Турция, един от световните лидери в безопасния туризъм, обяви, че е готова за летния сезон на 2021 г. с повишени мерки за безопасност. Над 9800 туристически обекта вече са получили сертификат Safe Tourism (Безопасен туризъм), който удостоверява спазването на световните стандарти за противоепидемична безопасност за всичко, до което гост може да се докосне. Сред обектите със сертификат са летища, места за настаняване, ресторанти, кафенета, културни обекти, конгресни съоръжения, съоръжения и превозни средства за морски туризъм, тематични паркове, асансьори.

От 2021 г. Турция направи този сертификат задължителен за всички обекти за настаняване или събиране с над 30 легла или места. Приоритет на страната е и ваксинирането на целия туристически персонал и е готова за лятото на 2021 г. с високи стандарти за  безопасност.

Министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой разказа за подготовката за летния сезон на събитие с посланиците на чуждестранните мисии в Турция, което се проведе от 21 до 23 май.

„Турция беше една от първите страни, които стартираха програма за сертифициране на безопасен туризъм през юни 2020 г.“, каза г-н Ерсой. „През 2020 г. посрещнахме 16 милиона гости. Програмата за сертифициране се превърна в една от най-добрите практики в световен мащаб. С безопасните, ефективни и дисциплинирани практики и мерки, които сме провели, нашата програма за сертифициране се превърна в една от най-успешните в света и имахме успешен сезон. Първо направихме задължително сертифицирането на места за настаняване с 30 и повече легла, а след това увеличихме честотата на проверките, за да гарантираме, че сертифицираните фирми запазват сертификацията си. До момента в нашата национална програма за ваксинация към турските граждани са приложени над 27 милиона дози ваксини. Програмата за ваксинация, в която даваме приоритет на служителите в туризма, ще продължи да се ускорява през юни.“

„2021 ще бъде година на безопасност в туристическия сезон“, каза министър Ерсой, „Турция беше водеща държава в безопасния туризъм миналата година. 2021 ще бъде година на повишена безопасност. Готови сме за летния сезон на 2021 с повече от 10 000 сертифицирани туристически съоръжения в цяла Турция. “

Посланиците изпитаха мерките на място

Турското министерство на културата и туризма и агенцията за насърчаване и развитие на туризма в Турция (TGA) бяха домакини на посланиците в Анталия. Турският министър на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой заяви в речта си, че министерството има за цел да гарантира, че всички мерки за безопасен туризъм се изпитаха пряко и от представителите на чуждестранни мисии в Турция.

Разположена на Средиземно море и свързваща Азия и Европа, разделени от Босфора, Турция е уникална дестинация, която посрещна над 50 милиона туристи през 2019 г.

https://www.goturkiye.com/

Facebook Twitter Google+

0 Коментара