Биляна Петринска е актриса в Народен театър „Иван Вазов“.
Освен на сцена и екран, тя се изявява и в музиката. Наскоро
представи песен и клип в дует с оперния певец Марио Николов. Песента „Я, сметни “ е част от проекта „ПЕЕЩИ АРТИСТИ“
на продуцента Игор Марковски, текст – Иво Тицин, музика –
Димитър Вълчев, аранжимент Момчил Колев, режисьор Асен
Соколов. Излезе и диска „Етюди от Бъдещето“ на Музикална
Лаборатория за Човека и Genesis Orchestra с диригент Йордан
Камджалов. В него са включени Песни на Учителя, които бяха
представени и в златната зала Musikverein, Виена през 2018 г

Снимки:Студио КАРЕ за #URBN

Каква е жената днес – можете ли да я “нарисувате” с няколко думи? С какъв цвят я асоциирате?

Жената днес е смела, образована, можеща, участваща, отстояваща и с позиция. Съвременната лейди е колоритна и многофункционална, по-самостоятелна и същевременно, за съжаление, и по-самотна, може би именно заради тези си качества.

Коя героиня от литературата, приказките или историята се доближава най-много до вашата представа за жената днес?

Трудно бих могла да се спра на една единствена героиня, жената днес може да съдържа всички героини в себе си.

Днес по-щастливо ли е да си жена, ако се сравните с майка си и баба си? Как се промениха жените през последните 75 години?

Развитието на технологиите през последното столетие, променя света, в който живеем изключително динамично, оказва влияние на отношенията между хората, разчупва вековни стереотипи, видоизменя ценностната ни система, разбиранията ни за добро и зло, моделите на подражание. Любовта обаче неизменно присъства в представите за щастие на поколенията, не само в последните 75 години. Интерпретирането на разбирането за любов търпи промяна в зависимост от времето, мястото и обществените порядки. Разбирането и нуждата от независимост за баба ми, за майка ми и за мен е много различно.

„Подредбата“ на житейските събития като образование, брак, дете, вече не винаги се случват в този ред. Или поне общественият натиск не е толкова голям ако се разместят. Очакванията, разбира се и илюзиите, също са много различни, респективно и усещането за свобода, става все по-различно, донякъде и по-илюзорно. Ролите и отговорностите на мъжа и жената, на съпруга и на съпругата също се променят и видоизменят през поколения, за жената днес например не е табу да смени гума на кола, както и за мъжа да смени памперса на детето. Друг е въпросът доколко е ок да се подразбира, че жената е прислужващата Пепеляшка, а на мъжа му е изгодно да е просто наблюдаващ  „джентълмен“.

Какъв е първият ви (или най-силният ви) “женски” спомен?

Може би споменът как майка, баба и леля пият кафе в кухнята на баба. Как шия, бродирам и плета през ваканциите на село. Да можеш създаваш нещо с ръцете си е важно умение. Едната ми баба шиеше на целия град, а другата плетеше, на това ме и научиха.

Какво наследихте от предишните поколения жени и какъв завет бихте искали да оставите на онези, които сега влизат в света?

Сговорчивост! Различия винаги ще има, но за да живеем с тях, да ни обогатяват и развиват трябва сговорчивост. Не зная дали се учи или просто я носиш, но ако си с точния човек – тя е неизменно там.

Сговорчивостта е нюанс между компромиса и консенсуса.

Достатъчни ли са 75 години, за да пораснем? Как си се представяте вие самата на 75?

С внуци и ярко червило обикаляща света. Има хора на 30, които изглеждат преждевременно остарели, а има и на 80, които изглеждат млади. Разбира се, че имам предвид комбинацията от тялото и духа, защото това състояние се възпитава. Мисля, че трябва да си останем „малко деца“ – в погледа си към света, в любознателността, в откривателствата, във важността на „малките неща“. Това държи душата будна и я захранва.

С какво най-силно привличат и отблъскват днешните жени?

С бруталната комерсиалност на външния си вид и с арогантния си език. Привличането, според мен, е вътрешното сияние, което се проявява в постъпки, в разговор, в общуване. За мен, признаците на „успех“ и „независимост“ като скъп автомобил, медийна известност, лъскава коса и токчета не ме впечатляват, дори спечелени с честен труд. Това може би е първосигналният магнит за мъжете. И то за определен вид мъже. Разбира се, че за други това е недостатъчно. Дори 3 дипломи за висше „не работят“.

Снимка: Ивелина Чолакова

Качество на жената, което силно привлича е усещането за уют и спокойствие, когато си в нейната компания. Споделянето и емпатията също допринасят за това чувство. Спокойствието обаче, не скуката, защото често се бъркат. Ако жената е умна и привлекателна с тези си качества, тогава е много малко вероятно да е скучна, но тук трябва да отбележим и нуждата от природна и емоционална интелигентност и на отсрещната страна.

Какво изгубихме по пътя за себедоказване и равноправие и кои са днешните ни най-големи предизвикателства?

Да оставаме въздух на другия в една връзка. Да не се налагаме, да не изземваме роли и да не задушаваме деликатността в отношенията си. Забравихме да си говорим и загубихме съпричастността.

От коя традиционна добродетел жената днес не бива да се отказва и защо?

Да не се страхува да се отдаде. Ако е умна и отсрещният мъж е точният, няма да се изгуби. Да пази честта и достойнството си, но и тези на партньора си.

Съществува ли женска солидарност?

Съществува солидарност между души, които са „на една вълна“. Тя не се дели на женска и мъжка.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара