Идва в края на седмицата, гледа смутено или ви изпитва. Чувства се като на гости – детето на вашия мъж. Ако се е случило така, че съпругът ви е разведен и има дете, трябва да знаете как да се държите и с двамата. Дори ако още не сте раждала, дори ако сте съвсем млада. Тук грешките не се прощават. Проявете такт и търпение. Усилията ви ще бъдат възнаградени. Помогнете на мъжа си да бъде добър баща, въпреки че не живее с детето. И той ще ви бъде много благодарен, даже никога да не се сети да ви го каже.

love-1111816_960_720

Изпитанията започват

и ти трябва да бъдеш готова за тях. Приготви се, че може тайничко да бъдеш клеветена, манипулирана, подлагана от детето на различни проверки. Защото душата му е почти повалена от големия страх, че може и да го прогоните. „Татко, когато бяхме у вас, а ти излезе от стаята, тя ме ощипа. Татко, тя каза за теб… Татко, тя не ме обича и мама същото казва, а пред теб се преструва…“ Мъжът ви ще се опита да изясните нещата. Посрещнете думите му с доброжелателна изненада. Скрийте някъде цялата си ирония. Стоплете атмосферата с разбираща усмивка и кажете, че и вие сте правила като малка какви ли не номера, че май и същите. Спомнете си дори нещо по-гадничко. Важното в случая е мъжът ви да почувства ситуацията по-обикновена, детето си по-нормално, а себе си -по-малко виновен, а не човек, който за втори път като че ли изоставя детето. Не посрещайте следващата неделя детето с изражението „Никога няма да ти простя!“ или „Докато си тук, аз пък няма да изляза от кухнята“.

Помогнете на детето да приеме ситуацията

Но ако се правите, че напълно не забелязвате лошите чувства на детето към вас, то може да се развихри и да сътвори далеч по-лоши неща, докато се убеди, че ви е засегнало. Затова побързайте да приобщите и себе си, и него към ситуацията. Време е да си намерите филми за семейства със същите проблеми. Гледайте ги заедно. Изберете отначало истории с добър и успокояващ край. Постарайте се да внушите, че проблемът между вас изобщо не е частен, а през него са минали много, ама наистина много хора. Разказвайте смешки за такива семейства, но само истории, които ще разсмеят и трима ви. Поканете приятелка, тляла като дете в същата болка или със същото начало на брака, и с мъжа си я поразпитайте, какво най-много я е наранявало.

Когато вие родите

Едва ли ще кажете: „От днес всеки да си гледа детето!“ Или: „Срещай се със своето само навън!“ Ако сте в добри отношения с по-голямото дете, може да определите ден, разбира се, само със съгласието на майка му, в който да идва да ви помага. Поискайте да ви донесе свои снимки като мъничко и открийте поне някаква прилика, та макар и само чрез въображението си. Разпитайте какво е обичало като малко, какви са били любимите му бели, любимото ядене. Някой следващ път може да му го приготвите. На какво е играело най-много. На какво би си играло с братчето или сестричката си. Разказвайте му, без дори да ви е питало, колко често първото дете ревнува ужасно от второто, даже ако си живеят заедно. Как тригодишният ви брат е тичал из къщата с линийка и без да спира, е викал: „Аз бия, бия бебето!“ Или: „Аз тръгна на детска градина, само ако пращат бебето.“ А вие сте била на 10 дни. Вашите спомени ще помогнат и на самата вас по-лесно да приемете чуждата ревност.

Не се правете на втора майка

Дори да харесвате много детето. То не е сираче. Не търси от вас майчини грижи. Иска само да се увери, че не сте онази заплаха, която може напълно да му закрие слънцето. Понякога самото дете настоява да му станете майка. Вижда, вие сте no-весела, по-готова за игри, по-млада и необременена. Но не се поддавайте. Най-добре похвалете майка му. Не се офлянквайте и го направете от самото начало. Щом си имате работа с дете, преди да сте родила, наобиколете книжарниците или се обърнете към специалист. Защото всякакви истории с конкуренцията си съществуват дори в семейства с попълнен състав – мама, татко, син, дъщеря и даже очаквано бебе, тъй като тази конкуренция си е нормална.

Ваканциите и подаръците

През първото лято може би ще останете вкъщи с бебето, а бащата ще отиде поне седмица някъде с първото си дете. А после? Ами търсете гъвкав вариант. Например: Мъжът ви с първото заминава за една седмица, вие отивате при тях с по-малкото дете през втората, а през третата голямото заминава някъде с майка си. Или нещо подобно. Търсете своята схема, при която първото дете не е пренебрегнато, но все пак вашето си семейство да има своята автономност. Подаръкът може дори да ви измъчи повече. Ако мъжът ви не се сеща какво да купи или сметките му се разминават с фантазията му, подскажете му какво първото му дете през годината е споменавало, че харесва. И вижте какво от този списък можете да си позволите. Мъжът ви ще е възхитен от вашата памет и проявено внимание. А детето ще се изненада, че сте улучили вкуса му.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара