Какво може да ви накара да потърсите шампоан против пърхот? Естествено всички неприятни ефекти, които може да са следствие на появата му: сърбеж по скалпа, „снеговалеж” по раменете и дрехите; психологически дискомфорт.

Днес, благодарение на науката, има конкретни продукти, които може да видите на рафтовете в аптеките и козметичните магазини: шампоани, кремове, балсами, лосиони. Разработени да се борят както с причините, така и с проявленията на пърхота.

Преди обаче да посегнете към тях, има какво да научите, за да знаете какви мерки да вземете. На първо място трябва да подходите към проблема сериозно и отговорно. Ако проблемът е свързан с обилно отделяне на пърхот, трябва да посетите личния си лекар или дерматолог.

След като имате повече информация за проблема, може да се обърнете за консултация със специалистите, които отговарят за продукти специално разработени за борба с пърхота.В повечето случаи, продуктите са направени и за борба с косопада, с екземи по скалпа и с други неприятни състояния.

Откъде идват проблемите с пърхота?

Пърхотът е свързан със заболяването себореен дерматит (SD) или така наречената себорея. Това състояние причинява сърбеж и лющене на кожата, което се появява само на скалпа. Толкова често срещано е, че засяга около половината от възрастното население в света.

Повечето хора се фокусират върху неприятния прах и кожните люспи, които падат от косата. Сърбежът, от друга страна, може да бъде най-неприятният страничен ефект и трябва да бъдете внимателни, защото прекаленият отговор на този сърбеж може да влоши проблема.

 

Пърхот може да имате и заради чувствителна и раздразнителна кожа, но това не значи, че имате себорея. Въпреки това, пърхотът се проявява с всички неприятни симптоми и трябва да вземете решение как да се справите с тях: люспи, сърбеж, прах по дрехите: белите, мазни люспи обикновено се натрупват в косата и по раменете ви. Състоянието често се влошава през есенните и зимните месеци, когато въздухът е сух.

Допълнителните симптоми могат да включват: еритема, която представлява червени петна по кожата на скалпа, а понякога и по лицето; пърхот на веждите; косопад.

Сами разбирате, че това не са никак безобидни симптоми и дори да не влияят на здравето ви пряко, имат много смущаващо въздействие върху психиката. Затова е препоръчително да вземете мерки с шампоан против пърхот, който и до ден днешен е най-ефикасното средство за премахване на проблема.

Основни характеристики на шампоана против пърхот

На първо място шампоанът против пърхот е специален шампоан, който съдържа противогъбични и антимикробни съставки, за да облекчи сърбежа и лющенето на кожа от скалпа, натрупването и излишното производство на себум, така че проблема да бъде отстранен.

Когато започнете да разглеждате шампоани против пърхот, важно е да знаете, че пърхотът обикновено се появява като комбинация от следните три фактора: наличие на дрожди Malassezia върху скалпа; функция на мастните жлези и свръхпроизводство; имунната реакция на тялото ви към наличието на дрожди.

В резултат на това, повечето шампоани против пърхот съдържат съставки, които имат за цел да намалят дрождите по скалпа или да попречат на свръхпроизводството на мастните жлези.

Производителите на шампоани против пърхот използват основно седем или осем съставки, които са базисни за лечението на пърхота. Към тях се добавят допълнителни вещества според заложената формула. Това разнообразие от продукти гарантира, че ако за даден човек един шампоан с едни съставки не работи добре, то ако смени шампоана, може бързо да се повлияе добре.

Как се използва шампоан против пърхот

Както разбрахте, шампоаните против пърхот са специално създадени и като специални шампоани, те не се използват както ежедневните. Все пак те имат за цел отстраняването на даден проблем.

Днес можете да прочетете как действа даден шампоан против пърхот и как се използва още като прочетете онлайн за него. В допълнение към това, можете да видите и съставките, които са използвани.

Когато спазвате предписанието и сте избрали подходящия шампоан за вас, тогава шансът за бързо справяне с пърхота е голям. На една обща база, експертите казват: Ако пърхотът ви е лек, мийте скалпа по-често и използвайте обикновен шампоан против пърхот по-често. Ако пърхотът ви е по-тежък, преминете към използване на медицински шампоан против пърхот.

Фактори определящи избора на шампоан против пърхот

Първо трябва да знаете какво причинява пърхота при вас. Трябва да разберете как се проявява, с какви симптоми. Посещението при специалист също може да улесни процеса по избора на подходящ шампоан.

Обикновено на листовката пише за каква коса е предназначен даденият шампоан. Ако имате коса, която е къдрава или пък имате склонност към косопад, трябва да проверите дали сте избрали подходящия шампоан. За хора с мазна коса също се препоръчва да не използват шампоан, който допълнително би омазнил косата.

Ако косата ви е боядисана, трябва да видите дали има странични ефекти за цвета на косата. Понеже физиологията на мъжете и жените е различна, някои шампоани са по-добри за мъже, други са по-ефикасни за жени.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара