Превод от френски Галя Дачкова от „Гласове“

Меган и Хари изоставиха титлите и задълженията си, за да се превърнат в символи на новата култура на самопровъзгласилите се и самодоволни жертви, както показва интервюто им от 7 март по една американска телевизия. Срещу тях е кралицата, олицетворение на това, което е останало от стоицизма на стара Европа, застрашена от калифорнийската мечта.

Снимки: Фейсбук страницата на кралското семейство 

Това не е поредната изповед в булевардната преса. Това е епохална изповед. По време на интервюто си от 7 март с Опра Уинфри по CBS Меган Маркъл изрецитира без колебание партитурата на интимно излияние и самопровъзгласяване за жертва. Към това тя прибави неистово актуалното обвинение в расизъм. “Това беше комедията на двойка жертви, изправена срещу садистична институция, и всичко това на тераса за 12 млн. долара, имаше от какво на човек да му се догади”, пише Брендън О’Нийл в консервативния сайт Spiked.

Меган дръзна всичко.

Използва думите, които носят наслада на медийните съдници, събуждайки за случая призрака на Лейди Ди. Така между наскърбеното шушукане на обидената съпруга и ужасеното учудване на интервюиращата звезда, комедията на закачките са разгърна с пълна сила. “Те са деца на своето време, познават само културата на непосредствената емоция, забравят дълга, въздържаността и достойнството”, смята още по-суровият Стефан Берн. В този регистър Меган Маркъл си приписа главната роля, а Хари, бял мъж от кралско потекло, прие смирено второстепенната роля. Кулминационният момент в това интервю, което донесе 7 млн. евро на двойката и трогна 30 млн. телевизионни зрители по света, беше обвинението в расизъм. Според Меган Маркъл, чийто баща е бял, а майка ѝ чернокожа, нейният съпруг ѝ разкрил, докато била бременна с Арчи, че някои членове на кралското семейство се безпокоели какъв цвят на кожата ще има бебето им. Детето ще стане на две години през май. Хари бил наясно с “притеснения и разговори (…) за това колко тъмна ще бъде кожата му, когато се роди”, заяви тя. Приятелка на двойката, Джанина Гаванкар, по-късно заяви в британското предаване “Тази сутрин” („This Morning“), че имало “есемеси и имейли, които да го докажат”.

Chris Allerton /SussexRoyal

Съзнавайки, че подобно твърдение не е достатъчно, Меган Маркъл искаше да въоръжи подозрението на медийните прокурори с по-конкретни уличаващи елементи. Така че умишлено започна да обвинява. Тя увери, че със съпруга ѝ са се отказали предварително от титлата принц за своя син, тъй като тя никога нямало да бъде дадена на принц метис. Кралският указател на етикетите, които ръководят обичаите на почитаемата монархия, ни казва, че закон, приет през 1917 г. от Джордж V, разрешава титлата принц само за децата на монарха или за прекия наследник на монарха. Така че синът на Меган и Хари, Арчи, би получил автоматично тази титла след възкачването на трона на Чарлз. Но според Меган Маркъл този закон скоро щял да бъде отменен, за да се попречи на сина ѝ да стане принц. Обвинението изглежда твърде невероятно, тъй като това би било политическо безразсъдство. Как да си представим, че Короната ще се изложи толкова лесно на обвинението в расизъм?

Абсурдността на подобна маневра би противоречала на всички усилия, положени след смъртта на Даяна, за да се подчертае съвременния характер на кралската институция.

Холивуд срещу Бъкингам

Луксозното сватбено тържество на Меган и Хари, излъчвано по цял свят, беше демонстрация на това. Но този аргумент няма значение за привържениците на “будността” (wokisme), нито за поколението от  15 до 35 г., към което се е насочила двойката, за да затвърди трайно световната си известност във въображението на планетата. Те трябваше да се установят в сърцето на поп културата и да прокопаят пътя, вече очертан от принцесата на Уелс. Те го направиха, неслучайно от сърцето на холивудското кралство. Нагърбиха се със сблъсъка на “Залата на славата” и Уиндзорската династия.

Хари и Меган си измислиха разказ, който отговаря на критериите на новата деколониална и феминистка модерност: те са хората, които бият тревога срещу една монархия, останала според тях бастион на системния расизъм. “Това интервю идва в момент, в който Обединеното кралство си задава много въпроси”, отбелязва Силви Берман, която е била посланик в Лондон и тези дни издаде книгата си Goodbye Britannia (Сбогом, Британия). В момент, в който специалното отношение със САЩ и бившите колонии, членки на Общността на нациите, трябва да замени края на принадлежността към Европейския съюз.

Британската общност в затруднение

Така че целта на обвинението в расизъм е да навреди. Няколко членове на Британската общност изразиха разочарованието си. Социалните мрежи в Африка се развилняха. Австралийският премиер Малкълм Търнбул потвърди намерение си “да скъса с монархическата опека след смъртта на кралицата”.

Кралицата обаче оказа чудесен прием на американката от простолюдието, като я удостои с титлата херцогиня на Съсекс дори преди брака ѝ с Хари, което е рядкост. Това съвсем не беше нещо очевидно. Социалната среда на младата дама, а не смесеният ѝ произход, не беше безпроблемна. Бащата живеел в Мексико, преследван от кредитори, полусестра ѝ не била модел за подражание, оставайки в аналите с туита си, че нейната полусестра е „DuchASS“ (едновременно херцогиня и задник – бел. ред.). Но Меган беше красива, харизматична, интелигентна. Защо да не ѝ се даде шанс с този втори морганатичен брак, след брака на Кейт Мидълтън с Уилям. Въпреки че послушната Кейт, разбира се произлязла от средната класа, е британка и роялистка до мозъка на костите си.

Първоначално Меган играеше с лекота ролята на принцеса на благотворителността, тържествените откривания и розовите панделки. Тя внасяше струя на откритост, свежест и цвят, от която Короната имаше нужда. Кралицата искаше да включи обещаващата двойка в развитието на нови връзки в Общността на нациите. Знаейки колко е трудно за по-младите членове на кралското семейство да намерят мястото си, тя им предложи изключително политическа мисия. “Като знаем привързаността на Елизабет II към Общността на нациите, разбираме честта, оказана на внука ѝ, казва Жан де Кар. Идеята беше привлекателна, но тя включваше много далечни, уморителни и принудителни пътувания.  Бързо стана ясно, че подобна амбиция не отговаря на желанията на Меган”. Първото пътуване до ЮАР беше след раждането на сина им Арчи, през септември 2019 г. То беше катастрофа. Вместо да обясни Брекзит на една от големите страни в Общността на нациите, ще запомним признанията на Меган пред един телевизионен екип. На ръба на сълзите тя довери, че повече не може да понася медийния натиск, тормоза на пресата и социалните мрежи.

Chris Allerton /SussexRoyal

Призракът на Даяна

Това, което най-вече не понасяше, беше да “прави реверанси” на кралицата, да спазва правилата за учтивост и добри маниери, които са същността на монархията. Американката ни удиви със своето удивление. Нещо друго ли си е представяла? Тя наистина откри един стегнат протокол, безразличен към чувствата на прибавените части. Не беше ли чувала за злата Уолис Симпсън, “тази американска гърмяща змия”, която накара краля да се откаже от трона? Можем да си представим, че се е чувствала като “погребана жива”, като героинята на Едгар Алън По в “Падането на къщата на Ашър”. Но можеше ли тя да не знае, че ще бъде така? Наивността на тази героиня от сериалите от Б група, изстреляна изведнъж в системата на най-изтънчения кралски двор в Европа, буди повече от скептицизъм.

Тя се осмелява да се намести под висшия патронаж на Даяна. Но историята е доста по-различна. Принцесата на Уелс беше на 18 г. и се омъжи за бъдещ крал, вече с пожизнена любовница. Даяна изчака десет години преди да нанесе голям удар с публикуването на изповед, в която разказа “своята версия” за историята.

Може би общото между тях е вкусът към постановката. Журналистът Андрю Мортън, автор на бестселъра “Даяна: Нейната истинска история от първо лице” от 1991 г. описа как тя доброволно паднала от върха на стълбището, за да сложи край на дните си, и се приземила в краката на кралицата майка. “С такъв свидетел, известен със своята мълчаливост, тя беше сигурна, че няма да ѝ противоречат”, коментира по онова време журналистката Тина Браун, близка приятелка на Даяна. Лъжливото твърдение невинаги е дело на институцията, а понякога на онези, които твърдят, че са нейни жертви.

Митът за “родения отново”

Американците се възхищават на тази монархия, но я наблюдават отдалече като европейски куриоз. И не забравят, че всичко започна с война за независимост срещу английския крал. Погледнато от Америка, Меган и Хари преправят пътя на първите пътешественици,  преминавайки “от робството към свободата”. Напуснаха старата Англия заради земята на равноправната демокрация. Неслучайно Белият дом съобщи чрез своя говорител, че приветства “смелостта” на дисидентската двойка.

Chris Allerton /SussexRoyal

Независимо дали става въпрос за скроен макиавелски план от самото начало, или за блестяща импровизация, тяхното бягство от Бъкингамския дворец се връзва с днешната мода. “От доста време сме навлезли в цикъл на разрушаване на институциите, трансформация на любовните кодове и отхвърляне на родословието и произхода: Хари и Меган потвърждават всичко това”, отбелязва Жан-Еманюел Кортад дьо ла Сосе от агенция Story Mind, специализирана в съдържанието на марките, медиите и поп културата: “Те скъсват с условностите, приемат властта на жената в двойката и карат цялия свят да мечтае за възможността да започне живота си отново от нулата”. Да започне отново от нулата? На пресконференция в САЩ за устойчивото развитие, водещият попита втория наследник на Короната как трябва да го наричат. “Наричайте ме Хари”, отговори той като “роден отново”.

Дръж се и изпълнявай дълга си

На тази демонстрация на недискретност, на тази ескалация от обвинения, кралицата отговори уравновесено, залагайки на успокоението и търпеливостта. До днес английската монархия успява да оцелее по-добре от всяка друга. През последните петдесет години тя опитоми поп културата и вдъхнови печеливша индустрия, която разпространява това, което е останало от «English Way of Life» (Английския начин на живот). Тя разреши безброй вътрешни кризи. Английското обществено мнение все още е разделено, но Короната знае, че следващите срещи ще бъдат в нейна полза. Принц Филип все още се надява да стане столетник през юни. А ако трябва да умре, това ще бъде момент на национално благоговение. Що се отнася до Нейно величество кралицата, тя ще отпразнува 70-ата си годишнина на трона през 2022-а. Да се държи и да изпълнява дълга си е нейният девиз през всичките тези години. Не е сега моментът да я предизвикват.

Шарл Жайгю, “Фигаро”

Facebook Twitter Google+

0 Коментара