Сензационният за епохата си роман „Лято“ на Едит Уортън – първата жена носител на награда „Пулицър“ – прави премиера на български език. След успеха на „Невинни години“ и „Итън Фром“ в началото на юли издателство „Апостроф“ публикува тази наситена с емоции история за разбитите илюзии, предаденото доверие и суровата реалност.

„Лято“ се превръща в прецедент за литературните среди още с излизането си през 1917 г., тъй като е един от първите романи, които се занимават със сексуалното пробуждане на младата жена. Въпреки това критиците са умерени в отзивите си за книгата най-вече заради неспособността им да приемат представата за новата жена, която Уортън създава – независима, горда, бранеща себе си и достойнството си. През 60-те години на ХХ век, когато в САЩ се появяват стотици организации за правата на жените, интересът към „Лято“ се възражда. Книгата се преиздава, а по-късно по историята е направен телевизионен филм. В образа на главната героиня номинираната за „Оскар“ Даян Лейн изиграва една от първите си роли.

Творбата проследява историята на Чарити Роял –

осемнайсетгодишно момиче, принудено да живее в малко провинциално градче, след като е осиновено в дома на един от най-изявените мъже в Нова Англия. Хората в града никога не позволяват на Чарити да забрави, че идва от планината – един срамен, непознат и враждебен свят, населен с бедните и необразованите. Ето защо усещането ѝ за несигурност и за невъзможност да се впише не я напуска. Появата на Лушъс Харни е единственото нещо, което внася светлина в тъмните мисли на Чарити. Любовната им връзка, продължила едно лято, поднася на героинята възможността да направи избор, който да промени съдбата й.

„Лято“ е роман за злоупотребата с невинността и наивността, за страстта, надеждата и изоставянето. Романът разглежда вечната тема за жената, способна да се отдаде на любов, която се оказва илюзорна, фалшива и болезнена.

Едит Уортън е третият носител и първата жена в историята, която получава престижната награда „Пулицър“ през 1921 г. Уортън е родена в Ню Йорк, а сред нейните най-близки приятели са Жан Кокто и Андре Жид, Синклер Луис, президентът Теодор Рузвелт и Скот Фицджералд. Специално място в живота ѝ заема великият американски романист Хенри Джеймс. „Невинни години“ и „Итън Фром“ са сред най-силните ѝ творби, а романът „Лято“ се превежда и издава за първи път в България.

                                                                                                                                                                                                   

Facebook Twitter Google+

0 Коментара