Малките ученици от началното обучение и децата от детските градини и яслите ще се завърнат в класните стаи още на 4 януари, а големите поне седмица по-късно, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев.

Учениците от 5 до 12 клас ще продължат да се обучават в електронна среда още една седмица след това и ще се завърнат в клас вероятно преди средата на януари. Те ще останат засега да се обучават в електронна среда, каза министърът на просветата. Гимназистите се обучават онлайн вече 8 седмици, напомни той.

Въпреки че малките ученици от 1 до 4 клас ще се върнат в училище още веднага след Нова година, те

няма да упражняват извънкласни занимания

и други дейности по интереси.

За родителите, които не желаят да пуснат децата си на училище, остава опцията да ги задържат у дома, като подадат заявление за обучение в електронна среда от разстояние, припомни министърът.

„Всяка седмица ще следим ситуацията, това не означава, че по-големите ученици ще учат неприсъствено до края на януари“, каза министърът. Според него не може да се отговори утвърдително, че ще държим учениците затворени до края на май.  „Ако имаме умерено подобрение на обстановката, може да минем към варианта за редуване на определени класове в училище“, добави министърът.

Останалите мерки продължават да важат до края на януари, обяви здравният министър Костадин Ангелов. „Има крехки положителни тенденции в разпространението на COVID-19 у нас, но те не са достатъчни за отваряне на страната. Затова действащите в момента ограничения се удължават до 31 януари с няколко изключения“, каза той.

До 31 януари остават затворени:

Нощните заведения,

игралните зали, ресторантите, спортните зали, моловете.

От 1 януари ще отворят музеи, галерии, кина при 30% капацитет. Всички ресторанти в хотели ще работят за закуска, обяд и вечеря по график, който да гарантира поне 2-3 смени във всеки един от часовете за хранене, с гаранции за отстояние за хората и до 50% заетост на местата. Ще работят с вечерен час до 22 часа. Тези ресторанти отварят от 22 декември, посочи Ангелов.

„Най-голямата ни болка е за училищата и за спорта, тези решения се вземат много трудно и в тази посока ние сме длъжници и на образованието, и на спорта, каза Ангелов. И добави: Даваме възможност на националните отбори да тренират, но много от тях са затворени На въпрос защо поне за малките не се разрешат спортовете, министърът съобщи, че се обмисля отварянето на възможност за индивидуални спортни занимания на децата.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара