И друг път сме те подготвяли за зимата от страниците на “Жената днес”. Но може и да не си разбрала, може да не те е интересувалo, а може и да си изгубила броя.

Не слушай никой, който ти казва – Е, колко па да са истински зимните дни през зимата? Много са. Колата си има нужда от подготовка за зимата, така както и ти обикаляш моловете в търсене на нещо ново и подходящо. Най-често ненужно.

Чети и си води записки.

Гуми – най-важно!

Каквото и да правиш, само не карай с летни гуми през зимата. Или с всесезонни, или с гуми втора употреба. Моля те! Вземи ги на изплащане, купи по-обикновена марка гуми, но задължително трябва да имаш 4 зимни гуми. Не слушай, ако ти казват: ти си сложи две предни зимни, задните не са толкова важни. Важни са, защото балансът на сцепление драстично се нарушава, ако правиш свободни съчинения на тема гуми. Сменяй зимните гуми при средна температура около 7 градуса и не карай с едни зимни гуми повече от 5 сезона, дори и да ти се струват запазени на външен вид. Гледай да нареждаш гумите в мазето или гаража една върху друга, а не една до друга, както и не ги хвърляй както ти падне, защото се кривят. Толкова за гумите.

Провери ходовата част и спирачките.

Провери осветлението. Най-лесно става, като застанеш срещу една стена и видиш дали фаровете ти осветяват стената на едно ниво. Ако не – регулирай ги. Във всеки сервиз или дори бензиностанция могат да ги регулират дори без пари.

Смени антифриза!

Или сипи антифриз! Сипи и зимна течност за чистачки. Не я подценявай и не си мисли, че е глупост, с която бензиностанциите си имат алиби да те избомбят с още 15 лева. Не е глупост.

Направи си абонамент за пътна помощ. Това много ще ти помогне, ако закъсаш някъде. Пътната помощ на СБА са най-популярни и най-разпространени в цяла България.

За нашите най-млади шофьорки

Като ги погледнеш, колите изглеждат еднакво. Но тук има разлики, които са доста съществени и тези разлики си проличават през зимата. Дизеловите коли са по-капризни при тежки зимни условия, за разлика от бензиновите коли. Колите с предно предаване са много по-устойчиви от тези със задно предаване. Няма как да знаеш, ако не си карала и двата вида или ако някой не ти е обяснил спецификите на този вид задвижване.

Съветите на професионалиста: Тодор Тиролски от веригатасервизи “Мотоексперт”

Да, зимните гуми са най-необходимата подготовка на автомобила за зимните условия. Зимните гуми не се поставят само при наличието на сняг, те се поставят при понижаване на температурите. Летните гуми при ниски температури стават много твърди и губят сцепление, което води до увеличаване на спирачния път и катастрофи. Купувайте зимни гуми над средния клас (водещи марки). Да, малко по-скъпи са, но са много по-сигурни – по-малък спирачен път, по-добро сцепление на сняг, по-добри показатели при аквапланинг и т.н. Не купувайте зимни гуми втора употреба – макар и да имат достъчно грайфер, те са остарели и нямат показателите на новата гума.

Подготовката на автомобила за зимата включва и най-малкото проверка на течностите – антифриз и течност за спирачки.Ако първата не е в норма, има вариант да счупите двигателя, след като замръзне. Ако втората е само вода, то тя замръзва или в казанчето, или по време на движение. При втория вариант има опасност от катастрофа.

Гумените уплътнения по вратите и капаците имат нужда от специална подготовка, за да не залепват – те се подсушават и се третират с препарат, който можете да закупите от всяка бензиностанция или автосервиз.

Пастирайте колата преди зимата – така ще създадете един микро- слой, който ще предпазва колата ви от химикалите, които се използват по пътищата за почистване.

Измивайте автомобила след всеки дълъг път (пътуване извън градовете), за да свалите препаратите, които се използват по магистралите. По този начин предпазвате колата от корозия.

Относно ходовата част и спирачната система: не чакайте зимата, за да ги проверите или отстраните даден проблем в тях – поддържайте ги в изправност през всеки сезон.

Както е казал народът – лете без абичка и зиме без торбичка не се тръгва. Тоест: бъдете подготвени за всякакви изненади.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара