Петък, 13 март. Малко след полунощ по всички телевизии премиерът Бойко Борисов обявява извънредно положение заради разпространението на новия коронавирус COVID-19.

Минути по-късно хиляди българи се качват на колите си и посреднощ се извиват опашки пред всички денонощни супермаркети – рафтовете с ориз, спагети, брашно, консерви, тоалетна хартия и други трайни продукти са опразнени…

В МЕТРО обаче са готови!

И в неговите хипермаркети възниква дефицит на варива и тоалетна хартия за ден-два, но веригата първа, още от края на февруари е въвела всички предпазни мерки срещу вируса за служителите и клиентите си, дни преди кризисният щаб и здравното министерство да разпратят указания как да организират дейността си работещите бизнеси.

Организацията и координацията на голяма част от всичко това лежи на раменете на Мария Ангелова, крехка на вид, но решителна дама, ръководител сектор „Човешки ресурси“ в МЕТРО България.

„Бяхме напълно готови с предпазните мерки и организацията
на работа. Още на 25 февруари, когато ситуацията с вируса в Италия започна да става сериозна, създадохме кризисен комитет и въведохме всички мерки за дезинфекция, за предпазване, за отделяне на потоците на служителите, администрацията беше готова за работа от вкъщи. На практика въвеждането на извънредно положение направи факт само хоум офиса в централата – от гледна точка на магазините вече бяхме взели всички мерки.

Имахме план за дезинфекция,

който беше толкова добър, че не се наложи да променяме нищо през времето и все още работим по него. По-късно Министерството на здравеопазването даде препоръки, но ние бяхме с една стъпка напред. МЕТРО има магазини и в Китай и още от януари започна да идва информация какво се случва там с COVID-19 и какви са мерките за безопасност. Това ни позволи да сме подготвени и да си набавим навреме всички предпазни средства като маски, шлемове, дезинфектанти – знаете, че през март имаше остър дефицит“, спомня си Мария Ангелова.

Напрежение настъпва единствено от често променящата се обстановка и понякога краткото време за реакция. Така за няколко часа и за 11 хипермаркета в страната например трябва да бъде разтълкувана, разяснена и приложена в действие заповедта, която забраняваше хора под 60 години да пазаруват между 8,30 и 10,30 сутрин.

Превъртаме лентата три месеца напред, за да кажем, че вероятно благодарение на изпреварващо взетите мерки, от март до юни в магазините на МЕТРО не се разпространява зараза, въпреки това, че служителите са изложени на много контакти с хора. МЕТРО е единствената компания от този мащаб в България, която

през цялото време тества служителите си с PCR тестове,

а през юни, и с кръвни.

„Направихме го скринингово, 4 пъти в рамките на месец и половина. Правехме PCR тестове, които показват има ли наличие на вирус в организма. Когато вирусът се хване в инкубационен период, човекът може да бъде изолиран и да спрем заразата. От лабораторията ни обясниха, че има от 5 до 10 дни между момента, в който се появява вирус в тялото, до момента, в който ставаш заразен за другите хора. Затова искахме да има максимум 10 дни между изследванията, за да сме сигурни, че в този период няма да има заразени хора. Или ако има, да успеем на много ранен етап да ги изолираме.

Всеки един служител беше тестван 3 пъти

с PCR тест, а накрая и с кръвен, за да видим дали някой има антитела, т.е. дали вирусът е преминал по-рано. Да дадем една пълна картина на всеки за това какво се е случило с него, откакто знаем, че има такъв вирус. От рицателните резултати ни дават увереност, че ранните ни мерки са дали резултат. И имахме план как да действаме, ако имаме колега с положителен тест.

Помня първото тестване –

всички колеги тръпнеха в очакване да минат 24-те часа

и да разберем резултатите – през целия уикенд бях на телефона с лабораторията и служителите. После вече по-спокойно приемахме нещата“, продължава разказа си Мария Ангелова.

Тестването на служителите на МЕТРО за Мария и колегите й от „Човешки ресурси“ има много по-голям ефект от това да ги предпазят от зараза – доверието и удовлетвореността на работещите в компанията. Нито веднъж през цялата пандемия няма служител, който да е отказал да дойде на работа поради страх, а

мениджмънтът получава много високи оценки

за действията си по отношение на пандемията в проучването, направено от Германия.

„Изключително благодарна съм на всички служители на  МЕТРО. Наистина бяха много ангажирани“, казва Мария днес.

Инициативата с тестването, която е българска, е давана за пример като добра практика в цялата общност на МЕТРО по света. Инвестицията не е малка, тестовете са скъпи, а хипермаркетите също понасят загуби от пандемията, тъй като най-големите им клиенти са ресторанти и хотели,
но здравето и спокойствието на хората са най-големият приоритет.

„Когато работиш в една фирма и чувстваш грижа от страна на мениджмънта,

ти си много по-лоялен и отдаден на работата.

За мен е много важно хората да чувстват тази грижа. Всички ние прекарваме по-голямата част от времето си на работа. Винаги съм искала фирмата, в която работя да създава условия за спокойна и удовлетворяваща работа, така че когато всеки се прибере вкъщи, да може пълноценно да се отдаде на семейството си. За мен е много важно хората да се чувстват добре на работното си място, да има добра енергия“, добавя мениджърът „Човешки ресурси“.

Наскоро видях една графика, която показваше как са се справили с пандемията държавите, ръководени от жени, и как – тези от мъже.

Печелят дамите.

Дали е вярна, или е само Фейсбук закачка – не съм проверявала, но е доказано, че  жените-ръководители са по-гъвкави във времена на криза, особено по отношение на грижата за колегите си. Скорошно изследване показа, че във времената на COVID-19 мъжете се безпокоят повече за кризата в обществото и икономиката, докато жените са по-загрижени за семейството и приятелите си.

Мария също така се старае да предпази колегите си от стреса, причиняван от огромния поток хаотична информация и откровено фалшиви новини, свързани с коронавируса. Всяка седмица тя пише и разпраща до всички служители на МЕТРО
бюлетин с новини по темата, събрани само от официални източници. „Опитвахме се

в нито един момент да не губим връзката с хората

и да даваме адекватна информация. Много е важно в такива ситуации да има информация, на която можеш да разчиташ“, казва днес.

В края на юни, въпреки че много от ограниченията отпаднаха, магазините на МЕТРО и администрацията продължават да спазват всички мерки за безопасност – дистанция, дезинфекция, маски, шлемове, предпазни екрани.

„В МЕТРО съм от февруари, но все едно са минали четири години“, смее се Мария и намира хубавата страна на ситуацията – като нов мениджър „Човешки ресурси“ е успяла ударно да създаде връзка с колегите си.

А може би работоспособността,

целеустремеността и доброто й настроение се дължат на йога практиките, с които започва всеки неин ден около 6 часа сутрин.

Тя е на 42 години, майка на двама тийнейджъри, току-що завършили 10-и и 12-и клас. Големият й син тази есен ще е студент в Холандия (вероятно само онлайн през първия семестър), а с малкия е успяла да чете и обсъжда задължителните произведения по литература в месеците на дистанционно обучение.

„Опитвам се да науча децата си, че

всичко зависи от тях

и ако се случва нещо недобро, да не търсят причината извън себе си. Вярвам, че когато човек поема отговорност за това, което прави, има много по-голям контрол върху нещата и те така се завъртат, че се получават. Може да има някакви затруднения, но в крайна сметка знаеш, че ти си бил отговорен за това. За мен това е най-важното умение. В днешните времена, в тази несигурност, трябва да си много гъвкав, да си любопитен към света – това е второто нещо, на което се опитвам да ги науча. Любопитството е първата най-важна стъпка към прогреса“, казва Мария Ангелова.

Любопитството определя и двете й хобита – да чете и да пътува. Любимите й места в България са районът около Габрово и вилно селище „Омая“ около Гоце Делчев. А в света – Италия.

Мария е зодия Овен. Решителна, грижовна, компетентна и разумна млада жена, която с чиста съвест бихме номинирали за член на Щаба на генерала. С надеждата никога повече да няма нужда от щаб.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара