Забранява се присъствието на публика по стадионите на футболните мачове, както и на всички останали спортни мероприятия на открито и закрито. Нощните заведения и дискотеките на закрито се затварят, те ще могат да работят на открито при 50% от капацитета. Забранява се и събирането на големи групи хора на всякакви мероприятия, включително сватби, балове, кръщенета – на тях ще могат да присъстват максимум 30 човека. Дистанцията, която трябва да спазват събралите се – независимо дали на открито или закрито – е 1.5 метра. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев на извънредна пресконференция. Той вече е подписал заповедта за новите мерки.

Мерките се засилват отново след като днес бяха отчетени рекордните 240 нови случая на коронавирус.  Според тях ще бъдат санкционирани и служителите в търговските обекти, които обслужват клиенти без маски.  Ще бъде засилен и контролът по спазване на всички мерки.

Предложените днес мерки се смятат за достатъчни на този етап, но при рязък скок на броя на вирусоносителите, възможно е да се приемат и по-тежки мерки, но на този етап няма условие за по-тежки мерки, каза Ананиев. Той обяви, че въпреки рекордните новозаразени, с всеки изминал ден се увеличава броя на излекуваните и ако се запаси тази тенденция, тя ще даде друг поглед върху ситуацията.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара