Ваксината на АстраЗенека срещу Ковид-19 осигурява 100% защита от хоспитализация, тежко протичане на болестта и смърт, показват резултати от нови клинични тестове на продукта, съобщиха световните медии. Според данните ваксината осигурява силна защита срещу заболяване и пълна защита срещу хоспитализация и смърт при всички възрастови групи. Резултатите от мащабното изследване бяха обявени от представители на фармацевтичната компания.

Компанията съобщи, че експертите ѝ не са идентифицирали проблеми с безопасността на ваксината, включително и образуване на тромби, за което се съобщава в Европа. Учените не са открили повишен риск от тромбози сред повече от 20 000 души, получили поне една доза от ваксината на АстраЗенека.

Третата фаза на тестове на ваксината AZD1222 са показали 79% ефективност срещу симптоматично протичане на инфекцията. Защитата срещу развиване на симптоми е по-висока при пациентите на възраст 65+ години – 80%, като 20% от участвалите в тестването са били над 65-годишни, казват от компанията.

Клиничните изпитания са проведени основно в САЩ, Перу и Чили. Най-голямата група пациенти е била в САЩ. В извадката са включени хора над 18 години от различни раси, възрасти и здравословно състояние. Участие са взели над 30 000 доброволци. От тях 2/3 са получили ваксината, а 1/3 – плацебо.

„Тези резултати потвърждават наблюдаваните преди“, казва Ан Фолсиот медицинския факултет на университета в Рочестър, един от ръководителите на изследването. И допълва: „Вълнуващо е, че наблюдаваме същите резултати за ефективност за пръв път и при хора над 65 години“.

Изпитанията са показали високи нива на защита при поставяне на две дози през четири седмици. Цитираните по-горе проценти са дори по-високи, ако втората доза се постави по-късно, заявиха от компанията производител. Наблюдавано е образуване на защитни T-клетки две седмици след първата доза, а на антитела – две седмици след втората доза.

Ваксината на АстраЗенека очаква разрешение за употреба в САЩ, а вече има такова в над 50 страни, сред които България.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара