Почина великата Татяна Лолова. Обичаната театрална, филмова и телевизионна актриса ни напусна на 87-годишна възраст след тежко боледуване. Актрисата е издъхнала в „Пирогов“, в резултат на коронавирусна инфекция.

Снимки от книгата й „Дневници & Делници“

87-годишната звезда на българските театър и кино постъпва за лечение в „Пирогов“ на 6 март с COVID-19. Коронавирусната инфекция е преодоляна бързо, но последствията от съдовомозъчната болест и възрастовите изменения в сърдечносъдовата и дихателната система са пряката причина за смъртта, се казва в съобщениe на „Пирогов“.

Татяна Лолова е една от емблемите на българското кино и театър, която радваше поколения българи  с комедийните си роли. Родена е на  10 февруари 1934 г. в София.  Татяна Лолова завършва актьорско майсторство през 1955 г. в класа на професор Стефан Сърчаджиев. Следва заедно с Ицхак Финци, Григор Вачков, Никола Анастасов и други забележителни актьори.

През 1955 – 1956 г. играе в Драматичен театър „Сава Огнянов“ в Русе. През 1957 г. става първата актриса, официално назначена в новосформираната трупа на Сатиричния театър, където играе до 1976 г. От 1977 – 1989 г. е в театър „София“, след което се завръща в Сатиричния театър през 1989.

Играе и на сцената на Театър 199, където отбеляза 10 години на хитовия моноспектакъл Duende по текстове на Румяна Апостолова, Лорка и др., режисьор Съни Сънински – в историята са записани над 300 изиграни представления в България и чужбина. Лолова играе в спектакъла до 2017 г. В Театър 199 също играе в постановките „Старомодна комедия“ от Алексей Арбузов и „Нищо не помня“ от Артър Милър.

Нейните отпечатъци могат да бъдат видени на Стената на славата пред Театър 199.

Лолова е омъжена за Светослав Светославов от 1963 до смъртта му на 26 декември 2018 г.

Татяна Лолова е награждавана е с редица държавни отличия , театрални и кино отличия.

През  2019 година излезе книгата й „Дневници & делници“ под редакцията на  журналиста Георги Тошев. „Дневници & делници“ е едновременно и дневник, и албум, посветен на публиката. След като обичният съпруг Светослав Светославов–Славето си тръгва от този свят в края на 2018-а, Татяна Лолова отваря старите тетрадки и изважда забравените фотографии, картички и писма, за да си спомня.

В книгата ще прочетете нейните истински бележки, впечатления и преживявания, случили се през годините – от детството, студентството, първите роли, първата книга, получаването на наградата Аскеер… Страниците на „Дневници & делници“ ще ви разкажат и за радостите в личния й живот – срещата със Славето, появата на сина й Сава, на внуците Сава и Матео.

Пиша. От малка. Записвам всичко, което трябва да направя. Предпочитам с молив. Така подреждам мисли, дни, задачи.

Обичам да пиша. И да рисувам.

Мечтаех да водя дневник през целия си живот. Да записвам всеки ден случки и преживявания. Не успях. Животът се случваше по-бързо от намеренията и мечтите ми.

Надбягвахме се.

И той ме изпреварваше всеки път, когато помислях, че трябва да опиша някое свое преживяване. И все пак успях да подредя в тетрадка някои хубави и трудни моменти.

Писането ми помага да се справя. И с еуфорията на радостта, и с бездната на мъката.

Пиша и днес. Кратко. Задачи, телефони, срещи, имена. Все по-рядко – преживявания.

Животът е бърз. Думите – кратки.

Последното нещо, което написах, беше на Рождество, 2018.

Татяна Лолова

***

САТУРНОВА ДУПКА

Откъде я намирам тази енергия? Не знам.

Купувам я. Плащам кеш или ми я дават на юнашко доверие?

Уморих се да подскачам върху жаравата на ежедневието!

Уморих се да ловя краищата на левовете! И да ги придърпвам внимателно, за да ги свържа.

Уморих се да жаля за всеки, който живее по-тежко от мене!

Уморих се да се чувствам бодра и да се радвам на всяко разсъмване!

Уморих се да мечтая през зимата за едно безгрижно потапяне в морето!

Уморих се да съм уморена!

Здравей, бодрост!

29.01.2005

Дълбок поклон пред паметта й!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара