте. В това бойно изкуство има техники за спъвания и поваляния.

Бокс

Традиционният бокс също може да се сметне като женско бойно изкуство. Тук сте ограничени само до ръцете, но нека това не ви кара да си мислите, че нямате шанс. Напротив – един точен удар може да накара противника ви да отстъпи и да го държи на дистанция. Също така, вие се научавате какво разстояние имате между себе си и отсрещната страна. Как да прецените къде да ударите и колко силно – неща, които са ключови за успешната бойна стратегия. Не забравяйте, че и координацията ви също се развива и сте по-устойчиви и бързи.

Таекуондо

Това е корейско бойно изкуство и е изключително подходящо за жени. С него можете да се научите как само с един удар да повалите противника си и то не просто да го обезвредите, а буквално да го пратите в безсъзнание. Техниките тук се изпълняват от вашите крака. Те са по-дълги и силни в сравнение с ръцете ви. Целта е да нанесете удар в главата, който да остави противника без възможност да отвърне.  Това определено би било изненадващо и със сигурност не може лесно да се отвърне на подобно нещо.

Женските бойни изкуства учат не само на самозащита, но също така развиват е ценни качества у дамите. Те подобряват координацията, правят дамите по-устойчиви и балансирани.

Освен за самозащита, те са чудесни и за редовното поддържане на формата и като цяло са един спортовете, които без тежки физически усилия, можете да поддържате добра форма. Повечето споменати изкуства в статията залагат на техниката и правилното изпълнение, отколкото на силата, с която то се прави.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара