Това е един малък тест, с който да проверите познанията си в областта на козметиката. Може би той ще ви помогне да се откажете от някои схващания, които според спецалистите и най-новите изследвания вече не са валидни.

На всеки въпрос отговорете с ДА или НЕ и сравнете отговора си с това, което казват специалистите.

Въпроси

  • 1. Трябва ли цветът на грима да съответства на цвета на ириса на окото?
  • 2. Слънцето ли е най-големият враг на кожата, засегната от акне?
  • 3. Ще имате ли здрава и лъскава коса, ако редовно, няколко пъти на ден я разресвате с четка?
  • 4. Ще се избавите ли трайно от излишната тлъстина на краката чрез танцуване?
  • 5. Гримът се пробва дали е подходящ на вътрешната страна на ръката?
  • 6. Всекидневното миене на косата я прави по-мазна?

Отговори:

1. НЕ. Специалистите препоръчват такъв цвят на сенките, който контрастира с цвета на ириса – сивият, прасковеният, кафявият и маслиненосивият придават блясък на сините очи, цветът на дървените въглища, синьо-лилавият и меденият подчертават кафявите очи, а светлолилавият, сивосиният и розово-кафявият придават топлина на сивите очи.

2.  НЕ. Смело може да изложите на слънце кожата, страдаща от акне – по този начин тя става по-суха и слънчевите лъчи й въздействат благотворно. Но престоят на слънце не бива да е повече от 10 минути, а освен това трябва дз използвате крем с ултравиолетов филтър.

3.  НЕ. Здравето и красотата на косата се дължат на нещо съвсем друго, а не на едно обикновено изчеткване – зависят от качеството на използваните шампоани и регенератори, от здравословния начин на живот и храненето. Как стои въпросът с прословутите „100 удара с четка“ – спокойно правете това, но за кратко и с подходяща четка. Отнасяйте се майчински към косата, не я теглете и скубете.

4.  НЕ. Излишните тлъстини, натрупани в областта на бедрата или прасеца, няма да изчезнат и след седем нощи танци. От прекомерната заобленост на крайниците ще се избавите само след общо намаляване на теглото. За съжаление обикновено се отслабва там, където най-малко имате нужда. Редовната гимнастика може да допринесе за по-доброто моделиране на краката, тъй като мастните клетки ще се свият и ще се сменят от стегнати мускули.

5.  ДА. Кожата от вътрешната страна на китката има приблизително същия оттенък като кожата на лицето, така че при купуването на нов грим го изпробвайте на китката.

6.  НЕ. Ако косата е мръсна, може да я мием дори всеки ден – та нали и лицето, и тялото мием всеки ден. Агресивните шампоани и горещата вода отстраняват мръсотията, но кожата отговаря на дразненето с произвеждането на предпазни (защитни) вещества – мазнини. Така още на другия ден лъскавата грива може да се превърне в мазни кичури. Днешните шампоани не вредят на косата, тъй като са обогатени с вещества, подходящи за всички видове коси. Дори и най-скъпият и качествен шампоан няма да извърши чудо, ако избягвате честото й миене само за да не стане по-мазна.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара