Емблематичното предаване „Умно село“ се завръща в телевизионния ефир от 19 юли пo Bulgaria ON AIR. Поредицата филмови портрети ще се излъчва всяка неделя от 19,30 часа.

Националната политематична телевизия Bulgaria ON AIR дава нов живот на знаменитата поредица от документални филмови портрети на български артисти и интелектуалци „Умно село“. Тя е едно от малкото предавания, които се задържат в национален ефир в продължение на над 20 години. Редовното й излъчване започва през 1999 г., а заглавието е вдъхновено от едноименния анимационен шедьовър на художника Доньо Донев.

Уникална в своя авторски почерк,

с артистизъм, чувство за хумор и смес от документалност и фикция, „Умно село” разказва за лица и събития, градили духовните пластове на нацията. Заради големия си принос през годините, поредицата постепенно се превръща в нов Златен фонд на българската култура.

Съсценаристи, продуценти и режисьори на филмите са Владимир Люцканов и Антоанета Бачурова. Историите от „Умно село” – това всъщност са историите на едни хора, които живеели на едно място и видели голям зор с разни неща, които им се случвали…“, представят шеговито поредицата нейните автори, перифразирайки

великия Доньо Донев, който дава името на „Умно село“.

„Във времена на дефицит на идеали и авторитети, аудиторията има нужда от срещи с хората, градили духовния пласт на нацията.  „Умно село“ работи за запазване на паметта, за напомнянето, че сме част от една стойностна национална традиция. Радваме се, че поредицата се завръща именно в ефира на Bulgaria ON AIR – телевизия, която от години дава трибуна на качествените проекти в сферата на изкуството и културата“, сподели авторът на „Умно село“ Антоанета Бачурова.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара