63% от анкетираните не се страхуват да пътуват в контекста на COVID-19. Пътуването и почивката липсват на голяма част от хората, защото им позволяват да се отпуснат и отпочинат. Тези, които пътуват активно сами, имат намерение да пътуват дори повече. 76% от анкетираните планират да пътуват в чужбина по-късно тази година. Това показва проучване компания eSky, целящо да провери как COVID-19 промени възприятието за пътуване при българите. Изследването е проведено в края на май по метода CAWI (Computer-Assisted Web Interview) измежду 766 интернет потребители на eSky в България.

Въпреки че пандемията от коронавирус все още не е изчезнала, проучването показва, че 63% от анкетираните не се страхуват да пътуват в контекста на коронавируса. Прави впечатление, че главно хората във възрастовата група над 54 години се страхуват да пътуват поради пандемията COVID-19.

Освен това 74% от анкетираните мечтаят за нови пътувания по време на карантината, засилен интерес по време на т.нар. ограничения за пътуване. Интересно е да се отбележи, че процентът на жените и мъжете е еднакъв (около 74%), като жените са една идея по-категорични при отговора на този въпрос.

Вече планираме почивка, но чакаме границите да отворят

Сред потребителите, които са били на почивка през 2019 г. 50% са я прекарали в чужбина, а над 46% в България. Прави впечатление, че близо 10% от анкетираните не са ходили на почивка през миналата година.

Хората, които планират ваканция, все още обмислят къде да отидат: 48% казват, че искат да отидат в чужбина, а други 43% обмислят България, като най-вероятно чакат информация за отварянето на границите и възобновяването на полетите.

Пътуването пристрастява и тези, които са пътували преди, сега искат отново

Клиентите на eSky.bg могат да се считат за активни пътуващи, тъй като 80% от тях са пътували в чужбина през последните 12 месеца. Тази година потребителите на eSky, активно планират пътуванията си в чужбина, като смятат, че ограниченията ще отпаднат скоро.

Проучването показва, че 76% от потребителите планират пътуване извън България тази година, а 71% планират ваканция това лято: 34% от тях искат да пътуват възможно най-скоро, а други 33% – в следващите 3 до 6 месеца. Заслужава си да се спомене, че 43% от анкетираните са заявили, че възнамеряват да използват помощта на онлайн туристическа агенция при самото планиране.

Ваканция 2020

48% от анкетираните са отговорили, че желаят да прекарат почивката си в чужбина тази година, с 2 процента по-малко от миналата година, когато е нямало ограничения. Това следва да значи, че пандемията не е повлияла много при избора на потребителите на eSky. 44% от запитаните искат да прекарат ваканцията в страната тази година, а 20% все още не знаят.

Самолетът е предпочитаното средство за транспорт при пътуване в чужбина за 63% от анкетираните, а на второ място са хората, които предпочитат да пътуват с кола (26%).

55% от анкетираните предпочитат настаняване в хотел, 26% предпочитат къщи за гости, 18% – летни къщи и 16% биха избрали апартамент.

Дестинациите в България за 2020 г.

При желаещите да прекарат ваканцията си в България тази година, 76% биха отишли на море, 40% – на планина, 12% – на вила и 9% в близост до мястото, където живеят.

Предпочитаният тип настаняване в България са хотелите с 50%, следвани от къщите за гости с 38% и летните къщи с 27%.

Предпочитаните дестинации за в бъдеще

Сред топ дестинации за пътуване в чужбина, които клиентите на eSky имат предвид през 2020 г. са: Гърция, Италия, Испания, Германия, Турция, Франция, Австрия, Малдиви и т.н.

Любимите дестинации преди

Сред топ дестинациите, до които анкетираните са пътували при последното им пътуване в чужбина са: Германия, Италия, Гърция, Великобритания, Испания, Турция, Австрия, Франция, Нидерландия Сърбия, Унгария и други.

Сравнявайки сегашните предпочитания с тези отпреди, забелязваме, че няма особени разлики, като списъкът с дестинациите е идентичен, с минимални разлики.

Що се отнася до следващото пътуване, най-важните фактори, които хората вземат предвид са: цената (63%), безопасността (48%), дестинацията (39%), превозното средство (18%) и продължителността на пътуването (16%).

Тази година сред елементите от офертата за пътуване, които биха насърчили хората да направят резервация, преобладава ниската цена (44%). Безплатната анулация и безплатната промяна на резервацията също са важен компонент, когато клиентите искат да направят резервация – съответно с 25% и 24%. Важно е, разбира се, офертата да е от надежден партньор – 24%.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара