Елхата е един от символите на Коледа, а украсяването й е част от празника. Темата в декоративните елхи тази година е Заедно със семейството. Това заяви г-н Йонко Земярски от българската фабрика в град Раковски, позовавайки се световното изложение във Франкфурт, Германия. Експертите очертават три тенденции в избора на коледно дръвче: „близо до природата“ (максимално реалистични елхи в зелено); „дълбок океан“ (елхи със син нюанс) и „бягство в заскрежената гора“ (посипани със сняг елхички).

Търсенето: 3D и заскрежената са хит

Според проучване на американския производител на елхи Balsam Hill тази година покупката на коледни дръвчета и украса започва по-рано. Петдесет и осем процента от семействата са поръчали своето коледно дръвче в края на ноември, 32% през първата седмица на декември, а 20% – още в началото на ноември. Търсене на декоративни елхи и украса по-рано отколкото предходните години се наблюдава и в България. Задари несигурността и епидемичната обстановка, семействата пазаруват по-рано и своите коледни подаръци.

И този сезон в България най-много се търсят зелените 3D елхи, които наподобяват в най-голяма степен естествените. Следва ги елхата с натежали от сняг клони. Технологията й на производство е такава, че „снегът“ да „не пада“ от клонките и следващите сезони. По-малък интерес тази година има към цветни елхи – в ярко синьо или в цикламено. Цветни елхи търсят основно търговски центрове, офиси, хотели. Много от тях, поради епидемичната обстановка, в момента не работят. Хората, за които дизайнът, а не традицията са важни, посягат и към…чисто черна елха. „Това обаче е по-скоро любопитно изключение“, коментират производителите от град Раковски. „Повечето семейства у нас залагат на 3D елхата в зелен цвят или на посипаната със сняг ела, като в природата“.

Детски играчки като украса за Коледната елха

Две тенденции очертават тази година на световните изложения за Коледна украса: „щастливо семейно събиране“ и „нова носталгия“ – съчетаване на естествено с изкуствено, традиционно с модерно. На изложението във Франкфурт например, един от дизайнерите закачва на елхата кафяви плюшени мечета и ги съчетава с топки в червено и златисто. Мелания Тръмп украсява елха в Белия дом с детско влакче. „Ако сложите върху елхата любими детски играчки, ще внесете допълнителен уют вкъщи“, съветват експертите.

Новостите в България

Три са новите модели декоративни елхи, произведени в България. Първият е „Виктория 3D“. Елхичката е обемна, още по-трудно различима от естествената (има триизмерни иглички), клончетата й са тънки и на тях лесно се закачва украса. Вторият нов модел, произведен в България, е „Аурора 3D“. Дръвчето наподобява сребрист смърч, високо e 2.2 метра и под него е предвидено достатъчно място за подаръци. „Коронавирусът се отразява на разходите и спестяванията“, коментират производителите, „но трудно можем да си представим Коледа без подарък, макар и само за тесния семеен кръг.“

Елха за коледния кът е третият нов модел. Тя е стройна и е за по-компактно пространство. Може да се постави на перваза на прозореца, зад вратата, в ъгъла на стаята, в коридора, пред огледалото. Украсата й е естествена – от паднали по земята шишарки.

Как да изберем най-подходящото коледно дръвче?

Изборът на коледно дръвче зависи от заделения бюджет, големината на помещението, в което ще бъде поставено, предпочитанията към цвят и форма и др. Ако се спрете на дръвче в бяло, съветват експертите, поставете го в тъмен ъгъл или на място, където няма много светлина, за да се откроява. Ако нямате достатъчно пространство, изберете стройна елха, до 1.50 м. Ако имате високи тавани, елхите и борчетата над 2 метра са вариант за вас.

Обърнете внимание и на клонките – на 3D елхите например са над 85% реалистични. Клонките трябва да са и достатъчно здрави, за да издържат украсата. Оставете минимум 50 см разстояние от елхичката до тавана, за да има място и за коледната звезда. Помислете как ще съхраните дръвчето след празниците – и елхичките имат нужда от „гардероб“ (сак за съхранение), така както и ние, хората.

Според проучване на Nielsen, цитирано от Американската асоциация на коледните дръвчета, броят на декоративните елхи в домакинствата в САЩ непрекъснато нараства в периода 2014 – 2018 г., като през 2019 г. над 20% от семействата са поръчали повече от едно коледно дръвче. „В България ръст при търсенето на декоративни елхи има, но за траен интерес към „втора елха“ вкъщи още не може да се говори“, заключават поризводителите.

Модата в елхите и коледната украса се диктува всяка година от три световни изложения: във Франкфурт, Милано и Атланта. „Заедно със семейството“ е мотото за 2020 / 2021 г., което постави изложението във Франкфурт. 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара