Книгата „Животът в Южна Корея“ ще ви покаже истинската същност на корейската култура, ще ви запознае с корейския начин на живот във всички негови форми и ще ви разкрие начина, по който местните хора се забавляват и с кого обичат да го правят. Подробно са представени важните центрове на корейската култура и дизайнерските хъбове, за да може по-добре да се обясни неочакваният за мнозина бум на южнокорейското кино, разнообразието на модната сцена и още множество аспекти от това, което е тази страна днес.

Ако сте любопитни как корейците излизат на среща, къде може да се седне вечер в Сеул, какъв е местният етикет по време на хранене, какво представлява нунчи– корейското изкуство да се създава емоционален комфорт на другите, тази книга ще бъде ваш незаменим пътеводител към сърцата и душите на хората в Корея.

Су Ким е автор на пътеписи и от близо десет години редактор в често награждавания отдел за пътешествия и туризъм на лондонския вестник „Дейли Телеграф“, за който тя отразява последните тенденции в световния туризъм. Израснала в традиционно корейско семейство, емигрирало в САЩ през 70-те години на миналия век, тя е специалист по въпросите на Южна Корея и внучка на заслужил ветеран от движението за корейска независимост, който има големи заслуги за успешното развитие на тази забележителна страна.

Южна Корея – страната на голфа, технологиите и най-бързия интернет в света 

„Животът в Южна Корея” не е традиционен пътеводител къде да отидете и какво да правите, ако посетите Южна Корея, макар че може да ви даде много добри идеи каква храна да опитате, как да се ориентирате в корейското меню, на какво да обърнете внимание в постройките ханок по улиците или в дрехите на корейците. Това е пътеводител в съвременната корейска култура и ежедневие, потапя ни в корейската среда и десетки любопитни факти, дава обяснение

за бързото развитие на Южна Корея

в последните 40 години, представя ни усещането да си кореец и как биха постъпили те в определени ситуации, отговаря на въпроса кой е ключът към успеха в технологиите и автомобилната им индустрия – иновациите и предизвикателствата.

„Ще се опитам да ви обясня също и характера и същността на южнокорейците – как постъпват и общуват помежду си и спрямо другите. Ще направя и внимателна дисекция на ежедневния им живот – от семейните привички, традициите и културните норми на поведение, за да стигнем до значението, което семейството, приятелствата, романтичните срещи и бракът имат за функционирането на южнокорейското общество”, споделя Су Ким в началото на книгата си.

В „Животът в Южна Корея”

важно място, разбира се,  заемат исторически теми като формиране на корейската национална идентичност, развитие на културата и изкуството, японската окупация, идеологиите на Севера и Юга, религиите.

Колкото до препоръките кои местности и градове да посетите, ако се озовете на Корейския полуостров, далеч не се изчерпват само със Сеул и Пусан, а ще научите още за остров Чеджу, за Инчон, Кьонгджу – люлката на корейската културна трация, Андонг – духовното средище на Корея, и още много други местности. Особено голямо внимание е обърнато на семейния живот с корейски стил и защо

семейството за корейското общество е всичко.

Понятия като безусловна преданост, почит и дълг по отношение на най-близките са силно залегнати в конфуцианските традиции на страната. „Едва ли има друга човешка общност като корейската, където максимата „Кръвта вода не става“ да отеква така надълбоко в съзнанието на хората”, анализира Су Ким.

Макар да се приема за консервативно и далеч от предприемаческия дух на Западна Европа и САЩ, връзката между образованието и успехите в живота продължава да бъде основен стимул за човешкото поведение в системата от ценности на корейската култура. Изпитите и днес имат важно значение и са пътят към по-добро образование и по-успешна кариера.

Учениците в Южна Корея често са натоварени

с училищна и извънучилищна подготовка до 22 ч. вечерта, почти не разполагат със свободно време. Заради тежките изпити възниква и суеверието, когато имат изпити, ученици и студенти да ядат йот, вид корейски лепкав карамел, за да им се „залепят” знанията и късметът. Освен това избягват „хлъзгави” храни като супа от водорасли, за да не им се изплъзне щастието.

„Животът в Южна Корея” разказва също за възникването на корейския език, представя някои често използвани изрази и поговорки и какъв е смисълът им, какво представлява корейският флаг и какво символизира, как самите корейци възприемат себе си – „в рамките на полуострова южнокорейците смятат себе си за по-напредничави от севернокорейците по отношение на мисленето и начина на живот. Но в днешно време това не води до някаква задължителна омраза към съседите от Севера”, отбелязва Су Ким.

Необичаен факт в корейската култура е зачитането не на рождения ден, а деня на зачеването. Така че

когато кореец спомене на колко е години,

трябва да извадите една, за да разберете действителната му възраст.

Ако сте последователи на популярните напоследък скандинавски и датски течения за щастлив и спокоен живот като хюга, люка, сису и други, то корейците следват нунчи– изкуството да се преценява точно ситуацията и заобикалящата ни действителност въз основа на интуицията и сетивата ни. Ако владеете бързо нунчи, то вие сте много добре адаптивни в редица житейски ситуации и умеете да извличате полза. Но акцентът на нунчи далеч не е така прагматичен, дори напротив – целта е адекватно тълкуване на ситуацията, за да се създава емоционален комфорт на другите.

Наред със сериозните теми като политика, индустрия, религия, „Животът в Южна Корея” акцентира на кей-поп културата (особено на младежката BTS група, която през 2018 г. бе включена в класацията на сп. „Тайм” за 100-те най-влиятелни личности в света), на 10-те най-възхитителни корейци от киното, телевизията, спорта и модата. Особено голямо внимание Су Ким отделя на

корейската сватба и традициите свързани с нея,

съпружеския живот, най-почитаните празници през годината и в живота на корейците, както и на някои странни привички: например да не подарявате на любимия/-ата обувки, за да не избяга от вас; не го гощавайте с пилешки крилца, за да не отлети от вас и да се залюби с друга; не изписвайте с червено името на жив човек (в миналото така са се изписвали имената на починалите).

Книгата споделя и някои факти, които със сигурност ще ви изненадат: на риболова като едно от любимите хобита на мъжете съперничи…голфът! Този спорт се появява в Корея още в края на 19. век, а днес е една от трите най-големи страни като пазарен дял в областта на голфа (наред с Япония и САЩ).

Съперник на играта шах

пък е старинната игра Бадук, която е най-древната настолна игра отпреди 3000 години. Според легендата съдбата на Тибет е била решена чрез игра на бадук, когато будистки владетел предложил на своя противник да решат спора си на игралната маса, за да не се води битка и да се пролива човешка кръв. Според друга легенда играта била измислена от първия император на Китай, за да помогне за умственото развитие на не особено схватливия си син. Прилича на шаха по играта с бели и черни камъчета и редуването на двама играчи, но по стратегическа сложност се равнява и дори го надминава – напрежението е като за четири

игри на шах върху една дъска.

Накрая ще ви изкушим още малко – освен че Южна Корея е известна като страната с една от най-древните култури и население над 52 млн души, тя е и страната на най-вкусните оризови кексчета, на най-ревнивите фенове към идолите, на най-пищното празнуване на 14 февруари – където червените сърца не се възприемат за кичозни, колкото и да са големи и по много, а корейците винаги имат някакъв цветен акцент по дрехите си, който ние туристите възприемаме като „сладурски“. Безспорно „Животът в Южна Корея“ е вашият най-сигурен и правдив пътеводител към сърцата и душите на хората в Корея.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара