Смело крачещи в третото десетилетие на XXI век хората се  наслаждават на материалните блага, изградени от собствената им еволюция. Впрегнати в хомота на мечтите и амбициите, търсещи слава и обществено одобрение, очаквайки шумни аплодисменти от познати и непознати, от близки и не дотам близки, човеците загърбиха своята същност.

За романтичната, мечтана и същевременно иронизирана в днешно време любов, се говори с половин уста, макар и да признаваме понякога, че имаме нужда от нея.

И за съжаление тази възпявана, описвана, рисувана и лелеяна в  изкуството любов отдавна за мнозина е изгубила своята ценност в реалния живот.

Факт е, че в продължение на векове бракове са били уреждани с  най-различни цели – примирие, подкрепа, власт, облаги, съюзи между два рода или две държави, но това даже не са толкова чести случаи на фона на съвременната тъжна действителност.

Навсякъде чуваме мрънкане, че днес е трудно да срещнеш подходящ партньор, че липсва истинско отношение, че няма истински чувства. Но ако се вгледаме по-внимателно, ще видим, че всъщност и онези, които се оплакват, са сгънали прилежно в джоба на душата си дълъг списък с изисквания.

Какъв е очакваният облик на днешния подходящ съпруг?

Да е завършил поне две висши образования, да е финансово стабилен, да е креативен и добре устойчив в професионалната сфера. Да е мил, галантен, грижовен, силен, представителен, атлетичен, красив, умен, хладнокръвен, да има свое мнение по всички въпроси, но и да не го налага, да е откровен, да е домошар, но и да намира начин през вечер да разведрява своята жена навън.  Да дава обяснения, но да не иска такива. Да е сговорчив и по възможност да осигурява екзотични екскурзии поне два пъти годишно. Да не е стиснат, но да не подпомага своите близки и роднини. Да дава лична свобода на жената до себе си, но самият той да я няма. Да прави страхотни изненади и същевременно да не си позволява да бъде кисел и уморен, защото това е досадно и травмира нежната му половинка. Да има добър дом и да обмисля как да закупи още два за бъдещите деца.

Е, зави ли ви се свят?

А какъв е очакваният облик на днешната подходяща съпруга?

Да е красива, да е мила, да е добра, да е умна, но да не изказва мненията си, защото дразни, да има добра професионална реализация, да е силна и независима, защото това е завладяващо качество, което събужда ловеца у мъжа, но ако може да не е и чак толкова силна, защото това го кара да се замисля кой е мъжът. Да изглежда добре у дома, но по възможност да не ходи на фитнес и купища занимания, или ако ходи, това да не е в ущърб на семейната каса. Да е добра домакиня, но да не иска помощ, защото това е досадно, да не преследва своите амбиции, защото това депресира нейният мъж и го лишава от време, в което тя може да помага за  неговите планове. Да не прави сравнения с други мъже, но да не се сърди, когато той прави такива. Да не излиза често, защото това е предателство и къде въобще е тръгнала с тези нейни приятелки? Да спре да си говори с часове с майка си и да бъде далеч от родата. Да изглежда зашеметяващо, но да не иска пари за поддръжка, защото маникюр, фризьор, козметик, мезотерапии и пр. са „скъпи“ глезотии. Същевременно колежката Петя има съвършен грим, маникюр, ухае невероятно и косата й лъщи на дневна светлина. А жената у дома…Е, стига с тези разходи.

Сега определено ви стана лошо.

Много от вас биха възроптали и биха казали, че това не е вярно. Но всъщност, ако сте откровени пред себе си, ще се усмихнете и ще си кажете, че поне три от изброените неща ги имате във вашите изисквания.

А любовта не е сделка. И не бива да бъде! Всяка жена, която си е поставила за цел да се обвърже със заможен мъж без любов, е унижила сама себе си. Всяка жена, която е направила пълна телесна промяна, за да се хареса на даден мъж, дава не себе си, не същността си, не идентичността си, а една тунингована форма по изискванията на мъжкия екземпляр. Диамантът, колата, скъпите дрънкулки и хубавият апартамент имат цена. Всичко, което има цена, губи своята стойност. В този случай жената, за съжаление, също получава етикет с цена. Получавайки цена, не получаваш любов. Получаваш време, в което да се насладиш на материални блага, но не и на истински чувства. Както и несигурността, кога ще бъдеш подменен.

Всеки мъж, който си е поставил за цел, да има финансово стабилна жена, на която напълно да се опре, не може да иска тя да го уважава и да го третира като истински мъж. Защото той е приел да бъде в графа „разходи“.

Звучи цинично, нали?

Ако истината е цинична, значи и казаното дотук е цинизъм.

Играта се играе, топката се тупка и се прехвърля от поле в поле. Дебненето и играта на котка и мишка кой ще влезе в капана, как да се възползваме от „жертвата“, с какво да се облагодетелстваме, е факт. И накрая фалшът и напудрените изисквания се сриват. Величествено, с гръм и трясък финалът е огласен от фанфарите на добрите приятели, едните – подаващи носни кърпички, а другите – поредната чаша с уиски.

Тя, любовта, е толкова непретенциозна. Иска само две души. Иска възможност, в която да посее

страстта, взаимността, приятелството, нежното гушкане,

уважението и обичта. Тя не пита кой какво работи. Тя не блести като диамант, защото нейният блясък е несравним. Тя просто сгрява душите, ражда мечти и надежди, сплотява, обединява, дава шанс за безкрайни щастливи мигове. Не пита какъв е цветът на косата, не прави забележка за излишните килограми, не я интересува какъв лъскав парцал сте нахлузили или с какви обеци или часовници сте се накичили. Тя е взаимност, невидимият гръбнак на обичта, страстта, и в това е чарът й. Невидима за другите, освен за двамата, които са я срещнали и са й позволили да се настани сред тях.

Тя дава шанс да се преборят за нея. Никога не си е тръгвала. Просто никой не я кани такава, каквато е. Създават й фалшиви образи, накичени и нагиздени в излишен и натруфен блясък.

Седи горката и чака пред вратите на човешките сърца да бъде допусната. Да им припомни какво значи нежност и щастие. Да роди в тях онази крехка слабост, породена от истинската целувка, от истинската прегръдка, от простичкото намятане на женските рамене със сакото… или с протритото яке.

И тъжно се усмихва и наблюдава сделките на днешният човек,

чува фалшивото мрънкане за  неоткритата любов

Когато прегърнете човека до вас, се замислете кого и защо  прегръщате. Замислете се и дали той знае кого прегръща и защо. Ако и двамата не се интересувате от друго, освен от щастието, ако усещате, че сте в сигурни ръце, че целувате вашата стара-нова страст, то тогава честито, защото сте щастливци и няма сделка. Имате си гостенка, наречена Любов.

На останалите – късмет.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара