Мъж, който изнасили непълнолетно момиче, ще бъде оневинен, ако след това се ожени за него. Това гласи закон, който турските депутати гласуваха на първо четене, предаде BBC.

muslim-972544_960_720

В закона, който разрешава секс с деца, все пак пише, че в този случай мъжът не трябва да употребява сила и заплаха. Според правосъдния министър Бекир Боздаг такъв текст ще помогне на двойки, които са правили секс по взаимно съгласие и искат да се оженят, макар булката да е непълнолетна.

Правителството твърди, че целта на закона, внесен от партията на Ердоган, не е да оневинява изнасилвачите, а да реабилитира тези, които не са осъзнавали, че действията им са незаконни.

В момента в Турция бракът с лица под 18 години е незаконен, но съдът може да разреши при изключителни обстоятелства лица на 16-години да се оженят. Въпреки това булките-деца са често срещани в селските райони.

През август тази година Конституционният съд на Турция отмени разпоредба, която постановява, че всички действия със сексуален характер с деца под 15 години са „сексуално насилие“ и се наказват от закона.

niqab-1621517_960_720

40% от жените в Турция заявяват, че са били жертви на сексуално или физическо насилие през последното десетилетие. Между 2003 и 2010 г. убийствата на жени в южната ни съседка са се увеличили с 1400%. Средно по 5 жени умират всеки ден в Турция в следствие от домашно насилие.

Да бъдеш жена в Турция.

Възмутени граждани вече започнаха протести в Турция със скандирания, че изнасилванията са престъпление.

Във вторник предстои парламентът окончателно да приеме скандалния закон.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара