Чувствам се добре! Защо да ходя на лекар?! И все пак, дали пък да не отида на някакъв преглед???“ Възможно е никога да не се сетите за тези въпроси. Възможно е да си ги зададете само веднъж в годината (а може би и доста по-често). Може да си ги спестите и да действате, вместо да разсъждавате.

Съществуват 10 прости правила за самодиагностика, които позволяват да бъдат забелязани признаците на някои заболявания, и то преди да се превърнат в сериозен проблем. Те са толкова лесни, че отнемат само пет минути на ден.

Пулс

Измерете пулса си в спокойно и отпуснато състояние – например сутрин, докато още сте в леглото. Измерването ще направите най-лесно като притиснете показалеца и средния пръст до сьнната артерия на шията. За нормална се смята честота на пулса от 60 до 80 удара в минута. Ако вашите показатели са доста под или доста над нормата, трябва да се обърнете към лекар.

Очи

Докато се приготвяте пред огледалото, обърнете внимание на цвета на очните ябълки. Прекалено налетите с кръв жилки в тях може да бъдат признак на редица отклонения: в случай че носите контактни лещи, това би могло да означава, че са неправилно подбрани. Червените очи са сигнал и за леко алкохолно натравяне, при условие че държите на аперитивите. Ако очите ви си остават зачервени и вие не можете да откриете и отстраните причините, обърнете се към офталмолог.

Кожа

Разгледайте внимателно кожата на лицето и ръцете. Ако е прекалено суха и се бели, въпреки всички ваши усилия да я поддържате свежа, възможно е да страдате от недостиг на желязо. Видимо грубата кожа пък е сигнал за заболяване на щитовидната жлеза.

Уши

Промяната на формата на ушната раковина е показател за повишен лош холестерол. Време е да си направите изследване на холестерола.

Урина

С възрастта потребността от течности рязко намалява. Пиете все по-малко и по-малко. В резултат организмът се обезводнява. Може да го установите по цвета на урината. Ако е тъмна – това е верен признак, че тялото се нуждае от течности.

С този проблем може да се справите и сами – просто пийте поне осем чаши вода дневно и всичко ще се нормализира.

Дъх

Ако имате лош дъх без „извинителни причини“ (например яли сте лук или чесън), тялото ви подава тревожен сигнал. Вариантите са два – или венците ви боледуват, или страдате от някакво разстройство на храносмилателната система.

Зрение

Сега ли забелязвате, че трудно четете това, което преди сте виждали прекрасно – например табели по улцците? Заболява ли ви главата след четене? Кажете ли „да“, значи ви безпокои едно от най-честите заболявания на зрението – късогледство или далекогледство. Изходът е един – потърсете специалист.

Кръвообращение

Поставете палеца на дясната си ръка върху масата и натиснете нокътя му за секунда с показалеца на другата ръка. Цветът на нокътя ще се промени от розов в бял. Но ако не се възстанови след секунда, може би имате дефицит на желязо или страдате от забавено кръвообращение.

Родилни петна, бенки

Ако забележите тревожни промени в цвета и формата им – например потъмняване в средата и увеличаване, не се мъчете с напразни съмнения дали нямате рак на кожата, а идете на преглед при дерматолог.

Памет

Нормално е с годините да ставате малко по-разсеяни, паметта да е по-слаба. Но ако ви плаши фактът, че не можете толкова лесно както преди да се концентрирате или да си спомняте всичко, което ви трябва, замислете се дали пък не преживявате прекалено много стресови ситуации. Стресът бавно, но сигурно разрушава организма. Постарайте се да го сведете до минимум.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара