Причинени от процеса на остаряването на кожата, бръчките са неизбежни. Дали те ще станат видими още в млади години или по-късно, до голяма степен зависи от наследствеността.

И все пак? Помислете: слагате ли слънчеви очила при ярко слънце или искрящ сняг? Смеете ли се много? Когато сте замислена или загрижена, сбръчквате ли веждите? Ако правите редовно всичко това, дори и в обратен ред, може да бъдете сигурни, че ще се появят познатите бръчки на смеха, размисъла и на грижите. Ако вие вече ги имате, отпуснете главата и ще получите бръчки на шията. Нездравословният начин на живот, стресовите състояния, малкото сън и отпуснатата стойка също водят до преждевременно появяване на бръчките.

portrait-1415902_960_720

Разбира се, това не означава, че трябва да спрете да се смеете например. Напротив – смехът е здравословен и подобрява настроението. Но

за да не се превърнат бръчките в дълбоки бразди,

трябва своевременно да започнете с гимнастика на лицето – сутрин и вечер правете упражнения-гримаси и масаж.

Бръчките при напрегната умствена работа идват от несъзнателната мимика – обикновено те са перпендикулярни на веждите. Затова контролирайте лицето си, когато се концентрирате върху нещо – не се мръщете и не съединявайте веждите си. Ако все пак се появят бръчки от напрегнато взиране, например при четене, посъветвайте се със специалист – може би имате нужда от очила. Ако вече са се появили и първите напречни бръчки на челото, избягвайте често да поглеждате отдолу нагоре.

Появата на дълбоки бръчки можете да отложите

за по-късно –  със съответната гимнастика и грижи за лицето. Използувайте кремове, богати на витамини. Пазете се от продукти, които имат мигновено „опъващо“ въздействие. Те предизвикват обратния ефект. При честата им употреба кожата се изхабява и загубва естествената си еластичност.

Зимата е също изпитание за кожата на лицето. От една страна, тя не  понася влажния студ и вятъра, а от друга – затоплените със сух въздух помещения също не й влияят блягоприятно. Кожата леко се опъва, реагира със свръхчувствителност, появяват се люспести петна, а нанесеният мазен или хидратантен крем изчезва за миг. Затова добре

би било добре в стаята да има овлажнител на въздуха.

Почистващите маски през зимата трябва да са с щадяща и мека консистенция. Препоръчват се също хидратантните маски и кремове. Те поддържат естествената функция на кожата да „складира“ влага. Почиствайте лицето си по-често с тоалетно мляко. То е по-подходящо от водата и сапуна. Водата може да изсуши кожата. Естествените фактори на кожата, задържащи влагата, притежават свойството да се свързват с водата, но и да се разтварят от нея. Сигурно поне веднъж сами сте го изпитали – след дълга топла баня кожата на лицето се е опънала, станала е суха.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара