Хирургичните операции са шок за тялото ви и неговата функционалност може да се промени в рамките на часове.  Възстановяването след операция може да е дълъг, болезнен и емоционално изтощителен процес. Затова ви предлагаме  няколко съвета как да се грижите за себе си и емоционално след сериозна и травмираща операция.

Прегърнете бавния живот

Нека бъдем честни, ако имате голяма операция, вероятно ще трябва да се откажете от предишните си активности през първите няколко седмици, ако не и месеци. Вместо да гледате на този престой като на заден ход, възползвайте се от него, за да правите неща, за които обикновено нямате време. Четете книги, гледайте сериали, поканете приятели, които не сте виждали от дълго време. Като отделите това време, за да приемете наистина бавния живот, вие позволявате на тялото си да използва своите енергийни запаси, за да се излекува, ускорявайки възстановяването си.

Хранете се пълноценно

Подхранвайки тялото си с вкусна пълноценна храна, вие подпомагате оптималното възстановяване. Храната съдържа вещества, които могат да ви заредят с енергия, да ви излекуват и да се почувствате добре. Доказано е, че приемането на повече протеини по време на възстановяването помага при оздравителния процес на раната. Комбинирайте това с плодове и зеленчуци, като се старайте да имате разнообразие до най-широката гама от витамини и минерали.

Движение

Това трябва да се прави внимателно. След операция през първите 4-5 седмици от възстановяването ставаме лениви. След това под ръководството на физиотерапевт е добре да започнете с малки мобилизиращи движения и разтягания. Създайте рутина за себе си, като прекарвате 15 минути всяка сутрин, преминавайки през поредица от движения, за да накарате кръвта да тече отново през ставите и мускулите.

Погрижете се за белега си

Ако сте претърпели операция, най-вероятно ще останете с белег от разрезите. Масажирайте белега си с чисто масло от витамин Е, което е от съществено значение, тъй като помага за разграждането на тъканта, което намалява болката в белезите и развитието на сраствания – често усложнение на операцията. След това нанасете лек слой от силиконовия гел KELO-COTE®, (Кело-Кот) против белези, който е клинично доказан, че помага за намаляване на появата на белези. Тази комбинация помага да се поддържа оптимално заздравяване на белези.

Самоприемане

Тялото ви ще се промени в резултат на вашата операция. Независимо дали товa ще се отрази в намалена двигателност или добавяне на елегантен нов белег. Важно е да приемете тези промени и да станете уверени в новата си кожа. Не крийте белега си, той разказва история за това, което тялото ви е преодоляло. Приемането на това ново тяло ще ви помогне да направите пътуването си много по-приятно.

Позитивност

Не можете да контролирате какво се случва с вас, но можете да контролирате как реагирате на него. Напълно естествено е да имате моменти на отчаяние, на неприемане, но няма да се почувствате по-добре, ако изразходвате цялата си ценна енергия в самосъжаление. Трябва да се вдигнете и да използвате силата на позитивността. По време на възстановяването си празнувайте всяка малка победа и винаги работете за следващия етап. Извън физическото възстановяване, потърсете други позитиви, като например да имате повече време да прекарате с тези, които обичате, да си почивате от работата. Положителното мислене помага при възстановяването.

Като цяло…

Най-важното нещо, което можете да направите, за да подпомогнете възстановяването си след операцията, е да бъдете активни. Не сядайте и не прегръщайте поражението, изправете се и се изправете пред предизвикателството, което ви е било изпратено. Вашето тяло прави толкова много за вас и иска да отвърне на удара, иска да стане по-силно, иска да преодолее несгодите. Покажете на тялото си уважение и направете всичко по силите си, за да му позволите да се възстанови, то ще ви благодари за това.

Силиконът: тайното лечение на белези

Силиконовият гел е основната съставка в продуктите за локално лечение на белези и се използва повече от 30 години за лечение на хипертрофични и келоидни белези.

Единственото предлагано в България средство за лечение на белези с уникална патентована формула – Polysiloxanes и Silicon Dioxide е KELO-COTE® (Кело-Кот),  разработен от Alliance Pharmaceuticals,  може да откриете в аптеките, както и онлайн.

Kelo-cote® е гел против белези, който е клинично доказан, че помага за омекотяване и изравняване на повдигнатите белези, както и за намаляване на обезцветяването и зачервяването. Формулата Kelo-Cote® предпазва повърхността на кожата, създавайки ултратънък филм, който може да осигури лечение и защита за 24 часа на ден. След като изсъхне, върху зоната за третиране може да се нанесе слънцезащитен крем и грим.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара