Ваксината срещу COVID-19 на американската компания „Модерна“ е показала ефективност при юноши на възраст 12-17 години и не е  проявила нови или сериозни проблеми с безопасността по време на клинични тестове, предаде Ройтерс, като цитира данни на компанията.

Ваксината на Moderna е разрешена за употреба при хора на възраст на и над 18 години и компанията ще поиска разрешение от регулаторните органи в САЩ за прилагането й и при тийнейджъри в началото на юни.

Американските регулатори анализираха в продължение на повече от месец подобно изследване на ваксината на Pfizer/Biontech, преди да разрешат употребата й при деца на възраст 12-15 години на 10 май.

Повечето деца с COVID-19 проявяват само леки симптоми или боледуват без симптоми. Но децата не са защитени от опасността да боледуват тежко, освен това те разпространяват заболяването.

Клиничният тест на ваксината на Moderna е проведен сред 3732 деца и юноши на възраст от 12 г. до 17 г., две трети от които били имунизирани, а останалите получили плацебо.

Две седмици след втората доза от ваксината, изследователите не установили нито един случай на заболяване с COVID-19 в групата на имунизираните, а в плацебо групата били регистрирани четири случая на заболяване.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара