За много хора прекомерното потене е изпитание не само в горещите дни, то е проблем през всички сезони. Някои смятат, че първото нещо, което трябва да направят, за да тушират този дефект, е да намалят количеството на поеманите течности. Това ограничение обаче има своята обратна страна – отразява се зле на обмяната на веществата. Съдържащите се в течностите – в минералната вода, в плодовите сокове и млечните напитки – елементи (най- вече минерални соли) са необходими за организма като регулатори на водния му баланс. Така че когато се потим, в пек или студ (температурата на човешкото тяло не зависи от климатичните условия, тя е постоянна – около -36,6°С), трябва да си набавяме с течност изгубеното, да утоляваме жаждата си.

Общо взето жените най-силно се притесняват от потенето под мишниците – от некрасивите засечени кръгове на блузи и рокли. Добре е в такива случаи не само от естетична гледна точка, но и с оглед на удобството да се прилагат различни козметични средства, космите редовно да се почистват. След като се измиете добре, може да натриете кожата със стипца. А когато е напълно суха, да я освежите с дезодорант.

Обилното изпотяване под бюста причинява от запарването неестетични и болезнени белези. След всяко миене кожата на това място трябва внимателно да се подсушава, да се напудри с козметичен талк или ведицинска пудра.

Против прекомерното изпотяване

действат резултатно и някои билки.

При условие, че процедурите с тях се правят няколко седмици. И така, два пъти дневно по половин водна чаша почти гореща настойка от невен ( супена лъжица с връх ) на споменатото количество вода. Поне веднъж в седмицата е добре да правите билкова вана.

Плодове от калина, листа от коприва и живовляк смествате в едно бурканче. Четири лъжици от тази смес заливате в голям съд с два литра вода. Подгрявате и преди да възври, отмествате съда от огъня.  След петнадесетина минути изливате съдържанието във вана с предварително приготвена приятно топла вода. Тази ароматична и
лечебна баня може да продължи двадесетима минути… Копривата, поемана към всекидневните зеленчуци, също намалява потливостта. За зимата може да си приготвите сушена.

Модата въведе в ежедневието маратонките бързоходки с разни изкуствени подметки. В тези обувки обаче при продължително носене

краката силно се потят.

Несериозно е да ви съветва ме да се откажете от едно удобство, но опитайте да правите редовно следното – след като измиете вечер краката си в топла сапунена вода ( не трябва да ги киснете дълго ), капнете по няколко капки слаб разтвор на калиев перманганат между пръстите, изсушете кожата и накрая използвайте дезодорант за крака. Повторете същото сутрин. Тази козметика не само ликвидира миризмата, но и действа лечебно.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара