Катя Тодорова е последното нещо, което семпъл човек като мен ще си помисли за красива руса жена. Но тя е огън. Създава и развива бранд концепции, прави събития, изгражда стратегически маркетинг отвъд смисъла на думата. Основава през 2013 г. бутиковата дигитална агенция MЕmotion, която през 2015 г. става част от CLIENTRIC Group – консорциум от компании в сферата на иновативните софтуерни и маркетинг решения. В него Катя е управляващ партньор.

Катя Тодорова

Към днешна дата екипът й стой зад поне 300 успешни бранд стратегии за различни бизнеси. Освен бутиковата маркетингова агенция, Катя развива активно и компанията CLIENTRIC HoReCa, която е лидер на българския пазар за marketing & sales решения в туризма, както и CLIENTRIC Academy – академия за иновации в туризма. Магистър е по телекомуникации и бизнес мениджмънт, а в последните години отново учи – в Института по Неорайхианска аналитична психотерапия на Мадлен Алгафари и Проф. Захарина Савова. След такова представяне си казвам умислен: А аз какво направих в моя живот… и продължавам с въпросите.

Катя Тодорова

Катя, аз съм роден през 1977 г. Old school съм и най-технологичното нещо, което имам е Nokia с копчета. Ти, от друга страна, уверено плуваш в океана от нови технологии – не само като маркетинг, софтуер и хардуер, но и като дух и съдържание. Моля те, разкажи как започна твоят път. Откъде?

Само да кажа, че няма по-модерно нещо от оld school мъж в днешния дигитален свят, а Nokia с фенерче е сред най-сигурните технологии днес, които не изневеряват на доверието на своите притежатели. Общо взето, моят път тръгна и продължава със същите ценности – да давам най-доброто от себе си ежедневно и да помагам на клиентите и партньорите ни да покажат на света най-добрата част от себе си и бизнеса си. Без да изневеряват на своите ценности и разбирания.

Коя си ти, Катя, извън това, което виждат очите ?

Аз съм математик и физик, магистър инженер по телекомуникации. В последствие реших да инвестирам във втора бизнес и маркетинг магистратура. Така целях да попълня и научно „дупките“ в своите знания за това как качественият и полезен продукт или услуга да достигне до хората по най-съвременния и ефективен начин. Бях на 23, когато станах маркетинг мениджър на една от най-стабилните и бързо развиващи се изцяло български технологични компании – СуперХостинг.БГ.

След това вложих много любов и умения, за да развием заедно с Дарин Маджаров визията на бранда Уча.се – днес най-голямата образователна платформа у нас, която променя към по-добро живота на стотици хиляди ученици, учители и родители. Виждайки обратната връзка на хората и от бизнесите, на които помагах, основах дигиталната бутикова бранд агенция MEmotion. Исках да давам стойност на клиентите си, без да се съобразявам с наложените у нас (и не винаги честни поне според моите разбирания) практики на маркетинг агенциите и консултантите. 10 г. по-късно и с над 300 доверили ни се бранда съм много щастлива и вдъхновена от работата и екипа ми.

Как можеш да създаваш нещо, което не можеш да пипнеш и съществува единствено виртуално?

Както видяхме по време на карантината тази пролет, технологиите не ни отнемат възможността да „пипаме“ качествено в общуването и в емоциите. Напротив – дават ни много бърз и достъпен начин да го правим от всяка точка на света. За мен силата на предприемачите е да създават продукти и услуги, с които да правят живота на другите по-добър. Когато даваш реална стойност на някого, няма как това да не може да се „пипне“. Хората го усещат, заобичват, благодарни са и то става част от живота им. Това е нашата мисия – да помогнем на процесите между бизнесите и хората.

Катя Тодорова

Част от твоята работа има фокус върху туризма. Какво му е на туризма?

Би трябвало в момента да му е време за равносметка и „порастване“.

Туризмът у нас има с какво да се справя. Туристическите обекти не продават легла, храна, интериор, модерни Инстаграм точки за тагване, а емоции, гостоприемство, грижа, изживявания, които оставят трайна следа у хората. Искрено вярвам, че когато собствениците на хотели и заведения, както и отговорните за туризма у нас приемат тази максима, нещата ще добият съвсем друг облик.

Ти какво точно правиш за туризма?

През последните 5 г. наши клиенти са голяма част от 4 и 5-звездните хотели у нас. Първо, много внимателно избираме обектите, с които работим – такива, които предлагат наистина качествени услуги, искат да съществуват дългосрочно, а не само да вземат парите на клиентите. Благодарение на тази дейност, се убедих не само колко прекрасна е България като туристическа дестинация, но и колко качествени хора стоят зад доброто обслужване у нас. Хора, които разбират, че гостоприемството и грижата за госта са тяхната основна мисия, че си струват инвестициите в хора, не само в „тухли“.

Стойността на туризма е в емоцията, а нашата работа е да покажем на възможно най-много  потенциални клиенти силните страни и ценностите на тези качествени хора и на услугите, които предлагат. Правим го с правилната бранд стратегия чрез съвременните канали за комуникация, интернет, социалните мрежи и т.н. Така, от една страна, помагаме на българския бизнес и на икономиката на страната, а от друга, на потребителите – да получат почивката и удоволствието, които наистина заслужават за цената, която са избрали да платят.

А какво трябва да направи туризмът за себе си? С какво се сблъскваш в тази област и кои са добрите примери?

Както във всяка сфера – има множество лоши примери, но това, което ме радва последните години, е, че все повече стават и добрите. Разбира се, много зависи кой отговаря на този въпрос. Аз съм оптимист. Много обичам България и ми харесва посоката, в която се развива страната ни в последните вече 10 години. Аз и партньорът ми сме избрали да живеем тук, да правим бизнес и да даваме стойност тук. Пътуваме почти всеки уикенд до различни места, особено в България, защото ни харесва да я преоткриваме, но и защото така се убеждаваме колко добре се развиват с годините тези, които вече са ни спечелили. Не само като турист, но и като професионалист се срещам с все повече млади мениджъри на хотели, които истински се стараят за своите клиенти. С тях е удоволствие да работим, да им помагаме и да растем заедно.

Катя, кажи ми твоите фаворити, моля те!

Споделям едва няколко от любимите ми места у нас – знам, че там публиката ще може да се наслади на грижа и внимание: Sevtopolis Medical &SPA в Павел Баня (може би хотелът, оставил у нас най-силното усещане за грижа и добро обслужване от всички, в които сме били); Topola Skies до Балчик; 103° Hotel & SPA в Сапарева Баня; Къщата за гости „Милка“ в Ягодина; Катарино СПА Хотел в Разлог; Тракийската резиденция в Старосел; Арт комплекс Анел в Созопол; Комплекс „При Иван“ в Белоградчик и други.

Какво научи от работата си и какво не успя да научиш клиентите и партньорите си?

В работата си харесвам това, че няма един с един ден еднакви. Всеки ден целият ни екип се учи, развива. И такива хора търсим – проактивни и позитивни. В дигиталния маркетинг нещата се случват изключително бързо и фактът, че нещо е работило вчера, не значи, че ще работи и днес. Нашият стил на работа е да влизаме до най-малките детайли в бизнеса на клиента, да предлагаме стратегия и изпълнение, които са индивидуални за всеки – спрямо стойността, която дава. Когато се раздаваш максимално и си готов да поемеш отговорност както за резултатите, така и за грешките, които неизменно се случват, хората от другата страна го оценяват.

Досега нямаме дори един недоволен клиент, въпреки че сме прекратявали работа заради икономическа конюнктура, промени във вътрешния екип на клиента или нещо друго, но всеки е изказвал благодарност за старанието и качествената работа, която сме свършили заедно. В бизнеса с услугите това е много, много трудно и искрено се гордея от този факт. Не успях да науча клиентите и партньорите ни (поне не всички), че няма как от днес за утре да очакват увеличение на продажбите – което за всички почти е основен приоритет. За да може в днешния свят един потенциален клиент да се довери на бранд и неговите продукти или услуги, е важно този бранд да спечели доверието му не с високопарни думи клишета, а с правилните действия и отношение, които разкриват човешкото начало зад бранда. Това е процес, който отнема между 3 и 12 месеца.

Коя е най-голямата ти победа?

Че мога да се чувствам еднакво добре във всяка роля – на лидер, на последовател, на лектор, на ученик, на екипен играч, на приятел, на партньор, на гост на 5-звезден хотел, но и на гост на природата, докато ме събуждат лъчите на слънцето в палатката. В професионален план, че нито веднъж за тия 10 години не направих компромис с ценностите си, за да излъжа и да взема незаслужени пари от клиент. Винаги се стараем да дадем най-доброто, на което сме способни, спрямо моментните ни знания и умения.

Каква е Катя в извънработно време?

Нямам представа. В моята професия е важно да съм на разположение на онези, които имат нужда от моя съвет. Дори когато съм на почивка, винаги се старая да отделям по час-два на ден, за да мога да помагам. Това не ми тежи, защото виждам смисъл във всичко, което правя!

От друга страна, голям плюс на професията ми е, че с лаптоп и телефон можеш да работиш от всяка точка на света. Така постигам най-ценното за мен предимство – свободата да нося отговорност сама. Миналата година в един много активен работен период (януари), заминах, например, за 3 седмици сама в Бали и никой от клиентите и колегите ми не пострада от това, че работехме от двата края на света. Разбира се, успях да се насладя и на времето за себе си, на духовното и емоционалното ми развитие. Просто всичко е въпрос на правилен план и задаване на приоритети, в което смятам, че съм доста добра.

На кого принадлежи светът – на мъжете или на жените? Какво мислиш за това вечно противопоставяне?

На човека, Симо, на душата… Не смятам, че има такова противопоставяне, поне през погледа си на щастлива 33-годишна жена. Може би като момиче на 20, което искаше да се доказва пред всички, съм се съревновавала с мъжете и с партньора до мен, но се радвам, че успях да порасна.

Катя ТодороваМного ми е тъжно да съм в компанията на феминистично настроени дами, защото аз лично имам кариера в един много мъжки свят, но никога не съм била пренебрегвана, задето съм жена – даже напротив. Не вярвам, че трябва да се съревноваваме. Всеки от нас носи и мъжкото, и женското начало. Вярвам с цялото си сърце, че и за жената, и за мъжа най-важното психологическо умение е да знаят кога в коя енергия да бъдат – кога да водят и кога да се смирят и да следват. Харесва ми да общувам с хора, които по-често са в правилната си енергия. Съревнованието е присъщо на онези, които дават предимство на егото пред душата. Те имат много път да извървят, за да надскочат комплексите и погрешните си убеждения, които ги изяждат вътрешно.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара